Карта на действащите ВЕЦ в България

понеделник, 24 февруари 2014 г.

НЕК ще ремонтира водни централи с 32 млн. евро

Странно, започват с най-новите!?!?


Националната електрическа компания (НЕК) ще ремонтира водните централи от комплекса "Белмекен-Сестримо-Чаира" с пари от Международния фонд "Козлодуй". Това съобщиха от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) по повод предстоящия конкурс за изпълнители. Институцията управлява фонда, по който Европейският съюз и няколко отделни правителства обезщетяват България за преждевременното спиране на четирите малки блока в атомната централа.

За рехабилитацията са предвидени 32 млн. евро, като 70% от сумата ще дойдат от фонда, а останалите са собствен ресурс на НЕК. Очаква се конкурсната процедура за избор на изпълнители, която ще е по правилата на ЕБВР и фонда, да започне през второто тримесечие на годината. Споразумението за реконструкцията на хидроенергийния комплекс беше постигнато миналия ноември в Лондон по време на асамблеята на донорите на фонд "Козлодуй". Тогава министерството на икономиката договори и средства за нови машини в "Мини Марица-изток" и модернизация на Електроенергийния системен оператор.

Три договора

В каскадата "Белмекен-Сестримо" влизат помпено-акумулаторната водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) "Белмекен" и вецовете "Сестримо" и "Момина клисура". Заедно с големия ПАВЕЦ "Чаира" тези съоръжения образуват най-големия хидроенергиен комплекс в страната, чиято обща мощност е 1600 мегавата за производство на ток и 892 мегавата при изпомпване.

Според обявлението на ЕБВР предстоящите процедури ще са за три договора. По първия (лот 1) изпълнителят ще работи по четирите агрегата на ПАВЕЦ "Чаира". Тук са включени редица дейности: проектиране, изграждане, производство, доставка, монтаж и пускане в експлоатация на нова контролна система, възбудителни системи, управление и обордуване за турбини, защити, системи за измерване на вибрациите и разпределителни устойства.

Вторият договор (лот 2) е за ПАВЕЦ "Белмекен" и централите "Сестримо" и "Момина клисура". Победителят в конкурса ще трябва да извърши проектиране, производство, доставка, монтаж и пускане на системи за управление, сферични клапани, работни станции и обновяване на системите за контрол. За втория блок на ВЕЦ "Момина клисура" трябва да бъде доставена и нова турбина. По тези два договора е предвидено и премахване на остаряло оборудване, както и обучение на персонала. ЕБВР предвижда и сключването на трети, консултантски, договор за 300 хил. евро, които ще са изцяло от фонд "Козлодуй". Договорът ще е за управление на проектите, мониторинг и теренен надзор, за да се осигури съответствие с екологичните стандарти, прилагани според законодателството на България и ЕС и правилата на ЕБВР. Срокът за изпълнение на всички договори е 40 месеца.

Още възможности

Миналата година Европейската комисия представи списък от 250 проекта в целия ЕС, които са за подобряване на енергийната инфраструктура в общността. Те ще бъдат финансирани с 5.85 млрд. евро до 2020 г. Сред тях е посочено и изграждането на язовир "Яденица". Идеята е той да се свърже с язовир "Чаира", увеличавайки капацитета на ПАВЕЦ така, че да действа като аварийна мощност. За същия проект пари могат да дойдат и по линия на безплатните въглеродни квоти, които Брюксел отпусна за топлоелектрическите централи. Условието беше България да инвестира в зелени енергийни проекти. ПАВЕЦ "Чаира" има огромно значение за балансирането на енергийната система, тъй като покрива пиковете в производството на електроенергия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ