Карта на действащите ВЕЦ в България

сряда, 20 март 2013 г.

Японци конструираха мини-ВЕЦ за реки и канали

Въпреки, че е най-широко използваната форма на възобновяема енергия в световен мащаб, хидроенергетиката обикновено залага на мащабни съоръжения, построени около масивни язовири. Една японска компания е решила да мащабира и „свие" тези мащабни съоръжения, премахвайки необходимостта да се строят язовири. Нейният компактен водноелектрически генератор представлява система, проектирана да се инсталиран по протежение на реки или водни канали.

Основната конструкция на мини-ВЕЦ системата „Cappa" не е нищо ново – витла, които се въртят, докато водата преминава през тунела, задвижвайки турбина за генериране на електричество. Устройството е „обвито" в специален дифузер, който е проектиран да увеличи скоростта на водата към точката, където тя преминава през лопатките, като по този начин се увеличава електрическа мощност.

Говорител на компанията Ibasei заяви, че воден поток със скорост 2 м./сек. ще накара устройството да генерира 250 W електроенергия, а пет устройства заедно ще генерират около 1 киловат. Устройството произвежда ток с параметри 100 V AC и честота 50/60 Hz, така че то може да се използва за захранване на уреди в японския дом. Самото устройство е 100 процента рециклируемо и може да работи през 100% от времето.

На пръв поглед изглежда неприложимо, тъй като малко са домакинствата, които разполагат с пълноводна река или канал в задния двор на дома си. Но Ibasei очаква устройството да бъде предпочетено за удобно осигуряване на електрозахранване за отдалечени общности и туристически атракции, както и в случаите на природни бедствия – особено при наводнения.

Макар че по-големите витла имат потенциал да осигуряват повече мощност, техния оптимален размер се определя от дебита, ширината и скоростта на реката, в която ще бъде поставено устройството. Поради тази причина Ibasei планира да проучи всяка река, в която бъде монтирано нейно устройство, за да може да персонализира системата за всеки клиент.

Компанията в момента е в крайната фаза на тестване на уреда и се надява да може да го пусне в продажба през 2013 г. 250-ватовият модел се очаква да бъде на цена, равна на цената на компактен автомобил.


A Japanese firm recently unveiled a small turbine capable of using water flow to immediately generate power.

Users can place the Ibasei Cappa turbine in almost any fast-moving stream or river to generate small amounts of electricity. The company says the resulting power can be used immediately or as part of a charging station. It is designed as a personal hydroelectric generator to supplant power sources rather than replace them.


Видео  Снимки

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ