Карта на действащите ВЕЦ в България

вторник, 11 февруари 2014 г.

Гоцеделчевското село Тешово се опитва да спаси реката си

Инвестиционното намерение за изграждане на малка водноелектрическа централа (МВЕЦ) на река Мътница обезпокои жителите на село Тешово, община Хаджидимово, област Гоце Делчев. Те са притеснени от вероятността тази МВЕЦ да ги лиши от водата, за която разчитат не само за пиене, но и за воденицата, мандрата и тепавицата, които поддържат живота там. 

Според мненията на Стефан Модев, декан на Хидротехническия факултет на Университета по архитектура, строителство и геодезия, инж. Кирил Гоцев, хидроинженер и проектант на МВЕЦ-ове и жител на района на Гоце Делчев, Любомир Костадинов от международната природозащитна организация ВВФ и адвокат Свилен Овчаров от организацията „Зелените адвокати“, безпокойството е основателно, а съдебното дело, заведено от жителите на Тешово, има шансове за успех.
Едната причина за очаквания успех са безспорните поражения върху реката. Друга е, че не са били уведомени за намерението. Кметският наместник открива лучайно проекта, търсейки друга информация в интернет.
Естествено, потърсихме кмета на Хаджидимово, за да ни каже защо е заявил писмено съгласие за проекта без да попита жителите на селото, защо не ги е уведомил, за да не пропуснат сроковете за обжалване на решението на РИОСВ, и дали ще отиде при тях. Той не вдигна телефона си нито веднъж в дните, в които го търсихме, а в деня на излъчването на рубриката дори замина по спешна работа, което научихме от секретарката му. Ще продължаваме да го търся, защото действията му се нуждаят от обяснение.
 
От МОСВ, РИОСВ и Басейнова дирекция „Западно-беломорски район“ ни отговориха, че не могат да вземат отношение заради съдебната процедура, която тече в момента. От МОСВ заявиха, че министърът е потвърдил решението на РИОСВ. От РИОСВ казаха, че местното население не е реагирало навреме, пропуснали са срока. 

Още за този случай

Аудио Файл 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ