Карта на действащите ВЕЦ в България

понеделник, 20 ноември 2017 г.

Кой печели от незаконни ВЕЦ-ове

Политици и техни близки продават скъпата зелена енергия на държавата
|
Икономика
13.11.2017, 17:51 ч.
последна редакция 13.11, 17:51 ч.
 
Малките ВЕЦ-ове у нас носят голяма печалба на собствениците си. Дотук няма нищо лошо, ако обаче не бяха незаконни и ако голяма част от тях не бяха свързани с неслучайни хора. Това показа разследване на Нова телевизия.
Близо 140 ВЕЦ-а са построени в земя, публична-държавна собственост без учредено право на строеж. Прецедент има само с три, за които такова е учредено. Построени са въз основа само на разрешително за ползване на воден обект, издадено от съответната басейнова дирекция, показва репортажът.
"Не е достатъчно! Те не гребат с кофи от водата или да черпят с маркучи да поливат - това е водоползване и водовземане. Те изграждат съоражения вътре в коритото на реката", коментира шефът на съвета по законодателство към парламента и бивш служебен премиер Огнян Герджиков.
Бумът на разрешителните е по времето на тройната коалиция, а на строителството - в първия мандат на Бойко Борисов. По правило цените на ВЕИ са високи, а държавата е задължена да купува енергията от тях. Валентин Йовев, зам.-министър на МРРБ определи казуса като "очевиден пропуск" на държавата.
"Не виждам как една такава инвестиция някой ще рискува да я изгради незаконно. Но ми се струва изградена на ръба на закона", заяви Йовев.
Без документ за собственост, не би трябвало един обект да бъде изобщо въведен в експлоатация. Парадоксалното е, че след като ВЕЦ-овете са строени в държавна собственост, а фирмите нямат натурални актове за тях, то те трябва да са собственост на държавата.
Другият голям проблем, който тези съоражения пораждат е, че вследствие на злоумишлената им експлоатация реките пресъхват, а животът в тях изчезва, най-често заради запушване на рибните проходи с цел всичката вода да остава в съоражението. Иначе по закон собствениците трябва да поддържат естественото течение на реките.
Не са случайни и повечето от тези собственици, които продават на държавата скъпата зелена енергия. В голямата си част са политици и техни близки.
Например собственик на един от тези ВЕЦ-ове е фирма "Кит 2226", свързана с бившия депутат, сега евродепут от БСП Петър Курумбашев. Година след като съоражението е пуснато в експлоатация, Курумбашев става член на парламентарната комисия по околна среда и води, отбелязват от Нова.  
Симеон Василев, вече покойник, активист на ГЕРБ, пък е бил собственик на ВЕЦ Црънча. Росен Маринов, неговият съдружник, продължава дейността и не вижда нищо нередно при строежа на съоражението. Във ВЕЦ-а работят синовете на местни кметове. ВЕЦ Гьоврен пък е собственост на Карамфил Каров от ръководството на ДПС.
Разрешителното за експлоатация на ВЕЦ Флеш е издадено на фирма, в която съдружие от началотона годината е имал синът на Георги Първанов - Владимир Първанов и фирма на сестрата на зам.-председателя на БСП Кирил Добрев - Мариана Добрева, която беше и съветник на Първанов на "Дондуков" 2.
Наскоро пък 20-годишният син на Кирил Добрев - Николай и Еленко Божков, бивш член на енергийния регулатор КЕВР, са продали дяловете си във ВЕЦ Мега 1 на Васил Костов, племенник на бившия ляв депутат Тома Томов.
ВЕЦ Станкова река пък е свързан с Цветелина Бориславова, бившата половинка на премиера Борисов. Кметът на Разлог от ГЕРБ - Красимир Герчев е имал участие във ВЕЦ Златарица.
Според Любомир Костадинов от "Балканка" в резултат от дейността на тези незаконни съоражения от реките остават само гьолове, а България рискува да си навлече санкции от Европейската комисия.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ