Карта на действащите ВЕЦ в България

понеделник, 24 февруари 2014 г.

Дигата на река Лесновска край София, ще бъде готова през април

14:39 | 20.02.2014 | 441 прочитания МЕДИЯПУЛ

До средата на април ще приключи изграждането на лявата дига на река Лесновска, в участъка при село Долни Богров. Това съобщиха от Столична община.

Реализацията на този проект е много важна, защото така ще се предпази населението в района от наводнения. При голямото наводнение през 2005 г. около 1000 къщи пострадаха сериозно заради скъсването на дигата на река Лесновска и излизането от коритото й.

Новата дига, която се изгражда от обединение "Пътища-Радиант" е три пъти по-голяма от старата. Височината й е 4.5 метра, а ширината на короната на короната 3.5 метра. Дължината на участъка е 1806 метра. Стойността на проекта е 934 212 лв., с ДДС.

Заедно с дигата се изгражда и технологичен път, който да я обслужва. От бул. "Ботевградско шосе" трасето на пътя ще следва корекцията на реката по цялата дължина на участъка.

По този проект Столична община работи заедно с "Напоителни системи", които стопанисват дигата.

За тази година е планирано да бъде изградена и дясна дига на река Лесновска в Челопечене. Тя е с дължина 340 метра, като височината й е 3.5 метра. В момента се провежда процедура за избор на изпълнител по Закона за обществените поръчки.

Важен е и проектът за изграждане на дясна дига за река Искър в район Нови Искър с дължина 773 метра. С реализиране на проекта ще се предпази от заливане психиатричната болница "Св.Иван Рилски". Нужните средства за реализацията на проекта възлизат на 842 380 лева.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ