Карта на действащите ВЕЦ в България

вторник, 13 ноември 2012 г.

WWF обжалва строителство на ВЕЦ по река Искър

Последна промяна в 15:20 на 12 ное 2012, 725 прочитания; Дневник


Световният фонд за дивата природа (WWF) в България обжалва пред Върховният административен съд решение на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), с което се позволява изграждане на четири водноелектрически централи – част от каскадата "Среден Искър".


Решението на МОСВ застрашава съществуването на Искърския пролом, е позицията на природозащитниците. Конкретната причина за жалбата всъщност е реализацията на четирите централи, която противоречи на действащото законодателство, налагащо строги ограничения при изграждането на нови мощности (Закона за водите и Плановете за управление на водните басейни). Засегнати са части от четири зони от Натура 2000 – Врачански Балкан, Искърски пролом, Западна Стара планина и Предбалкан и защитена зона "Понор", посочи за "Дневник" Любомир Костадинов, експерт програма "Води" на WWF.

"Въпреки ясната забрана в плановете за управление на речни басейни, строителството на електроцентрали се допуска от администрацията без правно основание. Регионалните инспекции по околна среда и води често дават зелена светлина на проекти за ВЕЦ с нелогични мотиви като например т.нар. заварено положение, което легализира недопустими от икономическа и екологична гледна точка обекти," твърдят от WWF.

Четирите ВЕЦ в Искърския пролом са част от каскада "Среден Искър", която се състои от девет централи. През 2008 г. дейността на тази каскада причини унищожаването на речна фауна в протежение на 40 км от река Искър. Това стана заради занижен контрол и неспазване на норми, при което ВЕЦ "Лакатник", който е част от нея, изпусна утайка и причини сериозно замърсяване, припомнят от фонда за дива природа. "Ако третият етап от каскадата бъде реализиран, това ще доведе до унищожаването на най-дългата българска река, която ще престане да бъде свободнотечаща, а ще се превърне в серия от язовири", прогнозира Костадинов с разяснението, че това от своя страна ще доведе до тежки екологични и икономически проблеми като изчезването на крайречни гори и местообитания на приоритетни видове, ликвидация на риболова и рязко увеличение на риска от наводнения.

"Проектите са финансирани от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), а тя има строги изисквания по изпълнението на проектите, включително и екологични. Ние от наша страна се отчитаме пред нея ежегодно, актуализираме и необходимите документи, които подаваме към МОСВ," обясни в отговор за Капитал Daily Пламен Дилков, управител на ВЕЦ-овете. Той уточни още, че след решението на МОСВ по проектите е имало обществено обсъждане и постави въпроса защо WWF не е повдигнало възраженията си тогава.

"Случаите, които обжалваме, са само малка част от офанзивата по застрояване на последните свободнотечащи реки в България. Политиката на безогледен строеж на ВЕЦ-ове доведе до унищожение на много реки, като в момента Искър е сред най-драстичните примери", твърди Иван Христов, координатор на програма "Води" на WWF.

Рейтинг: 2655 Неутрално
  • 5
  • 15:48
  • 12 ное, 2012
Частни, общински/за каквито не съм чувал у нас/ или държавни?
Защо богатството като водите да е държавно, пък да се подарява де факто на частници? Има сигурен пазар за ВЕЦ енергията, няма риск, защо да се правят подаръци на частни компании?

Alpheratz

Рейтинг: 1384 Гневно
  • 8
  • 16:15
  • 12 ное, 2012

До коментар [#7] от "~":

Частни са! На някакви ендесевейци !!!
Питай царчето и царедворците защо са правени подаръци. Ние държава ли сме изобщо !!!!  
А за кви ВЕЦ-ове говорим по река Искър? Италиански вестник беше написал, за построения по Симеон-Борисово време ВЕЦ на Искъра, че в Италия общината щяла да вземе поне 65% от собствеността само за дето се е съгласила да се построи ВЕЦ в нейна земя. А тук на монархо-ф@шиста и приближени до него фирма се позволи да вземат цели 95% от собствеността на ВЕЦ-а! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ