Карта на действащите ВЕЦ в България

сряда, 20 март 2013 г.

Собствениците на ВЕЦ “Яхиново” източиха водата и го продадоха на френска фирма, пием тиня...

8 май 2012 00:20  9 коментара   5741 прочита

Изказване на съветниците в Бобов дол


51 000 жители на общините Дупница и Бобов дол пият тиня заради ВЕЦ "Яхиново", 50 процента от водата на язовира е източена. Най-скандалното е, че единият от двата дюкера на държавния язовир "Дяково" със специално изграден водопровод е предоставен на сто процента на ВЕЦ-а, съобщиха вчера на официална сесия в община Бобов дол, предизвикана от кмета на общината Кирил Станчев.

Ние пием тлака, ние пием тиня, а по по-високите места в града, по блоковете още сега няма вода. А всяко едно домакинство плаща по 1,20 лева без ДДС на "Кюстендилска вода". Плащаме най-скъпата вода с най-гнусно качество. А 80 процента от водата на Бобов дол изтича заради непрекъснати аварии, течове и неподдържане от страна на "Кюстендилска вода", заяви кметът.

Какво ще стане през летния сезон при прогнозите за жестока жега от 40 градуса и без дъждове? Ние ще измрем, обяви с тревога председателят на ОбС Огнян Зарев.

Двамата бяха поканили депутатите на Кюстендилска област, отзова се само Мая Манолова от БСП, дойдоха инж. Марио Нешев от "Напоителни системи" - Дупница и Мантарков - главният инженер на "Напоителни системи" - Кюстендил.

Истина ли е, че водата е отклонена за частна фирма, че държавата е предоставила язовир за питейни нужди на две общини за производство на еленергия на частна фирма, за ВЕЦ "Яхиново", попита заместник-председателят Валери Радлев.

Мантарков призна, че това е истина и че разрешителното е предоставено от Министерството на околната среда и водите. Той уточни, че министър Нона Караджова е действала при условията на заварено положение, заповедта за предоставяне на 21 милиона кубика вода за ВЕЦ "Яхиново" е издадена от министър Долорес Арсенова при властта на тройната коалиция.

На сесията стана ясно, че собствениците на ВЕЦ-а, благоевградските бизнесмени Иван Чапов и Рашко Динков, са го продали на френската фирма "Електрисите дьо Франс" преди 2-3 месеца. Французите са купили и ВЕЦ "Джерман". ВЕЦ "Яхиново" е плащал 1/3 от стотинката за кубик вода от язовир "Дяково" и де факто държавата не е получила почти никакви пари от частния ВЕЦ, който е причина за бедственото положение на двете общини. В същото време ВЕЦ "Яхиново" е получил невероятен максимум за консумация на вода - 21 милиона кубика.

В началото на месеца нивото на водата в язовир "Дяково" е паднало на 8 милиона кубика при максимум 35 милиона кубика. В момента нивото му е 16 милиона кубика, каза Мантарков.

Вторият голям консуматор на водата от язовира е ТЕЦ "Бобов дол", годишно гълта 6 милиона кубика вода и внася в касата на "Напоителни системи" 1 милион лева на година.

Мая Манолова обеща на съветниците среща със заместник-министър Евдокия Манева с мотива - тя е професионалист и ще реши проблема с язовир "Дяково".

Общинският съветник Атанас Каптиев даде предложение Бобов дол да се отдели от "Кюстендилска вода" с мотива, че "Кюстендилска вода" отказва поддръжка на ВиК системата, отказва да инвестира във ВиК инсталацията на Бобов дол. В същото време проявяват престъпна безстопанственост. Подкрепиха го кметските наместници на пет села. Стана ясно, че в Голям Върбовник от 200 жители само 120 плащат вода, останалите от "Кюстендилска вода" не ги таксуват. Част от домакинствата били необитаеми, други били със спукани водопроводи, трети - с непрестанно течащи чешми.

Кметът на село Мали Върбовник Христо Николов обяви: Хората са готови да блокират пътищата в общината. Положението е нетърпимо в нашето село. От 200 метра водопровод, за който общината спечели 680 000 лева, 200 000 лева се откраднаха и заради 30 метра недовършен водопровод водата тече по улиците, аварира непрекъснато. Кой открадна парите? Фирмата-изпълнител беше "ЛЮКО-Л" ООД с главен инженер Сашо Александров. И не да се изтъквам, но 80 процента от водопровода се направи, защото стоях над главите на работниците.

Думата взе кметът К. Станчев: По случая е образувано досъдебно производство, парите са пренасочени от предишния кмет Грети Алексова. Те са постъпили в общината. Изплащаме и кредит от 3 800 000 лв. за уж изграден нов водопровод. Но жителите на Бобов дол са на воден режим.

Режим на водата през лятото няма да има. В момента пълним язовира. Четири дни пълнене се равняват на един месец разход, каза инж. Марио Нешев.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ