Карта на действащите ВЕЦ в България

понеделник, 5 ноември 2012 г.

Брюксел разследва България заради цените за достъп на ВЕИ – централите

Брюксел разследва България заради цените за достъп на ВЕИ – централите



Европейската комисия (ЕК) е започнала разследване срещу България заради въведените в средата на септември временни цени за достъп до електропреносната и електроразпределителните мрежи, които трябва да плащат производителите на енергия от възобновяеми източни. Това съобщи в сряда по време на дискусия за проблемите и предизвикателствата пред ВЕИ-сектора Себастиан Ньотликс, председател на Българската ветроенергийна асоциация.


Организацията и още редица други асоциации от ВЕИ – сектора подадоха жалби в дирекцията по конкуренция на ЕК заради цените, които Държавната комисия за водно и енергийно регулиране (ДКЕВР) определи и които. ВЕИ-производителите твърдят, че по този начин им се отнемат между 10 и 40% от приходите, които се предоставят на държавната НЕК и трите частни електроразпределителни дружества – ЕВН, ЧЕЗ и Енерго-Про.

Отделно над хиляда инвеститори във ВЕИ-мощности заведоха дела срещу ДКЕВР във Върховния административен съд заради въведените цени.

По време на дискусията ВЕИ-производители, банки и посланици за пореден път обясниха, че таксите са дискриминационни, определени непрозрачно и влошават инвестиционния климат в България.

"Има опасност банките да станата най-големият оператор на ВЕИ-мощности в страната", каза Ньотликс, повтаряйки отново опасенията на бизнеса, че заради новите такси няма да могат да покриват банковите си кредити.

"Банките не желаят да стават оператори на ВЕИ, а да могат да правят проектно финансиране в предвидима регулаторна среда", каза от своя страна Левон Хампарцумян, председател на Асоциацията на българските търговски банки и директор на "УниКредит Булбанк".

На дискусията бяха поканени министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев и народни представители от икономическата комисия. На поканата обаче откликнаха само депутатите от БСП Петър Димитров и от ДПС Рамадан Аталай и Камен Пенков – бивш атакист, който сега е независим и гласува с БСП. Те обещаха съдействие на ВЕИ-производителите в рамките на създадената в Народното събрание комисия за надзор на работата на ДКЕВР, определена от Петър Димитров като "съзерцателна".

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ