Карта на действащите ВЕЦ в България

понеделник, 24 февруари 2014 г.

Земеделци вдигат барикади край река Места срещу добива на баластра

За пореден път този проблем не е решен.  В миналия парламент поправката беше приета и оставаше само да се гласува на второ четене, но парламентът се разписунта и само за два дни работата не стана

10 януари 2013 09:04, Гледания366 Коментари0
http://struma.bg/news/1184/1/1/Zemedelci-vdigat-barikadi-kraj-reka-Mesta-srestu-dobiva-na-balastra.html

Земеделски стопани от Неврокопския край бранят с жива верига река Места от фирмите, които добиват незаконно баластра. „Щом държавата не може или не иска да реши проблема, ще го направим ние. Въставаме срещу тази нерегламентирана дейност и заставаме на барикадата.

Увериха ни, че ще приемат закон, с който да забранят копаенето на инертни материали от речните корита, но нищо не се случи", заяви Иван Сабахлъков от Хаджидимово, който е един от водачите на бунта на земеделците в региона. Той е убеден, че с настъпването на пролетта предприятията ще започнат да ровят реките за баластра.

 „Само в нашия град има три пресевни, които са разположени през 1 километър. Това е безобразие. Няма го никъде по света, ходя често в Гърция, там няма такова нещо", твърди Сабахлъков.

Той и колегите му се заканиха, че ще се обърнат за помощ към Европейската комисия, тъй като проблемът все още не е решен от държавните институции. От август до октомври земеделците протестираха срещу неправомерното добиване на инертни материали от коритото на река Места.

Направени бяха няколко проверки от контролните органи, но нарушители не бяха хванати. От РИОСВ и полицията се заканиха, че ще пуснат агенти под прикритие, за да заловят тези, които извършват незаконна дейност по добив на баластра. „Нищо не бе направено.

 Съоръженията на фирмите все така си стоят непокътнати. Това означава, че те пак ще си правят, каквото поискат. За момент са спрели, но скоро пак ще започнат да гребат от реката. Щом държавата нехае за проблема, ще поискаме помощ от Европейската комисия", споделят недоволните земеделски производители.

Те са категорични, че незаконният добив на инертни материали обезводнява региона и има опасност да се стигне до екологична катастрофа. Настояват да се промени закона за водите и да се забрани изцяло изгребването на баластра от речните корита. Ако това не стане, ще има нови протести и бунтове, предупреждават те.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ