Карта на действащите ВЕЦ в България

събота, 17 септември 2016 г.

Сигнал за образувано незаконно сметище по река Радова

Във връзка с поетия ангажимент Сдружение Балканка, гр.София да помагаме на структурите на МОСВ и БД по проблемите свързани с водите, представяме резултатите от посещение на река Радова, в района на град Гурково, община Гурково, обл. Стара Загора.

 

Резултатите са както следва:

 

Извършено е посещение на река Радова в точката с координати N42.680402, E25.755081, разположена на уширение на главния път през прохода на Републиката, предназначено за спиране за почивка. Установено е значително количество изхвърлени отпадъци, които се разпростираха, видно от снимките по-долу, както по склоновете на дерето така и в самата река. 

Не регламентираното сметище съдържа най-разнообразен боклук: пластмасови отпадъци, хладилник, автомобилни гуми и обърнете внимание - голям брой чували, пълни с останки от някоя кланица, най-вероятно от района. В местността скитат различни видове животни, които допълнително спомагат за разхвърлянето на органичните отпадъци. 

 

В момента температурите все още са значително високи и текат усилени процеси на разлагане, при което във въздуха се носи ужасна миризма на мърша. 

 

Да ни е честита почивката, дето се казва.

 

Разбирам, че проблемът със замърсяването на реките е повсеместен (все пак постоянно скитаме по реките) и трудно решим, но в случая очевидно става въпрос за образувано нерегламентирано сметище, което очевидно се използва от различни хора.

 

Проблем възниква и с това, че тези боклуци, скоро като паднат дъждовете, ще се разнесат и надолу по течението, което няма да е нищо ново, предполагам, но ако нищо не правим, по никакъв начин няма да подобрим обстановката по реките.

 

Определено, не мислим, че мястото на този боклук е в реката, затова молим да извършите проверка. 

Установяването на причинителите на замърсяването предполагам е доста трудно, но най-малко може да се предвиди изчистване на изхвърлените боклуци и отвеждането им до съответното депо. Наличието на разнообразни боклуци предполага, че мястото все повече придобива нерегламентиран статут на сметище и е предпоставка и други да изхвърлят боклук там и същото да продължи да се разраства.

 

Моля да ни информирате за предприетите действия. Имаме представители в района, към които може да се обърнете за съдействие.

 

Предварително Ви благодарим!

 

--

1 коментар:

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ