Карта на действащите ВЕЦ в България

вторник, 9 януари 2018 г.

Доклад от сдружение Балканка

В изпълнение на програмата на Сдружение Балканка за спасяване на Българските реки и на хората от убийственото въздействие на ВЕЦ-овете и другите бедствия и ведомства у нас, във връзка с поетия ангажимент да помагаме  на структурите на МОСВ и БД, и с мисията на сдружението за повишаване информираността на всички държавни органи, споделяме комбиниран доклад относно дейностите на сдружението в края на миналата година и от самото начало на тази.

 

Разбира се, преди всичко останало Ви пожелаваме да е Щастлива Новата 2018г. заедно с традиционното пожелание да постигнете много повече успехи в общата ни цел - опазването на хората, природата и реките на България.

 

На второ място Ви поздравяваме за радостната вест, че най-после ние всички имаме нов директор на ДУВ към МОСВ. Дълго време /почти цяла година/ никой не посмя да кандидатства за този пост, което предпостави дори ние да обмисляме дали да не се кандидатира някой от нас. Дейността на тази дирекция е изключително отговорна и тя е поставена под огромен натиск за нарушаване на законодателството от една страна, а от друга - има организации като нас, готови да подпомагат дирекцията на всяка цена. Всъщност, беше се явил един кандидат по някое време, но той беше крайно неподходящ, както имахме удоволствието да сигнализираме ръководството на ведомството навреме.

 

Като поздравяваме  самия нов директор на ДУВ за смелостта, изразяваме надежда нещата в тази дирекция да се подобрят поне малко, и го уверяваме, че ще помагаме още по-активно, отколкото досега. Готови сме за среща по всяко време, за да го запознаем с дългогодишно натрупаните и нерешени проблеми, за да е по-наясно какво се е захванал да управлява.

 

И сега - към доклада:

Ние сме обещавали нееднократно дейностите на уважаваното ведомство да влезат в праймтайма на националните медии. Както сами знаете, през ноември 2017 преизпълнихме обещанието с предаванията за незаконните ВЕЦ-ове по НОВА ТВ.

 

Понеже допускаме, че, заети да ликвидирате Пирин окончателно, сте пропуснали някои предавания, тук и сега споделяме още малко от представянето на Вашите дейности в централните новини на БНТ в края на миналата година - отново за проблема с почистването на Яденица:

http://news.bnt.bg/bg/a/sech-kray-belovo-szdava-opasnost-ot-navodnenie

 това предаване много по-добре се виждат нарушенията на закона, отколкото можахме да ги представим в предишните си доклади. Така БДИБР ще може още по-добре да се запознае с проблема, без да има нужда да посещава реката, за да не хаби време.

 

 

И още едно многоцелево представяне на Ваши изяви в предаването "Преди всички" по Хоризонт на БНР - по темите Пирин, язовир Яденица и почистването на едноименната река:

https://www.bnr.bg/horizont/post/100915914/dimitar-kumanov-reshenieto-za-vtori-lift-na-bansko-e-tejko-narushenie-na-deistvashtoto-zakonodatelstvo

 

Като стана дума за язовир Яденица, се сещаме да отправим следната официална покана:

Доколкото уважаваното ведомство в съучастие с НЕК в условията на рецидив, е готово да защитава безсмисления и много опасен язовир на всяка цена, предлагаме да организирате по която и да е национална телевизия дискусия относно ползите и вредите от същия. Така всяка от нашите организации /включително НЕК/ ще може да защити позиция пред цялото общество. Намираме този начин за по-справедлив, отколкото само ние да представяме нашата теза, защото по този начин постигаме нерегламентирано предимство пред Вас, от което не се нуждаем.

Ние също работим по въпроса за обсъждане пред национална медия и ако Ви изпреварим, се надяваме да приемете поканата и да участвате. По този начин всички ще разберат проблемите - например как сте одобрили доклада по ОВОС, при потвърждение на нашата теза от страна на БАН, че язовирът е много опасен от гледна точка на сеизмичния риск.

 

Накрая на този доклад имаме удоволствието да Ви уведомим относно поредната жалба, която съставихме и изпратихме до Европейската Комисия, съдържаща доказателства за много тежки нарушения на директивите на ЕС, допуснати или извършени от Ваша страна. Сега сме представили един различен и много интересен ъгъл на допуснатите от Вас нарушения, които са дали брутално и вечно предимство на ВЕЦ-овете да унищожават реките, при положение че има много други много по-устойчиви начини да се използват екосистемните услуги, които предлагат същите тези реки в полза на местните общности и развитието на регионите. Начини, които освен всичко друго, опазват реките и могат да доведат до повишаване на благоприятния природозащитен статус на видовете и местообитанията предмет на опазване, който сме си поставили за цел заедно с Вас да преследваме, кой повече, кой по-малко успешно.

Намираме, че посредством непрекъснато неспазване на националното законодателство и директивите на съюза, Вие, от МОСВ, сте предложили, допуснали и продължавате да стимулирате осъществяването на нерегламентирана държавна помощ за собствениците на ВЕЦ в особено големи размери. По какъв начин - ще разберете като се запознаете с документа Жалбата - https://dams.reki.bg/uploads/Docs/Files/DG_Competition_Complaint_SHORT_BALKANKA.pdf


Приятно четене.Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ