Карта на действащите ВЕЦ в България

сряда, 20 март 2013 г.

Кметът Ат. Камбитов и областният управител К. Хаджигаев спряха ВЕЦ-а на д-р Ловджиев и екскмета Л. Атанасов

3 септември 2012 11:53  24 коментара   6015 прочита

в. Струма

Кметът на община Благоевград Атанас Камбитов отказа изготвянето на парцеларни планове за нуждите на частната Водно-електрическа централа, собственост на ексдепутата от СДС д-р Ивайло Ловджиев и бившия кмет на село Покровник Людмил Атанасов.

Срещу намерението на двамата се обяви и областният управител Костадин Хаджигаев. Както стана ясно, Ловджиев и Атанасов искат да добиват електроенергия от водите на река Четирка, която се пълни при изпускане на язовир Стойковци. Намеренията на двамата са да ползват 1 млн. куб.м. вода от язовира край село Логодаж.

Според плановете за ВЕЦ-а на двамата тарикати тръбата, която ще отвежда водата към електроцентралата, трябва да се постави на дъното на язовира. Това обаче е под нивото на тръбата за водоснабдяване и напояване и моментално обрича на безводие всички села в района – Логодаж, Българчево, Селище, Зелен дол, Покровник.

На този етап мераците на двамата „бизнесмени" са спрени. Разрешението за изготвяне на ПУП е отказано от кмета Атанас Камбитов, въпреки че за ВЕЦ-а има издадено разрешително за водоползване от централата на „Напоителни системи" в София. Предстои повторно внасяне на проблема в Комисията по устройство на територията и в ОбС-Благоевград.

Жителите на селата Логодаж, Българчево, Селище, Зелен дол и Покровник вече събират подписка срещу намерението на Ловджиев и Атанасов и заплашват с гражданско неподчинение, ако все пак на проектът бъде даден ход.

Срещу водната централа скочиха и рибарите, които посещават язовир Стойковци, тъй като по-ниското ниво на водата във водоема обрича рибата. До дни експерти от Министерство на околната среда, Регионалната инспекция по околната среда и водите и Басейнова дирекция Западно-беломорски район също започват проверки по случая.

автор: Силвия СТОЯНОВА

Коментари
3 септември 2012 21:57 | До 555
Оценка:
8
 (
10
 гласа)

Няма Кмет, няма областен, ако разрешите строеж на ВЕЦ ще берете ядове народа се вдига, хората в тези села разчитат на водата от язовира, а бе изобщо как може да си го помислите това, тия от герб само глупости им минават през главите, това е вода, мислете малко

3 септември 2012 22:24 | Пешо
Оценка:
15
 (
15
 гласа)

Д-р Данко Ангелов/БСП/ направи ВЕЦ в с. Бистрица и съсипа много километри от р. Бистрица, където хората от Благоевград отмаряха през лятото.
Сега друг доктор е решил да съсипе язовира.
На това ли ги учат в Медицинския?



Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ