Карта на действащите ВЕЦ в България

петък, 5 август 2016 г.

Мокри сънища - Областният управител Илия Илиев и ръководството на ХЕК "Горна Арда" обсъдиха развитието на хидроенергийния проект

02/8/16 ∙  http://ardanews.info/?p=102003

 

Днес Областният управител Илия Илиев проведе работна среща с ръководството на Хидроенергийна компания „Горна Арда" в лицето на Вернер Казагранде, председател на Управителния съвет, и Гюнтер Вайлцер, член на УС на дружеството. Представителите на компанията, натоварена с проектирането, изграждането и експлоатацията на каскадата, споделиха подробности около бъдещите си инвестиционни намерения и темповете, с които се развива проектът. Илиев изтъкна, че „Горна Арда" е изключително важен за региона инфраструктурен обект със значим икономически и социален ефект и държавата е заинтересована той да се реализира  възможно най-скоро.

За постигане на по-добра координация между институциите, имащи отношение към изпълнението на проекта, бе създадена междуведомствена група под ръководството на заместник-министъра на енергетиката Николай Николов, информира г-н Казагранде. В нея влизат експерти от министерствата на енергетиката, на околната среда и водите и на регионалното развитие и благоустройството, както и представители на фирмите-акционери – НЕК и EVN. Целта е да се намери най-подходящата форма за изграждане на каскадата, съобразно изискванията на националното и европейското законодателство, международните стандарти за строителство на ВЕЦ-ове и регулациите в сферата на екологията.

Друга тема, обсъдена по време на срещата, бе включването на проекта в работния вариант на Плана за управление на речните басейни в Източнобеломорския район за периода 2016-2021 г., който в момента е на етап обществени консултации.

„Екипът на ХЕК „Горна Арда" продължава работата по осъвременяването на проекта, за да сме сигурни, че той отговаря на съвременните изисквания за ефективност, икономически ползи и екологосъобразност", каза Вернер Казагранде. Старият идеен проект бе за каскада с три хидровъзела, възможно е новият да е с два. При всички положения обаче, инвестицията ще бъде на територията на област Кърджали.

Илиев и представителите от ХЕК Горна Арда изразиха желание да продължат диалога и сътрудничеството си за скорошна реализация на проекта, който ще допринесе за отваряне на нови работни места и съживяване на региона.

Арда Нюз

 

Ще "възкръсне" ли каскадата "Горна Арда"?

http://www.investor.bg/energetika/472/a/shte-vyzkrysne-li-kaskadata-gorna-arda-222017/

На среща в Кърджали е създадена специална междуведомствена работна група, която да координира ускоряването на проекта

Областната управа на Кърджали търси начин да ускори реализацията на проекта "Горна Арда", съобщават от пресцентъра на областната администрация.

Днес областният управител на Кърджали Илия Илиев се е срещнал с членове на ръководството на Хидроенергийната компания "Горна Арда", посочва се в съобщението, цитирано от БТА.

След срещата е създадена и специална междуведомствена група под ръководството на зам.-министъра на енергетиката Николай Николов, която да координира институциите, отговарящи за изпълнението на проекта. Целта е да се намери най-подходящата формула за изграждането на каскадата съобразно изискванията на националното и европейско законодателство, посочват от областната администрация в Кърджали.

От разговорите става ясно, че мащабите на каскадата "Горна Арда" може и да бъдат намалени и вместо с три хидровъзела - бъдещите язовири "Мадан", "Ардино" и "Сърница", да се реализира проект с два. В момента се работи по осъвременяването на проекта, допълват от областната управа на Кърджали.

Припомняме, че проектът "Горна Арда" беше създаден по времето на кабинета на Иван Костов след подписано междуправителствено споразумение с Турция, известно още като „ток срещу инфраструктура". То предвиждаше България да изнася електричество за Турция срещу участие на турски фирми в строителството на каскадата и на магистрала "Марица".

Още по темата

Проектът за каскада "Горна Арда" не е замразен

 

Първоначалните планове предвиждаха до 2006 г. да бъдат построени три язовира и три ВЕЦ-а, които годишно да произвеждат 466 млн. киловатчаса електроенергия.

Споразумението обаче така и не беше изпълнено. Холдингът "Джейлан" заведе арбитражно дело в Париж срещу българския акционер в проекта – Националната електрическа компания (НЕК), но по-късно фалира.

След фалита на турската компания активите й бяха поети от друг турски холдинг - CCG Insaat Sanayi Yatirim Ve Turizm. Групата продаде проекта на EVN и Alpine, като втората компания се оттегли малко по-късно заради световната криза и в последствие фалира.

През 2011 г. НЕК подписа с EVN акционерно споразумение за изграждането на проекта, като австрийската компания се предвижда да притежава 70% от него, а останалите да са за държавното ни дружество. Оттогава проектът се преразглежда и до реални строителни работи не се стигна, въпреки че през 2012 г. беше обявен за обект от национално значение заради очакваното създаване на около 2 хил. – 3 хил. работни места.

Хидроенергийната каскада "Горна Арда" беше заложена и в плана за развитие на Електроенергийния системен оператор.

По статията работи: Миглена Иванова

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ