Карта на действащите ВЕЦ в България

сряда, 13 септември 2017 г.

Изграждане на рибен проход към бент на р. Янтра

Покрай този бент съм отраснал, като може да се каже, че той седи в основата лично аз да искам да се боря срещу преградите по реките, виждайки влиянието, което оказват над речните системи. Даже преди време пусках сигнал за два бента по Янтра в моя район, единият от които е въпросния бент, като прилагам отговора от БДДР по случая.

Този бент се стопанисва от "Захарни заводи", Горна Оряховица. Падът на водата е около 4м, дължината на преградата е около 30-35м, а задбаражното езеро е близо 3 км. След наводнението 2005г се извърши повторно възстановяване и уголемяване на дигите по реката във връзка с борбата с наводненията като двата бряга на реката на практика са бетонирани.

Правен е по времето на соц-а. Тинята над него е значителна, като 2003 г, съоръжението аварира и преди да го ремонтират нивото на реката над него спадна с около 2,5-3м във вертикала и бързо се възвърна към нормалната гледка на редуващи се вирове с бързеи. След това пак го завириха и така вече 14 години няма промяна.

Рибен проход никога не е имало, а такъв е задължителен по ЗРА и в отговора на БДДР от 01.12.2015г. се казва, че е направено предписание за изграждане на рибен проход. Ще следим случая, но това е шаранова зона. При тези параметри на съоръжението няма да им е лесно.

По отношение на разрешителните, прави впечатление, че минималното определено количество, което трябва да се изпуска (1,09м3/с) след бента при гр. Долна Оряховица е по-малко от това за ВЕЦ, който е разположен на около 15км по нагоре по течението. Иначе разрешителното за ВЕЦ-а е в съответствие с ЗВ съгласно данните за водния отток за Велико Търново, а сходни са параметрите и на бента на Долна Оряховица.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ