Карта на действащите ВЕЦ в България

четвъртък, 4 април 2013 г.

Нова подпорна стена на р. Бели Осъм в Троян

Не е ясно дали новината е добра или просто се усвояват средства със спорен резултат. 
Община Троян вложи близо 900 хил. лева за превантивна дейност срещу наводнения. Ръководството на общината реализира европейски проект за корекция на рега Бели Осъм в централната градска част, с чиято помощ ерозията на речния бряг е овладяна, а рискът от наводнение – предотвратен, съобщават от общинския пресцентър.

Укрепването на брега на река Бели Осъм е успешен проект, каза на специалната заключителна пресконференция за проекта в Троян кметът на общината Донка Михайлова.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Общата стойност на дейностите възлиза на 879 641 лв.
Срокът за реализация на проектът е 24 месеца, с начало 3 юни 2011 г. и край – 3 юни 2013 година.

Изпълнител на дейностите по проекта е "Юнг проект" ООД, гр. София, строителният надзор беше осъществен от "Троя консулт" ЕООД, гр. Троян, a авторският надзор е на фирма "Водоконсулт инженеринг" ЕООД, София, която е и автор на проекта.

Ръководителят на проекта инж. Милена Петкова обобщи, че е изградена подпорна стена по левия бряг на река Бели Осъм в централната част на града, в участъка от хотел "Троян Плаза" до въжения мост при ул. "Васил Спасов". Дължината на коригирания участък е 186.2 метра, а общата дължина на изградените подпорни стени е 303 м.
Монтирани са предпазни парапети.

За първи път на територията на общината е приложена иновативна технология с използване на еластичен кофраж, чрез който се създава реалистичен ефект на реден камък. Този нов облик е в унисон със съществуващите стени от каменна зидария на десния бряг на реката и в същото време не оскъпява извършените строително-монтажни работи и благоприятства по-бързото изпълнение на проекта.
Изградените подпорни стени гарантират висока степен на защита при наводнения.

от 04.04.2013, Автор: ИнфраструктураБГ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ