Карта на действащите ВЕЦ в България

четвъртък, 1 ноември 2012 г.

Чешката "Енерго-про" купува водните централи на Гриша Ганчев за десетки милиони левове

Сделка по вода

Чешката "Енерго-про" купува водните централи на Гриша Ганчев за десетки милиони левове



В сектора на зелената енергия в България се подготвя нова голяма сделка. Този път обаче не става въпрос за слънчеви или вятърни паркове, а за продажбата на водноелектрически централи (ВЕЦ). Чешката "Енерго-про" иска да купи контролираната от Гриша Ганчев "ВЕЦ-Енергия холдинг", става ясно от съобщение на Комисията за защита на конкуренцията.

До 4 октомври едноличен собственик на дружеството е била "Литекс инвестъмънт лимитид" на Ганчев, а след тази дата холдингът е прехвърлен изцяло на "Хидро електрик България", която също е свързана с него - представител на компанията е синът му Данаил Ганчев. След сделката Гриша Ганчев ще излезе от енергийния бизнес, а чешката "Енерго-про" ще затвърди позициите си в сектора. През лятото тя купи електроразпределителното дружество на "Е.ОН България", а от години вече притежава още 8 водни централи, обединени в 3 каскади. Ако сделката с Ганчев приключи успешно, чешката компания ще стане най-големият частен собственик на водни централи в страната. А и вероятно един от най-големите чужди инвеститори на годината.

Новият номер 2
Засега няма много подробности около финансовите параметри на сделката, но според запознати източници на "Капитал Daily" първоначално Гриша Ганчев е поискал 150 млн. евро, но е получил насрещна оферта за 50 млн. евро. В крайна сметка двете страни са си стиснали ръцете някъде по средата. Ганчев не беше открит за коментар, а от чешката компания не отговориха на изпратените въпроси. След сделката "Енерго-про" ще стане вторият играч при водните централи след държавната НЕК.

В структурата на холдинга, който купуват чехите, влизат шест фирми с общо 13 водни централи. Част от тях бяха приватизирани през 2000 г. ВЕЦ "Спанчево" и ВЕЦ "Пирин", които образуват каскада "Пиринска Бистрица", първоначално бяха купени от френската фирма "Мекамиди", но впоследствие преминаха в групата на Ганчев. Същата фирма през 2002 г изгради ВЕЦ "Огоста" край Монтана, който в момента също е част от "ВЕЦ-Енергия холдинг". Други няколко ВЕЦ-а първоначално бяха приватизирани от Христо Ковачки, но впоследствие също станаха собственост на холдинга на Ганчев. През 2011 г. групата въвежда в експлоатация още четири малки ВЕЦ-а (виж картата). Според сайта на "Литекс комерс" общата инсталирана мощност на съоръженията е 77.8 мегавата, а с другите притежавани от "Енерго-про" водни централи тя ще управлява над 180 мегавата.

Падащи приходи и висок дълг

От отчета на "ВЕЦ-Енергия холдинг", публикуван в Търговския регистър, става ясно, че дружеството има доста дългове. Дългосрочните задължения са 51 млн. лв., а краткосрочните - 4.2 млн. лв. Те са към три банки - МКБ Юнионбанк, Юробанк и Алианц банк България, с падежи съответно към 2014 г. и 2016 г.

За обезпечение на кредитите дружеството е учредило ипотеки и залог върху част от ВЕЦ-овете, както и машините и съоръженията, собственост на холдинга. ВЕЦ "Ракита" и ВЕЦ "Самораново" пък имат учредени по две ипотеки. Активите на холдинга са за близо 72 млн. лв. От делото на собственика "Хидро електрик България" в Търговския регистър става ясно, че 100% участие в продавания холдинг е оценено на 105 млн. лв. от три вещи лица. Според запознати със сделката именно високата задлъжнялост на дружеството е оказало влияние върху стойността на сделката. Не е ясно все пак дали тя е с включени дългове или не. Освен това отчетът му показва и падащи приходи и печалба (виж таблицата).

В хода на преговорите

Преговорите по самата сделка се водят още от миналата година, коментираха източници, запознати с нейния ход. Тя обаче е била забавена заради финализирането на другата голяма покупка на "Енерго-про" - активите на електроразпределителното дружество на "Е.ОН България", захранващо с ток Североизточна България. Реално това е първата едра сделка в сектора на хидроенергията след приватизацията на държавните ВЕЦ през 2000 г.

Според председателя на Съюза на производителите на екологична енергия Пламен Дилков, който се занимава и с управление на водни централи, това не е спекулативен сектор, който да носи бързи печалби. "Това е 100-годишна инвестиция, която може да има възвращаемост чак след 30 години", посочи той. Въпреки това според него в последните години много хора, които не са запознати с този бизнес, са започнали да купуват разрешителни за изграждане на ВЕЦ с идеята да ги препродадат. Дългият срок на възвращаемост вероятно също е причина инвеститорите да искат да продадат активите си в хидроенергетиката. По думите на Дилков затова и сделката за "ВЕЦ Енергия" е напълно очаквана, тъй като е било ясно, че дружеството не се развива в правилната посока.

Цените за ток от ВЕЦ са между 156 и 197 лв. за мегаватчас, което ги поставя между енергията от фотоволтаици и тази от вятър. За тях обаче бяха въведени минимални такси за достъп от ДКЕВР, с което част от приходите им отиват към разпределителните дружества и НЕК.

Купувачи с опит

Чешката "Енерго-про" от своя страна вече има опит в експлоатацията на хидросъоръжения не само в България, а и в други държави като Чехия, Грузия, Турция и Армения. В страната ни "Енерго-про" притежава 8 ВЕЦ, които са обединени в три каскади с обща инсталирана мощност от 103 мегавата. Така с придобиването на новите ВЕЦ компанията ще стане най-големият частен собственик на подобни съоръжения в България. Това обаче няма да доведе до концентрация на пазара, тъй като държавната НЕК притежава общо 29 ВЕЦ с инсталирана мощности от над 2500 мегавата, които значително надминават тези на "Енерго-про".

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ