Карта на действащите ВЕЦ в България

понеделник, 3 февруари 2014 г.

Охраната на 22 язовира с национално значение под въпрос

Повече от година 120 гарда работят на доброволни начала
15:47 | 03.02.2014 | 224 прочитания

http://www.mediapool.bg/ohranata-na-22-yazovira-s-natsionalno-znachenie-pod-vapros-news216344.html

Охраната на 22 язовира с национално значение, които са под шапката на Министерството на земеделието и храните, е поставена под въпрос, след като повече от година 120 охранители не са си получавали заплатите и всеки момент могат да напуснат заради работната на доброволни начала. За това алармираха собствениците на две от общо четирите охранителни фирми, които се грижат за сигурността на съоръженията Тодор Бозев и Йорданка Гълъбинова.

 

Четирите охранителни фирми имат да получават над 1 милион лева от изпадналото в тежка финансова криза държавно предприятие "Напоителни системи", което е на подчинение на земеделското министерство, каза Бозев.

 

По думите му земеделският министър Димитър Греков поел ангажимент задълженията да бъдат изчистени до края на 2013 г., но това не се е случило. Вместо това от началото на тази година охранителите нямат никакъв контакт с официален представител на земеделското министерство и държавната компания. Това е причината публично да предопредят за евентуалните последици, ако напуснат да охраняват язовирите.

 

Компаниите пазят язовирите на доброволни начала от 21 месеца без да имат сключени договори или подписани анекси към старите. От средата на 2013 г. "Напоителни системи" обаче спряла да подписва и протоколите, с които се удостоверява, че охранителните фирми отговарят за сигурността на 22-та язовира.

 

"През целия този период протоколите и фактурите са приемани. От лятото вследствие на някаква устна заповед на поредния директор на "Напоителни системи" на нас тези протоколи не ни се разписват. Ние питаме - да продължим ли да охраняваме, да сдадем ли имуществото - на кого и кога. Отговор няма", каза Бозев.

 

Той обясни, че продължават да пазят обектите на "доброволни" начала, защото "ако си тръгнем, бихме могли да бъдем обвинени, защото всеки би казал, че ако има щети ние ще носим отговорността". В същото време институциите казват "не можем да платим, защото нямаме договор", каза Бозов.

 

Ние искаме договори, но държавните институции отказват да ги сключат, допълни охранителят.

 

Собствениците на охранителни фирми са на мнение, че язовирите не трябва да остават без надзор, но ако заплатите не бъдат изплатени в най-краен срок, те не могат да задължат служителите си да останат на работа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ