Карта на действащите ВЕЦ в България

сряда, 20 март 2013 г.

Фотогалерия: Пътят на водата

Фотогалерия: Пътят на водата
Около 1.3 млн. софиянци сме щастливи, защото пием една от най-чистите и вкусни води. От къде тръгва водата, как достига до нас и с какво качество - това са въпросите, с които тръгнах към вододайната зона в Рила.

Ето и няколко коментара под статията:
Апропо болшевишката водоснабителна система по проекта от 1951 година може и да "прави" по 12-14 МВт ток,

В язовир "Бели Искър" освен води от своя водосбор, чрез изграден двойнодействащ тунел под билото на Рила, да се прехвърлят води от Събирателна деривация "Гранчар" събираща вода от реките Градевска, Бл. Бистрица и Рилска и водеща до яз. Белмекен.

Освен водите от Бели, Леви и Черен Искър, в главния Рилски довеждащ водопровод се включват води и от други рилски и витошки реки. Водата се довежда до водна кула над кв. Симеоново на кота 1000, от където по нов стоманен водопровод една част от нея се насочва къ високите квартали на София в полите на Витоша и Люлин, чак до Банкя, а останалата отива по стария водопровод към ВЕЦ "Симеоново", край студентския град на кота 612 и от там към стария и по нов водоем при "Семинарията" на кота 600 метра, от който се захранва централната част на столицата.
В яз. Искър има не Водосборна, а Водовземна кула, която така е устроена, че водата да се взема на не по малко от 10 м. дълбочина, а не на 25м дълбочина, защото дълбочината на язовира се мени съобразно напълването и изпразването му. Когато е празен не може водата да се взема от 25 м. дълбочина.
Водата за Преч. станция "Панчарево" се взема от самата ВЕЦ "Пасарел", за която цел са монтирани допълнителни турбини за дебит 4.5 - 5 м.куб. вода, а не от напорния водопровод преди нея и водата се отвежда директно в станцията.
Водата за Преч. станция "Бистрица" се взема от водонапорната кула на ВЕЦ "Пасарел" и по напорен водопровод се отвежда до станцията. При нея се получава излишен напор, който отдавна е препоръчано да се използва за добив на електроенергия, но все още тази идея не е осъществена. По проектите се предвиждаше да се изградят ВЕЦ-цове и след Пречиствателната станция, но и тази идея не се осъществява, както много други неща, които ние проектантите сме имали предвид, но са забравени сега. В записка към Градоустройствения план на София съм ги приповнил, но няма кой да ги чете и осъществява. След препоръките има и такива за по пълно използване водите на Витошките реки, Плавателния канал, водите на река Батулийска и други, но това са забравени неща вече, които ще си отидат заедно с нас - старите проектанти. В интернет и Фейсбук може да ме потърсите за да Ви покажа и мои снимки и още факти и документи по водоснабдяването на София и други населени места в България, аз се чувствам млад, въпреки, че отдавна помня, жива история на много събития. благодаря Ви още веднъж! Бъдете здрава и щастлива!

но е трябвало да поканят г - жа Чипева в цех Механично Пречистване на Отпадни Води / снимка 37 / когато вали дъжд и като дойде боклука да види и увековечи как се вади с тези наистина нови решетки без да имат пред тях груби решетки които ги изрязаха.Бяха изнесни извън станцията по входящите канализационни колектори. Предишните бяха немски сега са турско производство.
Пясъкоуловителите не смогват защото компресорите не подават нужният въздух, защото са постоянно в ремонт и няма нужната аерация и помпите се задръстват а и единият басейн е под наклон.
А за когенерацията имаше млади инжинери които бяха направили проект още 1988 - 89 година но бяха принудени да напуснат а и след това доколкото знам работят в други държави. Партииният секретар предполагам, че е още на работа като шеф на ПСПВ Бистрица :-). Сега дано да сменят енергоемките руски компресори които подават процесен въздух в биобасейните защото са като ламя / 1250 кв.ч / и по този начин ще намалят още разхода и няма да е нужно да вдигат таксата на водата.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ