Карта на действащите ВЕЦ в България

понеделник, 24 февруари 2014 г.

ДКЕВР: ВЕИ да плащат цена за достъп

Със задна дата да бъде въведена постоянна цена за присъединяване на вятърните и слънчевите централи към мрежата, предложи ДКЕВР на открито заседание. ВЕЦ-овете няма да плащат. От бранша заявиха, че това е противозаконно, тъй като предишната временна такса бе отменена от ВАС с мотива, че противоречи на Закона за енергетиката за равнопоставеност на участниците на пазара.


Цената за достъп от 2,45 лв. за мегават/час се налага, за да се балансира системата, когато ВЕИ централите подават по-малко или повече ток в зависимост от слънчевата или вятърна активност. Тя ще се събира от ЕРП-тата и ще се дава на Енергийния системен оператор. От бранша обвиниха ДКЕВР, че иска да въведе таксата със задна дата от 2012 година. Освен това нямало обяснени защо е нужна, след като и сега ВЕИ-ата плащат за балансиране.


“Първо не ни е много ясно достъпа до каква услуга представлява за нас. В смисъл коя такса за какво беше точно. Едни пари се събират от едни хора, за какво е точно не ни е много ясно вече”, – заяви Малинка Николова – член на УС на Българска соларна асоциация.

“Ако решението бъде прието в този вид, ние ще потърсим тази защита по съответния съдебен ред. Ретроактивна такса назад не може да има, защото никога не е имало временна цена за достъп. Тя беше отменена”, – уточни Меглена Русинова – председател на УС на Българска фотоволтаична асоция.

“Все ще има недоволни. То е ясно. Въпросът е кой ще бъде недоволен по-малко и по-скоро да погледнем справедливо на нещата, а оттам насетне да ни съди, който си иска”, – посочи Боян Боев – председател на ДКЕВР.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ