Карта на действащите ВЕЦ в България

понеделник, 22 август 2016 г.

Изненадващо ОбС в Сандански даде разрешение! Бившият енергобос на Пиринско Е. Евтимов строи минивец

ЕКИП „СТРУМА", 14 август 2016 18:01

http://struma.bg/news/97072/1/1/Iznenadvasto-ObS-v-Sandanski-dade-razreshenie-Bivshiyat-energobos-na-Pirinsko-E-Evtimov-stroi-minivec.html

Бившият енергобос на Пиринско и настоящ собственик на благоевградската фирма „Бел Ви", която допреди две години поддържаше уличното осветление на Благоевград - Евтим Евтимов, ще строи минивец на река Сугарешка, приток на река Мелнишка, в землището на с. Сугарево, община Сандански. След почти две петилетки усилия той най накрая получи „зелена светлина" за проекта си от ОбС - Сандански. Разрешителното му от РИОСВ е от далечната 2003 г., но едва на последното заседание на ОбС на 28 юли Евтимов се сдобива със заветното разрешение за изготвяне на ПУП.

Имотът, върху който ще строи минивеца, е държавен горски фонд, той ще ползва 50 литра в секунда от общо 600 литра в секунда воден оток на река Сугарешка. Евтимов получи категоричен отказ за ПУП на 16 юни, когато от 20 гласували съветници само един го подкрепи, 9 бяха против и 10 се въздържаха. Тогава в залата се развихри интересен дебат за неговия минивец „Сугарево".

Съветникът Васил Попов обърна внимание на колегите си, че „има много неясноти - деривацията на водата къде ще минава, санитарният минимум в коритото какъв ще бъде", и заяви, че за да си вдигне ръката, трябва да знае мнението на хората, които живеят там.

Тогава кметът на Сандански Кирил Котев обяви: „Говорил съм с кмета на Сугарево, който каза, че повечето жители, с изключение на двама, са „за". Това не значи, че искам да повлияя по някакъв начин на решението".

Намеси се и експредседателят на местния парламент Явор Аргиров, който каза: „Като общински съветник за даване на съгласие за изработване на ПУП за водохващане бих искал да видя разрешението за водоползване, да видим какъв е санитарният минимум, който трябва да остава в реката, да видим рибните проходи какви са, да видим кой сезон има право да ползва водата. Това е един от основните документи за изграждане на ВЕЦ - разрешителното за водоползване от МОСВ", каза той и напомни, че такъв не е предоставен в преписката от Евтимов.

В същия контекст се изказа и колегата му Димитър Станоев: „Ще кажа кое ме притеснява. Отводняването на речното корито (в частта от водохващането до сградоцентралата) да бъде постоянно и достатъчно за съществуването на речната екосистема и опазването й, но докъде е това. Същото ще стане като в Сандански. По 20 часа няма да има капка вода в речното корито. Хората не знаят какво ги чака, затова и не се изказват", наблегна той и обяви, че няма да подкрепи проекта.

Явор Аргиров тогава припомни, че Евтимов е изградил вече много неща, без да си е подредил документите.

На този етап от дебата санданските съветници повдигнаха и въпрос за евентуално съдружие с Евтимов в централата, за да упражняват по-ефективен контрол. Кметът Котев тогава обясни, че подобно общинско участие е правено и няма да е прецедент, но лично той не бил запознат с конкретния случай, защото молбата била директно входирана в ОбС.

Малко повече от месец по-късно, без почти никакъв дебат разрешението за изготвяне на ПУП-а на минивец „Сугарево" на Евтимов е дадено със 16 гласа „за" и само един „въздържал се" от общо 17 гласували. Обяснението за отказа на 16 юни бе, че е заради пропуски в документите.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ