Карта на действащите ВЕЦ в България

вторник, 21 май 2019 г.

Information concerning the ecocatastrophe currently taking place in the Bosilegrad-Kyustendil area at the border between Bulgaria and Serbia


В изпълнение на програмата на Сдружение Балканка за спасяване на Българските реки и на хората от убийственото въздействие на ВЕЦ-овете и другите бедствия и ведомства у нас, във връзка с поетия ангажимент да помагаме  на структурите на МОСВ и БД и с мисията на сдружението за повишаване информираността на всички държавни органи, представям на Вашето внимание следващия доклад.

 

На първо място изказваме поздравления до Премиера за това, че Го наградиха в Сърбия за някакъв принос за каквото и да било. Изказваме учудване обаче, че не е поставил въпроса за междудържавното сътрудничество в пограничните райони, при което те ни тровят, а ние им ръкопляскаме. В този смисъл намираме, че усилията Му наистина заслужават някоя и друга най-висока награда.

 

Лошото е, че сърбите тровят нашите братя в Босилеградско, а награждават Него, но това е дребен, несъществен детайл.   

Длъжни сме, обаче, да Го уведомим, че от МОСВ също така полагат всички усилия за безоблачните ни безметежни взаимоотношения с братята сърби, тоест и те имат значителен принос за Неговата награда.

 

На второ място Го уведомяваме, че тия дни, в рамките на сътрудничеството между нашите две братски страни, МОСВ най-категорично отказа да изследва пробите от "водата" под мината Караманица, които им занесохме и предадохме по възможно най-официален начин. Ето видеоматериал от предаването на пробата:


https://www.facebook.com/rekitebg/videos/2589726084387758/UzpfSTEyNDI4NTE4NDMxODY4NDoyMTk0Njc5MTcwNjEyNTk4/?rc=p

 

Прикачили сме към това писмо и любезния отказ на МОСВ да изследва пробата с основанието, че пробонабирането не било от лицензирана лаборатория и още не знам си кво си, от което се налага следният коментар:

 

1.    Отказът буди дълбоко разочарование предвид изявленията на министър Димов, че правели всичко възможно за братята ни в Сръбско. И какво точно сте направили досега, бе уважаеми, освен едно писмо и една среща с целувки, от които не произтече Нищо? Ама сега ще им пишете второ писмо ли? Ами вероятно след десетото напомнително писмо може би ще Ви стане кристално ясно, че сърбите Ви се подиграват! Те награждават Него, а междувременно Вие ги занимавате с маловажни неща? Ще видите сръбски отговор, ама друг път, те наградиха когото трябва!

2.    Като сте свършили каквото и да било, къде Ви е резултатът? Почти шест месеца след като заместник министър Живков обеща в Босилеград помощ - забележете: "в сътрудничество с неправителствения сектор като сдружение Балканка" и пр.? И къде Ви е сътрудничеството и помощта, като току що отказахте да изследвате пробата?

3.    И понеже сте получили писмо от "Еко  Био Правда" Босилеград с молба да изследвате пробата, която те взеха, а ние донесохме, вземете сега да им изпратите отказа и на тях след големите обещания!

4.    Ама не била взета пробата от лицензирана лаборатория ли? Ами какво от това? Изследвате я и в резултатите изрично описвате, че пробите не отговарят на изискванията, но съдържат това и това! Защото тежките метали няма къде да отидат, нито откъде да дойдат, освен ако не сме взели проба от някоя мина у нас, нали така! Пък и каквото и да сме донесли - Вие просто пишете "донесената от Балканка течност съдържа това и това", нищо повече.

5.    Само за Ваше сведение Ви уведомяваме, че сърбите са взимали проби преди нас  от същото място, обаче три дена след като инвеститорът е бил предупреден - тука нещо да Ви звучи познато от Вашата практика? И след като взели пробите /от водата, но не и от тинята/, отровите пак рукнали както винаги, но и това трябва да Ви е много добре познат стил.

6.    Длъжни сме да Ви го признаем - ситуацията е като в Параграф 22, само че по-зле. Това е единствения резултат от прословутата Ви "помощ".  Когато взимат проби сръбски лицензирани лаборатории, всичко е точно, защото инвеститорът е предупреден. Когато текат отровите, проби не могат да се вземат от никого, защото не са легитимни... Джоузеф Хелър семки да яде.

7.    Ама ние да сме си ги изследвали, ли? Ами ние вече го направихме веднъж, но не по всички показатели, защото нямаме пари за да си го позволим.

8.    Вас Ви е страх да научите какво наистина става там, обаче това Няма да продължава вечно! Пускат първия ВЕЦ под мината, той хваща отровите и ги мятка на следващите ВЕЦ-ове и Драговищица отива на кино. Е, министър Димов може и дано да не е министър тогава, ама част от останалите във ведомството сигурно ще сте все още там. И понеже очевидно не Ви интересуват нашите хора Босилеградско, то поне като измре рибата в Драговищица, тогава ще видите Вие, защото няма да има мърдане и ще трябва да свършите нещо, колкото и да не Ви се иска.

9.    Ама да не си разваляме отношенията със сърбите, защото е по-важно да понаградят тоя оня, да Го потупат по рамото, пък да ни тровят колкото щат ли? Степента на важност на тая Ви цел на нас ни убягва. Други хора в такива случаи проявяват достойнство, отказват награди, поставят въпроси, удрят по масата ако трябва, обаче за такива действия се изисква малко повече, отколкото да се правиш на мъжествен пред бабичките у нас.

10. И всичко това само заради една единствена хипер мижава мина и то - не за да бъде спряна, ами само да бъде накарана да не изхвърля отрови в реката? И на това се крепи българо-сръбската дружба? Май нещо не Ви е ясно - първо тая година мината ще увеличи изхвърлянето на отрови ДЕСЕТ пъти и второ - когато приключим с кампанията, нищо няма да е останало от ни от дружбата, ни от Вас. Сега тепърва започваме, идея нямате какво още предстои да случва.

 

Но да се върнем за малко на това, което трябваше Вие да свършите.

 

1.    Трябваше да уведомите ГД Околна среда. Ние го направихме, а не Вие. Ангел Джамбазки попита дирекцията, защото прочете за проблема в социалните мрежи написаното от нас и като я попита, после забрави проблема, поради необходимост и от други по-неотложни патриотични дела.

2.    Трябваше да уведомите Изпълнителния Комитет на Конвенцията от Еспоо.  Ние го направихме, а не Вие. От последвалия оня ден отговор на секретариата /прикачен/ е ясно, че проблемът ще бъде разгледан на следващата сесия на комитета и за решението ще бъдем уведомени до края на март. Тука все още можете да ударите едно рамо, стига да не се пренапрегнете нещо.

3.    Трябваше да уведомите фирмата майка на Босилметал - Минеко груп, че предстои транграничен проблем и скандал. И това тия дни го направихме ние, а не Вие.

4.    Трябваше да информирате ДАНС, те да намерят начин да вземат проби, защото тука става въпрос и за национална сигурност, когато бъдат изтровени водите за пиене и за напояване  района на Кюстендил и започне великото преселение на народите...

5.    Трябваше през 2016 година да реагирате правилно и навреме, а не сега да се чудите защо сърбите Ви се подиграват. Сто писма да им напишете, пак ще Ви се подиграват, така че по-добре не ни излагайте повече с тия писма!

6.    И трябваше сега да ударите по масата, стига да имахте сърца или поне някои други задни части на тялото...

 

Сега, в конструктивен дух ние сме посъветвани да си вземем обратно шишето с отровите. Информираме Ви, че ще ни трябва малко време, за да се подготвим за церемонията по получаването на пробата. Имаме специални идеи за пърформънс пред МОСВ и флаш моб пред Министерски съвет. Идеите в момента шлифоваме и съгласуваме с медиите, които ни се обадиха след пускането на видеото по връчването в социалната мрежа. Обещаваме Ви значителен медиен интерес, както винаги досега. Така ще можете отново публично да заявите обичайната си загриженост за малцинствата извън границата и за дружбата на Балканите, която се крепи само на Вас, все още.

 

Накрая на този доклад информираме Заслужилия Лауреат на най-високата сръбска награда, че единственият начин проблемът да бъде решен продължава да е Той да постави въпроса.  Вече им прибра наградата и сега вече нищо не Му пречи да удари по масата, ако трябва.

Както стана ясно, в МОСВ са умрели от страх, мижавите им действия само предизвикват смях у сърбите, а у нас съжаление, че ни излагат.

 

Що се отнася до хората от Босилеград, надяваме се от МОСВ поне да имат достойнството да им изпратят отказа и на тях, за да им стане най-после ясно, че на управниците у нас не може да се разчита въобще, а напротив - те го играят мача заедно със сърбите, при предварително нагласен резултат.

Трябва да им стане и още по-ясно, че с проблема ще трябва да продължим да се борим заедно и да не се отказваме по никакъв начин.

 

Специално на МОСВ обещаваме, че няма да се откажем, поне докато не осъзнаят, че колкото повече си трае българската държава /тоест те/, толкова повече сърбите ще ни са качват на главата, както са си свикнали и в което доста ги бива.

 

С дълбоко уважение:


 

P.S.

Напомняме на КОСВ към НС, че имаме споразумение ние да представим пред комисията пълната картина на екокатастрофата в Босилеград и предстоящата катастрофа в Кюстендил, а не да вярват на хилавите докладни на министър Димов, в които няма и една десета от истината. Очакваме ръководството на комисията да определи ден и час, като трябва да са осигурили мултимедия с достъп до интернет в залата и за представянето ще ни трябва точно един час, без времето за въпроси и отговори.

 

Пак с уважение...




So, please, find attached the document in PDF format holding full information on the Bosilegrad /Serbia/ - Kyustendil /Bulgaria/ 
ecocatastrophe currently taking place in the border region.
Hereby, I confirm the receipt of the information regarding the gold mine.
The information has been forwarded to the Implementation Committee for consideration.
Meanwhile, I would like to inform that the Committee further to it operating rules does not study the internet links provided.
Should you wish the committee to consider any  corroborating information, please submit it in PDF or a word format at least two weeks before the next meeting of the Committee, e.g. no later than 26 February 2019.
Thank you in advance.
Kind regards,
Elena Santer
 
Elena SANTER
Environmental Affairs Officer
Convention on Environmental Impact Assessment
in a Transboundary Context (Espoo Convention)
Environment Division
United Nations Economic Commission for Europe
 
To: ECE-EIA-CONV ; Elena Santer
Subject: Information concerning the ecocatastrophe currently taking place in the Bosilegrad-Kyustendil area at the border between Bulgaria and Serbia
 
OFFICIAL USE
 
Dear Mrs. Santer,
Dear friends,
 

 
Following up the latest communication from the Espoo Convention Secretariat where we were kindly invited to fill in a form for the information concerning the ecocatastrophe currently taking place in the Bosilegrad-Kyustendil area at the border between Bulgaria and Serbia, please find attached the Form completed.
 
We also kindly urge the Implementation Committee to take prompt action and the necessary steps towards proper implementation of the Espoo Convention, because we have no other hope.
 
We remain ready for cooperation and to submit additional information, as well as to answer any questions that may rise.
 
 
Thank you in advance for your understanding and cooperation
Kind regards




Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ