Карта на действащите ВЕЦ в България

понеделник, 24 февруари 2014 г.

Газовата връзка с Румъния заседна под Дунав

14:00 | 24.02.2014 | 425 прочитания | Владислава Пеева



http://www.mediapool.bg/gazovata-vrazka-s-rumaniya-zasedna-pod-dunav-news217195.html

Газовата връзка между България и Румъния, за която министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев обяснява, че ще бъде въведена в експлоатация през март, буквално е заседнала на дъното на река Дунав. Причината е в появилите се още в началото на януари тази година геоложки проблеми заради резистентен варовиков структурен комплекс, пречещ на нормалната сондажна работа. Тогава очакванията бяха, че ако няма допълнителни усложнения, основният сондаж и прокарването на тръбата от подводното трасе, ще приключи до края на същия месец.

Това обаче не се е случило и затова сроковете за въвеждането в експлоатация се очертават по-скоро през април-май, коментира пред Mediapool Кирил Темелков, изпълнителен директор на държавния газов оператор "Булгартрансгаз", който реализира заедно с румънската "Трансгаз" проекта на междусистемната газова връзка.

Изпълнителят на подводния участък – консорциум от румънски фирми, воден от компанията "Кала", продължава да се бори със затрудненията с геоложката структура, за да бъде тя пробита и да се изтегли тръбата, стана ясно от обясненията на Темелков. По думите му при това положение не може да се поеме твърд ангажимент кога точно ще е готова връзката, но все пак очакванията са строителните дейности по подводното трасе между Русе и Гюргево да приключат в края на март. 

Едва тогава могат да започнат тестовете на цялото трасе на връзката, каза той. В момента се правят тестове на наземното трасе на българска територия, изградено от "Булгартрансгаз". Подготвят се и приемателни комисии, но това ще стане факт след като приключи подводният участък и се комплектува цялата връзка и с румънска територия, уточни Кирил Темелков.

Така след месец-два газопроводът се очаква да заработи, но само с една тръба. Приключването на резервната е отложено за ноември. 

Все още не е ясно и какъв газ ще потече по тази връзка. По думите на Темелков пазарът все още очаква твърдото въвеждане в експлоатация на трасето, за да предприеме стъпки по резервиране на капацитета й. Според проекта, той ще е максимум 1.5 млрд. куб. м. газ годишно от България към Румъния, а минималният капацитет от Румъния в България ще бъде 500 милиона куб.м. газ годишно.

В системата на "Булгартрансгаз" връзката е обявена като входна и се надяваме да има интерес от доставчици, каза Темелков. Той допълни, че такъв вече има заявен предимно от регионални търговци на синьо гориво, сред които румънски фирми, както и българският държавен доставчик "Булгаргаз" и частната "Овергаз", в която половината се държи от руската "Газпром". 

"Булгартрансгаз" просто осигурява капацитетът, за чието ползване търговците всъщност ще плащат такси, обясни шефът на държавното дружество.

Това ще поредното забавяне на пуска на 25-километровата връзка Русе-Гюргево, чието изграждане започна в средата на август 2012 г. Общата стойност на проекта е 23.8 млн. евро, от които 8.929 млн. евро осигури Европейската енергийна програма за възстановяване. Първоначалният план бе връзката да бъде завършена в края на 2013 г., а амбицията на тогавашния министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев бе дори строежът да приключи месец-месец и половина по-рано. Пускането на тръбата после бе отложено за началото на 2014 г. заради открити археологически обекти, а после се появиха и проблемите с подводното трасе.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ