Карта на действащите ВЕЦ в България

вторник, 2 януари 2018 г.

Какво привлече вниманието ви най-много през годината?

Класация на 10те най-четени поста на реки.бг за 2017г

10. Десетото място е за една статийка (пресрилиз) за открих рибен проход на река Русенски лом.  За съжаление има още какво да се желае за този рибен проход, но поне тенденцията е добра

9. Многоцелевикомбиниран доклад относно речни легла, ВЕЦ и рибни проходи - Доспатска река иЗЗ Среден Пирин - Али ботуш  е на девета позиция. При това посещение Балканка установиха, че реката се „чисти“ само с цел дърводобив, а в Южен Пирин открихме случайно един нов ВЕЦ.  Имаше и кадри с Дрондьо.  
8. Очаквано, радостната новина, чеВЕЦ Своде е недопустим също влиза в класацията на осмо място.  Както показва коментарът на Чичо Манчо по този повод, това си беше една битка – Шамари с крак още на общественото обсъждане :) Страшни гадове има по провинцията и издевателстват над хората. Остави всичко, ама щяха да залеят на хората нивите. След това напук източиха яз. Бебреш и ги оставиха без вода.  Какво следва? Нищо ... Което е добре :) ще си остане паркчето, на бабите градините и дворовете няма да са заляти, ще се пускат хора с каяци, ще се лови риба и най вече реката ще остане свободна и за всички !  
7.  Разказът на Сдружение Балканка затяхното участие на конференция в Грузия също събра доста интерес.  В доклада за пръв път се обръща внимание и на проблемите с язовир Яденица и то доста подробно, но освен това има и покъртителни снимки от унищожаването на река Струма от ВЕЦ Пчелина.

6.  Статията за рибните проходи в Южен Пирин също събира много посещения, вероятно дължащи се на развълнуваните ПРи на ЕнергоПро, чийто рибен проход бива основателно критикуван от експертите на Балканка, които пишат „намираме, че Енерго Про временно ще отбие номера и ще спести малко пари, но няма да има никаква полза и няма да е завинаги.

5. На пето място се класира докладът за язовир Жребчево, който събира почти два пъти повече посещения от десетото място.  Докладът е написан от обикновен рибар, който пише „На 23.03.3017 г. посетих изградения бент на р. Тунджа в опашката на язовир Жребчево, който има изграден рибен проход. Рибният проход не става за нищо, във водобойния кладенец на бента се бе събрала риба, която се опитваше да прескочи преградата неуспешно.“ и е придружен от видео



4.  На четвърто място е очеркът под заглавие – „ВЕЦ изхвърли тонове камъни в реката“  и разказва за унищожаването на Белишка река над гр. Белица, която е затрупана от GP Group с камъни.  Въпреки шума на медиите и доклада на Балканка, глобата беше мижава

3.  Третото място очаквано заема Докладът за яз. Бебреш, който бе пресушен от Вальо Златев и остави хората в Ботевградско без вода.  Скандалният случай бе една от битките на Сдружение Балканка през 2017, а вероятно и занапред. 

2. На второ място застава един отзвук на феноменалния репортаж на Генка Шикерова

Разговорът под заглавие „Запрелюбодействата на институциите с енергийната мафия коментира именно пазкритията за незаконните ВЕЦ и коментира обвързването на властта с тях.  Статията в нашия блог вероятно носи над половината гледания в нета на видето Но за съжаление малко след това предаване Люба Кулезич бе „напусната“ от телевизията. 

1.  На първо място с огромна преднина се класира една препечатана статия от преди година: „Наглост: след като източи язовирБебреш, Вальо Златев завежда дело срещу ВиК за 432 370лв“ също разказва за злополучния язовир, който наред с яз. Яденица, яз Пчелина и разследването на Генка Шекерова за незаконните ВЕЦ всякаш маркират 2017 година.

Блогът е бил най-четен през Февруари, Сепмеври и Ноември.  С над 40 000 виждания, това беше една успешна година, ако не за българските реки, то поне за блога ни. 

Да си пожелаем 2018 да донесе повече успехи и по-малко скандали!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ