Карта на действащите ВЕЦ в България

сряда, 12 февруари 2014 г.

Водна криза застрашава страната ни

10 Фев 2014 07:05 | Новини | Агро.бг

Последствията от климатичните промени стават все по-осезаеми. В най-големите язовири в страната има пет пъти по-малко водни запаси в сравнение с 2012 година. От Министерство на околната среда и водите (МОСВ) заявяват, че управлението на водите е от стратегическа важност  за населението и икономиката, затова в новия програмен период до 2020 г. Оперативна програма "Околна среда" ще финансира изграждането на Национален център за управление на водите в реално време.

Страната ни е застрашена от водна криза. В дирекиця "Управление на водите" в екоминистерството следят посотянно тенденциите и се надяват поне на още един сериозен снеговалеж и повече пролетни дъждове, съобщава БНТ.

"В момента има много странно природно явление, снегът е паднал по низините  и най- вече в Североизточна България и в Северна България. По планините няма сняг. По последни данни, които получихме от "Язовири и каскади" за наблюденията на снежната покривка във водосборите на техните язовири, те са преди всичко горе по планините и са пет пъти по -малко отколкото през 2012 год. и се оценяват едва на 165  мил. куб. метра", коментира директорът на "Управление на водите " в МОСВ Асен Личев.

България е обречена  да живее между две екстремални състояния – наводнения и суша, пояснява Личев. Затова информацията, която ще се събира и обработва от новия център, ще е от иключителна важност за управлението на водите.

Центърът ще дава веднага информация за валежите, снежната покривка, отока на реките, нивото на подземните води, състоянието на язовирите и в него ще има модули, които ще дават възможност за прогнозиране на високи вълни.

Така ще заработи и системата за ранно предупреждение на населението. Преди това обаче, ще трябва да се изгради мрежа от хидрометеорологични станции, станции за измерване на подземните води, на дъжда, на снега, отока на реките, състояние на язовирите. Като обобщение на резултатите ще имаме яснота какви са водните ресурси и има ли риск от наводнения и засушаване.

Според Личев, ако в момента имахме такава структура, с точност можеше да се даде модел за експлоатация на водите, докато това се случи апелът е да се научим да пестим водата.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ