Карта на действащите ВЕЦ в България

сряда, 27 март 2013 г.

Скандал! Разкриха съдружие на шефа на ВиК - Благоевград П. Тунев със сина на бившето комунистическо величие П. Таков-Янчо, доказващо конфликт на интереси


27 март 2013 11:54  25 коментара




Спешен сигнал до Президента на републиката Росен Плевнелиев, служебния премиер, служебния министър на МРРБ и прокуратурата изпратиха днес представители на инциативен комитет, организиращ протестите срещу благоевградското дружество ВиК с искане оставката на управителя Петър Тунев. В сигнала са съобщени резултатите от направено разследване, което установило фрапиращ конфликт на интереси на управителя Тунев. Ето какво пишат до институциите инициативния комитет срещу ВиК и управителя Тунев:

"В нарушение на закона, без обществена поръчка беше създадено смесено търговско дружество "Благоевградска Бистрица" ООД между държавното "ВиК" ЕОООД Благоевград и частната фирма, в което държавата има едва 10 процента. От своя страна това дружество ползва закупените от държавата оборудване за планираните девет ВЕЦ. Най голямата гавра, е че "Благоевградска Бистрица" ЕООд чрез ВЕЦ "Енергия" ООД е собственост на частно ЕРП "Енерго Про". Така "Енерго про" става монополист и на произведената електроенергия от деветтe ВЕЦ.

През лятото на 2012 без никакво основание и информиране на гражданите на Благоевград настана необясним воден режим. По време на летните жеги гражданите бяха подложени от липсата на вода на не неистови житейски изпитания.

Заради този факт беше отстранен тогавашния управител на "ВиК" Благоевград Божидар Спасов. Информацията, която се разпространяване сред хората беше, че това се е случило защото "ВиК" ЕООД Благоевград е предоставил водния ресурс за тестване на ВЕЦ, който е необходим за тяхното лицензиране.

Целият този цинизъм към обикновените граждани на община Благоевград е свързан и с факта, че сегашният управител на "ВиК" ЕООД Благоевград г-н Петър Тунев като главен инженер в държавното водно дружество, чрез частните си фирми "Хидро С! лавово" ООД и ЕТ "Петър Тунев-Волта" е обслужвал енергийните проекти на частните ВЕЦ. Тази му частна дейност като служител в държавна фирма е подпомагана също от съпругата му, която отговаря за разрешителните на ВЕЦ в "Басейнова дирекция" Беломорски район. Оказва се, че управителят Тунев е в съдружие със сина на бившето комунистическо величие Пеко Таков, Янчо Таков в дружество "Хридро-Славово " ООД, с тях съдружник е още фирма "Каро Трейдинг "на Красимир Караиванов. Фирма "Хридро Славово" е регистрирана в София и е с предмет на дейност пренос и разпределение на ел енергия, МВЕЦ и други енергоносители за битови и промишлени нужди. Именно затова протестиращите пред ВиК внесоха до управителя Тунев 12 въпроса свързани с участието му в частните фирми. Днес преди обяд част от протестиращите осъмнаха пред ВиК в очакване на отговорите на управителя Тунев, своеобразния протест предизвика ексалиране на напрежението във фирма ВиК, откъдето излязоха работници и се опълчиха на протестиращите. Протестите пред ВиК започнаха миналата седмица, те бяха ръководени от ексченгето Д. Лалев, Христина Ядкова и Илия Сивиков. Те са и хората подписали разпространения сигнал срещу Тунев.

Иво Петров

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ