Карта на действащите ВЕЦ в България

четвъртък, 30 март 2017 г.

Доклад язовир Жребчево

В изпълнение на програмата на Сдружение Балканка за спасяване на Българските реки от убийственото влияние на ВЕЦ-овете у нас, във връзка с поетия ангажимент да помагаме  на структурите на МОСВ и БД, моля, да се запознаете с поредното нарушение на законодателството.

 

Докладът е от съмишленик на целите, които си е поставило сдружение Балканка, а именно - спазване на законодателството в страната. Не го препращаме директно, за да не се разкрие самоличността на човека, но прилагаме оригиналния текст на писмото:

 

На 23.03.3017 г. посетих изградения бент на р. Тунджа в опашката на язовир Жребчево, който има изграден рибен проход. Рибният проход не става за нищо, във водобойния кладенец на бента се бе събрала риба, която се опитваше да прескочи преградата неуспешно. Покрай бента се навъртаха съмнителни хора които просто чакаха удобен момент да започнат да я излавят с мрежи , парашути и кой каквото има под ръка. Това се случва почти всяка година, с изключение на годините когато нивото на язовира е достатъчно високо и преградата е преодолима, но това съвпадение на високо ниво и размножителен период е изключително рядко – на десет години една. Бента е изграден за да повдига нивото на река Тунджа с цел пълнене и подържане на нивото на рибарници Николаево, които са собственост на частна фирма. По бента са сложени и чували с пясък, както се вижда на снимките приложени към настоящия мейл. Мястото е изключително важно защото изградения бент прекъсва възможността на популациите на местинте видове риби обитаващи яз. Жребчево да се размножават в течащите води на р. Тунджа.

Моля да подадете сигнал до БД пловдив и до ИАРА Сливен, с искане да се направи проверка на която да изискате и да присъства и собственика на съоръжението, като проверката следва да е в най-близки дни за да се хване размножтелния период на рибите и струпването им при бента, дори считам че присъствието на ИАРА ежедневно там е необходимо. Освен това държавните институции следва да се размърдат малко и да накарат собственика на съоръжението да изгради рибен проход, който да осигури миграцията на рибите и да се предотвратят масовите струпвания през размножителния период, което ги прави лесна плячка за местните бракониери. Знам че в БД реагират на Вашите сигнали и се извършват проверки....

 

Ето и един видео клип в потвърждение на гореописаното:.

https://www.youtube.com/watch?v=QAPMMnBGO-M&feature=youtu.be

 

Предварително се извиняваме, но се очаква подобни сигнали от наши приятели риболовци да зачестяват все повече, докато нещо не се промени към по-добро.

 

Надяваме се по сигнала да бъде извършена проверка и да бъдат взети необходимите мерки съгласно закона.

 

Предварително благодаря за разбирането и съдействието.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ