Карта на действащите ВЕЦ в България

понеделник, 20 ноември 2017 г.

Протест в защита на Струма и спиране отравянето на реката

Докато министърът на околната среда настоява за ревизия на границите на защитени зони, рибари искат най-сетне реално опазване на реки като Струма, Ботуня и Въча

 

Вторник, 21.11.2017 от 8.30ч. пред сградата на Министерството на околната среда и водите на ул. Уилям Гладстон №67 в София риболовно сдружение Балканка София организира протест против продължаващото унищожаване на реките в България.

 

На фона на нестихващото желание на министъра на околната среда и водите Нено Димов да отслаби защитата на природата у нас, рибарите излизат на протест заради три конкретни случая.  Унищожаването на реките Струма, Ботуня и Въча опровергава теорията на г-н Димов, че опазването на природата пречи на развитието на местните общности. Точно обратното – от запазени реките са най-заинтересовани хората по места, а евродирективите пречат само на олигарсите.

 

Припомняме, че когато бе ликвидирана река Въча под град Кричим и бе унищожен най-интересният за риболов участък от реката, от това пострадаха именно местните риболовци. Реката беше убита с изричното разрешение на ведомството на министър Димов, въпреки че Балканка предупреди институциите, че коритото напълно ще пресъхне!

 

Още по-страшно бе отравянето на река Ботуня, където ВЕЦ Луна изхвърли през септември 2016г. тонове утайки, като задръсти реката с тинята, а рибата умря. Местните хора пък останаха без вода за напояване, за водопой на питомните и диви животни, без вирове за къпане, а риболовът замря. Тогавашният министър на околната среда Ивелина Василева определи случая като най-тежката екологична катастрофа в по-ново време и обеща, под аплаузите на местните хора, че ВЕЦ Луна никога повече няма да заработи. Една година по-късно при г-н Димов ВЕЦ-ът си работи най-необезпокояван.

 

Най-страшен е примерът с убийството на река Струма под язовир Пчелина в района на гр.Земен:

2 години след пускането в експлоатация на ВЕЦ Пчелина, се видя цялото зло, което може да се случи на една река. Първо енергично язовирът бе източен, което доведе до сълзи даже олимпийската шампионка Румяна Нейкова, после пък станахме свидетели на пълното пресушаване на р. Струма, останала на локви докато язовирът се напълни отново. След това започна неспирно тровене на реката с дънни утайки. Така живот в р.Струма вече няма. Нито ТВ репортажите от есента на 2016, нито становищата и жалбите на риболовците спряха това безумие. Не помогна и доклад на учени от БАН и Националния Природонаучен Музей, изпратен до МОСВ, доказващ унищожението на цялата фауна километри надолу в защитена зона Земен

 

Днес ВЕЦ Пчелина работи, въпреки ежемесечните сигнали на Балканка.  Освен че водата е отровена и не става за напояване, къпане и водопой, от нея се разнася невъобразима смрад, заради което хората от Лобош, Жабляно и Земен си затваряха прозорците дори и през летните горещини. Дънната тиня, на действалия като утаител на промишлените отрови от Перник и Радомир при социализма язовир, може да продължи с години да трови цялата Струма чак до Гърция! След скорошно ТВ разследване на връзки на политици с ВЕЦ, не е изненада, че тази централа е допусната от МОСВ без оценка на въздействието, а днес е собственост на бивш заместник министър на околната среда и водите от ДПС.

 

Ето само три скандални примера, показващи че опазването на реките и на Натура 2000 зоните е пряк и жизненоважен интерес за местните хора, но някак изгодата на олигархията надделява! Това не пречи на министър Димов да продължава да провежда политика по отслабване защитата на Натура, а от там и на реките.

По време на протеста МОСВ ще провежда консултации с представители на Европейската комисия, в които участие ще вземат и асоциации на бизнеса и хидроенергетиката.  Недотам скритата цел на министерството е да бъдат убедени експертите, че у нас природата се опазва по европейските правила. Пак няма да видим реални действия по проблемите с ВЕЦ и по задействаната заради тях Пилотна процедура спрямо България.

От Балканка намират прокарваните от министър Димов тези за несъвместими с поста му и с европредседателство.  Рибарите смятат, че тази анти-европейската политика е изгодна само за олигарсите и е във вредна на реките и защитените зони, и най-вече на хората.  Поради това настояват за незабавната оставка на г-н Димов и за опазване на живота в реките!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ