Карта на действащите ВЕЦ в България

четвъртък, 1 ноември 2012 г.

"Eлектрисите дьо Франс" откри шести ВЕЦ в България с нейно участие

"Eлектрисите дьо Франс" откри шести ВЕЦ в България с нейно участие


Френската компания "Електрисите дьо Франс eнержи нувел" (ЕDF Energies nouvelles) откри шеста водноелектрическа централа (ВЕЦ) със свое участие в България. Новият ВЕЦ "Джерман" е с мощност от 3 мегавата и е на стойност 4.16 млн. евро. Собственик на съоръжението е компанията "Германея" ООД, в която 51% има компанията "Сентрал хидроелектрик дьо Бюлгари", дъщерно дружество на ЕDF Energies nouvelle. Останалата част от фирмата е притежание на физически лица, обясни зам.-директорът на ЕDF Energies nouvelles Пепи Трайчев.

Справка в сайта на френската компания показа, че тя има участие в още пет ВЕЦ на територията на България - "Пирин", "Спанчево", "Кокаляне", "Пасарел" и "Огоста". Съвместно с фирма на Гриша Ганчев дружеството притежава ВЕЦ "Пирин", ВЕЦ "Спанчево" и ВЕЦ "Огоста". Общата компания се казва "Пирин Бистрица - енергия". На нейно име са издадени и лицензиите за производство на електроенергия на трите централи. Общата мощност на съоръженията е 54 мегавата.

Чрез регистрираната в България "Сентрал хидроелектрик дьо Бюлгари", ЕDF Energies nouvelles притежава 51% във водните централи "Кокаляне" и "Пасарел". Първият купувач на двата ВЕЦ-а през 2000 г. е бизнесменъ Христо Ковачки чрез своята фирма "Ел Ем импекс". Четири години по-късно френската фирма купува централите от Ковачки чрез дружеството си "С.И.И.Ф енерджис мекамиди" - едноличен собственик на "Сентрал хидроелектрик дьо Бюлгари". Общата мощност на двата ВЕЦ-а е 56 мегавата.

Последната водна централа "Джерман" е част от хидрокаскадата "Искър", в която са включени и ВЕЦ "Пасарел" и ВЕЦ "Кокаляне". Изграждането на съоръжението е продължило три години, в него е монтиран хидрогенератор на българската фирма "Елпром ЗЕМ". Турбината е от тип "Пелтън" и може да работи целогодишно и непрекъснато. Мощността й е напълно достатъчна за захранването на град Сапарева баня, който се намира в близост до централата.

"Днес виждаме няколко добри неща на едно място", така икономическият министър Трайчо Трайков описа новия ВЕЦ минути преди да го открие. Той обясни, че чрез такива мощности и чрез създадените от държавата условия България може да постигне европейската си цел, през 2020 г. - 16 на сто от потребената електроенергия в страната да е от възобновяеми енергийни източници.

Френският посланик Филип Отие също поздрави откриването на новите мощности, но изрази и надежда, че скоро България ще приеме нормативната си уредба в сферата на ВЕИ, така че ЕDF Energies nouvelles да може да изпълни планираната от нея инвестиция във фотоволтаичен парк. Френското дружество е решило да вложи още 200 млн. евро в два нови слънчеви парка. Половината от сумата ще бъде предназначена за технологии, а другата ще бъде вложена в страната.  ЕDF Energies nouvelles е готова да започне инвестицията си още през 2011 г., уверяват от дружеството.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ