Карта на действащите ВЕЦ в България

понеделник, 24 февруари 2014 г.

Лелята на Барека тандем с майката на Пеевски

Понеделник, 11 Ноември 2013 17:18 | | Печат | Е-мейл | 4 Коментирай 

http://www.plovdiv-online.com/component/k2/item/52472-lelyat%D0%B0-n%D0%B0-b%D0%B0rekov-saadrujnik-s-m%D0%B0meto-n%D0%B0-peevski


За да не бие на очи шокиращото забогатяване на тв водещия, официално зад стартиралия преди две години строеж на ВЕЦ-овете стоят фирмите на съпругата му Евгения. През пролетта на 2009 г. "Стрийм хидрострой" и "Хидро грийн инженеринг" са обявили инвестиционни намерения в инспекцията по околна среда в Благоевград.

Според документите "Стрийм хидрострой" иска да построи водна централа на река Бистрица край село Вълкосел, община Сатовча. В същия ден "Хидро грийн инженеринг" заявява намеренията си да вложи няколко милиона за изграждането на ВЕЦ в коритото на река Туфча край Гоце Делчев.

Любопитно е, че документите са подадени само няколко месеца преди Бареков да бъде изритан от Би Ти Ви заради странните му контакти с бизнесмени, близки до ДПС. По това време водещият вземаше месечна заплата от няколко хиляди лева, с която трудно би могъл да спести необходимите милиони левове за строежа на централите. Освен безпроблемно осигурените огромни инвестиции Бареков няма проблем и с получаването на разрешения за строеж.

Въпреки че земите под двата ВЕЦ-а попадат в защитени територии, необходимите разрешителни от екоминистерството са получени без проблем и строителството на централите трябва да започне всеки момент, обясняват служители в РИОСВ - Благоевград.

Въпреки че управител на двете фирми е Евгения Барекова, документите за строежа са подадени от 47-годишната Жана Куцева, която според запознати е леля на Бареков. Близки до тв водещия са категорични, че именно Куцева е топлата му връзка с обръчите от фирми около ДПС.

Според Търговския регистър Куцева е в борда на директорите на консултантската фирма "БМ Системс". Компания там й прави собственичката на близкия до Ахмед Доган картел от вестници и телевизии Ирена Кръстева. Тандемът Куцева - Кръстева си поделя и по половината от акциите в "БМ Системс".

Връзката на Евгения Барекова с обръча от фирми около Ирена Кръстева е зачената официално на 20 януари 2009 г. Тогава Барекова купува по 50 процента от фирмите "Хидро грийн инженеринг" и "Стрийм хидрострой". И двете дружества са създадени година по-рано и имат един и същи адрес - ул. "Брезовско шосе" 170 в Пловдив.

По това време останалите дялове в тях са били собственост на един от адвокатите на Ирена Кръстева - Петър Стойчев. Седмици след сделката двете дружества подават документи за строежа на водните централи.

Няколко месеца по-късно съпругата на Барков продължава да инвестира във фирми от обръча на Ирена Кръстева, сочат документите от Търговския регистър. През май 2009 г. Евгения Барекова става собственик на "Хидро грийн строй". Дружеството отново е купено от Жана Куцева и адвоката на Ирена Кръстева - Петър Стойчев.

Вила с кредит от Корпоративна банка

Освен в дялове от търговски дружества от обръча на Ирена Кръстева водещият е инвестирал част от заработените си пари в недвижими имоти, сочи справка в имотния регистър. На 8 април 2009 г. Евгения и Николай Барекови стават собственици на вила и парцел от 880 квадрата край София за 55 616 лв.

Три седмици по-късно новопридобитият имот е ипотекиран в Корпоративна търговска банка срещу 40 хил. лв. Финансовата институция, спрягана за близка до ДПС, стана известна с факта, че е помогнала за изкупуването на вестниците и телевизиите на Ирена Кръстева.

Източник: България днес

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ