Карта на действащите ВЕЦ в България

вторник, 21 май 2019 г.

Многоцелеви доклад на сдружение Балканка относно поредното престъпление на НЕК ЕАД и малко по проблема с предпазливото оползотворяване на ресурсите на Благоевградска Бистрица, Рилска и т.н.

В изпълнение на програмата на Сдружението за спасяване на Българските реки и на хората от убийственото въздействие на ВЕЦ-овете и другите бедствия и ведомства у нас, във връзка с поетия ангажимент да помагаме  на структурите на МОСВ и БД и с мисията на сдружението за повишаване информираността на всички държавни органи и на административния капацитет на МОСВ за справяне с проблемите на околната среда и водите, представям на Вашето внимание следващия доклад.

 

На първо място отбелязваме, че писмото сме адресирали и до НЕК ЕАД просто за да ги поканим засега най-учтиво да започнат да спазват законодателството в страната. Конкретният повод е поредното пресушаване на река Въча от НЕК ЕАД.

Ето малко видеоматериали, за да се убедите:

 

https://www.facebook.com/denis.isov/videos/pcb.2085944724823429/2685595741455528/?type=3&theater&ifg=1

 

https://www.facebook.com/denis.isov/videos/pcb.2085944724823429/2685595681455534/?type=3&theater&ifg=1

 

Сега, може би тук е мястото да отбележим, че видовете, които рибарчетата спасяваха от престъпната НЕК ЕАД, са включени в приложение №2 на директивата за хабитатите, което се надяваме да помогне на МОСВ и на БДИБР да глоби НЕК в максимален размер от стотина лева, не повече.

 

От друга страна Ви обръщаме внимание, че реката ние Я зарибявахме и чистихме, бе уважаеми!

И от трета страна Ви обръщаме внимание, че част от оригиналното природосъобразно население  на района се е опитвало да събере рибите, за да ги изяде, докато много рибари са събирали рибите и са ги връщали в реката. До физически конфликт за малко не се е стигнало, но следващия път едва ли ще се размине.

 

Тогава Ви обещаваме, че ще влезете в праймтайма на всичките медии у нас, а ние ще споделим някоя добра дума както за НЕК ЕАД, така и за МОСВ и БДИБР! Иначе поздравяваме БДИБР, че хванали престъпника и може би или не ще го глобят както трябва. Ще очакваме с интерес данни за размера на справедливата според БДИБР глоба. 

 

На второ място отбелязваме усилената кореспонденция с БДЗБР и РИОСВ Благоевград по случая с каскада Благоевградска Бистрица!

Прикачили сме и двете писма на тези ведомства за запознаване на висшестоящия орган, тъй като са много интересни, защото:

 

1. Проверката е извършена без да сме били поканени да участваме!

 

2. При проверката ВЕЦ Бл.Бистрица 8 не е работил, което не е никаква изненада. Това е масова практика напоследък - БДДР също не хванаха на Малък Искър, че втория ВЕЦ пресушава реката, напротив - той също не беше работил. В тази връзка отбелязваме и култовата проверка от миналата година на хижата Мусала нова! И в нея нямаше нито един гост при проверката през октомври, с което сме си свикнали. Тогава дори изтърпяхме упреци от проверяващите, че сме ги били разкарвали, понеже били имали много работа и това онова, пък то всичко било наред? Не че беше наред, де, даже препоръчваме на БДДР, на РИОСВ София и на БДЗБР да следят фейсбук страницата на Планинари за повечко новини относно въпросната хижа.

 

Ето защо ще обърнем внимание на висшестоящия орган, че нещо с тия проверки на всички БД Не Е Наред!

Например - при десет наши проверки ВЕЦ 8 на Бл.Бистрица работеше и виеше като линейка, и излишната вода се изхвърляше в реката, а като отидат РИОСВ Благоевград и БДЗБР ВЕЦ-ът не работи? Това състояние на нещата се превраъща в устойчива практика, освен ако не е случайно стечение на обстоятелствата.

 

Както и да е, да продължим нататък:

 

3. Долната вада идвала от шахтата, а не от ВЕЦ-а? Това няма как да го проверим ние, освен като се запознаем с проекта на ВЕЦ-а и ще го направим. Видимо тръбата идва от сградата с турбините, де. Има още една подробност - логически тогава и на горните ВЕЦ-ове трябва да има такива тръби, което ще проверим и ще Ви уведомим.

 

4. ВЕЦ 8 не е работил, но пак е имало излишна вода, която е изхвърляна в реката? Тогава става кристално ясно, че ВиК Благоевград непрекъснато взима повече вода, отколкото е необходима за задоволяване на нуждите на града! Десет наши проверки по всяко време на годината и на денонощието показват, че непрекъснато се излива излишна вода в реката под ВЕЦ 8, а под водохващанията Картала, Кривия олук и на Славова реките са сухи като барут! Затова молим, БДЗБР да извърши проверка на ВиК Благоевград, да направи справка колко вода е неоходима за нуждите на града, да глоби ВиК Благоевград и да им намали максималното водно количество и лимитите в разрешителното, защото природните ресурси в момента се прахосват безотговорно! Да не говорим за ВЕЦ Бистрица А, който би могъл да оползотворява тая вода, ако тя беше в реката.

 

5. И все пак, в писмата на РИОСВ Благоевгад и на БДЗБР не става дума да са проверили горните седем ВЕЦ-а на каскадата - дали не са работили и те? Ето защо щеше да е добре и ние да бяхме участвали в проверката и да помогнем с някоя идея или съвет.

 

 

Сега, най-важното!

Изглежда Вие от МОСВ, БДЗБР и РИОСВ Благоевград сте останали с впечатление, че ние обръщаме такова внимание на тая каскада незалужено ли?

 

Време е да разберете най-после, че всяко действие, което предприемаме, си има специална причина! В конкретния случай причината е в нарастващото недоволство на населението на града и околностите, които имат ясни спомени каква е била реката преди каскадата и каква е сега!

Задачата за възстановяване на реката разработваме заедно с някои други държавни органи и местни неправителствени организации и ще я постигнем, въпреки нежеланието на МОСВ, БДЗБР, РИОСВ или който и да било.

Очаквайте още много изненади по тоя случай! Или си свършете работата навреме, както всичко останало.

 

Накрая Ви информираме, че щяхме да възразяваме срещу решение на РИОСВ Благоевград в съучастие с БДЗБР за още един ВЕЦ Стоби на Рилска, но нямаме сили повече, ликвидирайте я напълно тая река:

https://riosvbl.org/images/stories/R_OVOS/Precenki_2017/Precenki_2018/Reshenie-BD-03-PR-2019.pdf

 

Чудно е как БДЗБР е дала положително становище за тоя ВЕЦ, като е дала отрицателно за ей тоя на същата река:

https://wabd.bg/content/wp-content/uploads/2019/01/%D0%9F-01-358-5.pdf

 

Очевидно нещо в тая БДЗБР не е наред. Изглежда не знаят за какъв чудовищен хидроморфологичен натиск става дума на Рилска, не са чували за надвишаване на 60% от разполагаемите ресурси на водното тяло и тем подобни маловажни неща, щом могат  да дадат положително становище за още един ВЕЦ на Рилска.

 

Както и да е, ще имаме удоволствието да се срещнем отново в рамките на административната процедура, открита от РИОСВ Благоевград за ВЕЦ Стоби. Затова по-добре предупредете инвеститора да не си харчи парите напразно за разни фалшиви оценки.

 

Накрая, в конструктивен дух предлагаме на РИОСВ Благоевград и на БДЗБР да извършим нова, съвместна проверка на каскадата на века Благоевградска Бистрица. Молим, за проверката пак да предупредят инвеститора и той да осигури проектната документация на най-долния ВЕЦ, част Хидротехническа. От особена важност ще е и участието на ВиК Благоевград, за да измислим заедно как да възстановим реката в предишния й вид, преди каскадата да е съществувала. При всички положения горе на водохващанията да се краде всичката вода и тя да не се използва, е недопустимо в 21-ви век, в държава член на ЕС, защото това е тежко нарушение на изискването за "разумно и ефективно използване на природните ресурси." Имаме доста идеи как това изискване да бъде спазено, а и жители и други управленски органи на Благоевград ще помогнат.

 

Предварително благодарим за разбирането и съдействието на всички!

 

С дълбоко уважение,

Сдружение Балканка, гр.София

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ