Карта на действащите ВЕЦ в България

четвъртък, 1 ноември 2012 г.

Нова водна централа заработи на Искър

Нова водна централа заработи на Искър

Мини ВЕЦ "Церово" е част от хидрокаскадата на италианската Petrolvilla



Проектът за каскадата "Среден Искър" премина в следващата си фаза, след като в петък беше официално открита третата от общо девет водноелектрически централи на италианската Petrolvilla Group по Искърското дефиле край Своге. До края на годината по проекта трябва да бъдат пуснати още два малки ВЕЦ-а, а цялата каскадата ще заработи през 2015 г. Инвестицията е за общо около 115 млн. евро, което я нарежда сред най-големите проекти в българската хидроенергетика, съобщават от компанията.

Водният интерес

Инвестициите във водна енергия, особено в инсталции до 10 мегавата, се смятат за изгодни, защото се подпомагат с преференциални изкупни цени, както енергията от всички възобновяеми източници (ВЕИ), а самото производство е по-предвидимо например спрямо непостоянните вятърни паркове. Освен това преференциите остават относително стабилни – в момента руслови водни централи (без отклонение на потока) между 200 киловата и 10 мегавата, каквито са съоръженията на "Среден Искър", продават ток по 222.83 лева на мегаватчас. От 1 юли изкупната цена най-вероятно ще спадне с 15.2% до 193.35 лева. За сравнение - при фотоволтаичните паркове тарифите ще бъдат намалени с около 50%, а при вятърните – с 30 на сто.

На много места в страната обаче министерството на околната среда и подчинените му басейнови дирекции наложиха забрана за нови ВЕЦ заради рисковете от пресушаване на реките и увреждане на биоразнообразието. Беше намалено и количеството вода от речния дебит, което може да се използва за енергийни цели.

Проектът и инвеститорите

"Мини ВЕЦ "Церово" дава допълнителна сигурност на хората от селото и независимо от случващото се в страната речното корито е почистено и къщите няма да пострадат", обяви по време на церемонията по въвеждане в експлоатация министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев, цитиран от пресцентъра на институцията. 3-мегаватовата "Церово" е една от деветте централи в каскадата. Общата мощност при завършването на "Среден Искър" трябва да достигне 25.6 мегавата с годишно производство около 145 000 мегаватчаса. Досега бяха пуснати централите "Лакатник" и "Свражен" с общо 6 мегавата инсталирана мощност.

До края на тази година освен "Церово" трябва да заработят още две хидросъоръжения – "Оплетня" (2.8 мегавата) и "Прокопаник" (3.2 мегавата). Трите централи в тази част на каскадата струват 26 млн. евро от общо 115 млн. евро инвестиция в целия проект.

Каскадата се изгражда от дружеството "ВЕЦ Своге", в което 90% от акциите се държат от италианската енергийна фирма Petrolvilla Group, а 10 на сто – от община Своге. Основната част от проекта се финансира от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Уникредит Булбанк. Petrolvilla e базирана в Северна Италия и освен с хидроенергия се занимава и с доставка на горива и енергиен мениджмънт в сгради, става ясно от сайта на групата.

Инвеститорите отбелязват още, че в строежа на деветте централи участват български компании като "Геострой", "Инжектосонд България", "Геотехмин", "Авес Г" и "Енерджи Ка". Очаква се при завършването си проектът да разкрие общо 54 работни места.

Старт по царски

За каскадата "Среден Искър" се говори още от времето, когато на власт беше правителството на НДСВ. Първият управител на италиано-българското дружество е италианецът Патрик Паулето. Любопитен детайл е, че Паулето е съпруг на дъщерята на Олимпи Кътев, областен управител на софийска област по времето на кабинета "Сакскобургготски", а впоследствие и депутат. Кътев стана известен именно с търсенето на инвеститори от Италия, особено за туристическия проект "Супер Боровец". По-рано Паулето е бил сътрудник на управителя на италианската област Трентино. В момента управител на "ПВБ Пауър България" (дъщерното дружество на Petrolvilla в страната) е Пламен Дилков, показва справка в Търговския регистър.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ