Карта на действащите ВЕЦ в България

вторник, 25 февруари 2014 г.

Малкият ВЕЦ над Мала Църква одобрен в нарушение

По свои канали вестник „Седмица" продължава да издирва документацията, грубо нарушила законите в страната при двете последователни инвестиционни предложения за ВЕЦ-а над Мала Църква, по едното от които бяха извършени действия, довели част от природата по средното и долно течение на Леви Искър до пълно бедствие.

Отново ще ви припомним основните факти: първото инвестиционно предложение за изграждане на малка ВЕЦ е от 2006 година и касае поставянето на турбина с мощност 470 киловата, за която е необходим  дебит на реката от 163 литра в секунда. Освен посоченото количество, по закон е необходим допълнителен минимален отток от 20 литра. Истината за реката в тази й част, обаче е очевидна и за неспециалисти - осем-девет месеца  в годината водите й са далече от посоченото количество. Като връх на всичко, през 2012 година е внесено ново инвестиционно предложение за втора турбина, за която са необходими допълнителни 267 литра в секунда. Такова нещо може да се изгради по Ниагара, не и тук!

Абсурдите, на които Общината постоянно дава рамо, не спират с гореописаните факти. В последния доклад за ОВОС (оценка за въздействие върху околната среда), най-вероятно умишлено, остава и е одобрена цифрата 163 литра, т.е. - отговаряща на капацитета за една турбина. Кой чиновник и срещу колко пари е допуснал наивната грешчица? Но ние продължаваме с фактологията около сагата...

Пак според доклада по ОВОС всички помещения на проектоцентралата са на 450 метра от водохващането, а според категоричните императивни норми на държавата това е недопустимо! Разстоянието от входа на питейната вода трябва да е минимум 500 метра. С този факт чиновническата некомпетентност на някое политическо шуробаджаначе е минало още една граница! И още - в рамките на цели 3 000 метра - първи и втори пояс на СОЗ НИКОЙ не може да учредява право на строеж!

Не на последно място - хищническото отношение към природата, за да може някой недоучко да се докопа до европейските пари вероятно ще изгони и естествените обитатели на гората - огромната сеч и марсианският пейзаж едва ли са най-доброто място за мечки, елени, сърни, диви кози и всички животни, които зависят от отношението на човека към природата. Прочетете пак  последното изречение: НА ЧОВЕКА. Ясни ли сме относно възпитанието, културата и намеренията на крадльовците? Ние разполагаме с още драстични факти за нарушения на законите и подзаконовите нормативни актове. И едва ли ще оставим случая. Държавата ври и кипи именно заради такива действия и бездействия. Извършителите и умишлено претупващите задълженията си чиновници е време да си ходят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ