Карта на действащите ВЕЦ в България

сряда, 7 септември 2016 г.

Рилският манастир строи собствен ВЕЦ на река Илийна с 2.9 млн. евро

ВАНЯ СИМЕОНОВА, 31 август 2016 20:35 Увеличи текста Намали текста

http://struma.bg/news/98865/1/1/Rilskiyat-manastir-stroi-sobstven-VEC-na-reka-Ilijna-s-2-9-mln-evro.html

Игуменът на Рилския манастир Адрианополски епископ Евлогий подписа споразумение за финансиране с 2,9 млн. евро на МВЕЦ „Илийна". След близо 10 г. чакане Светата обител стигна до ниво възлагане на поръчка за проектиране, доставки, строителство и въвеждане в експлоатация на първия манастирски ВЕЦ в България.

Правителството одобри обителта да е бенефициент по Споразумение за безвъзмездна помощ № 33 "Изграждане на малка ВЕЦ на река Илийна за осигуряване на надеждни доставки на електричество за Рилска Света обител и за прилагане на енергийно ефективни мерки в Рилски манастир". Финансирането ще е от международния фонд "Козлодуй".

Предстои обявяване на процедура съгласно

"Политиките и правилата за обществени поръчки" на Европейска банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Срокът за обявяване на поръчката е третото тримесечие на 2016 г., за финансиране и започване на строителството - през март 2017 г.

За собствена МВЕЦ настоящият игумен епископ Евлогий мечтае още когато бе пратен в Рилския манастир - наследи идеята на предшественика си епископ Йоан. Тогава Евлогий побърза да обяви, че най-късно през 2012 г. започва да изгражда собствена ВЕЦ с мощност 750 киловата за по-надеждно енергоснабдяване на Рилския манастир. Проектът цели сигурност и надеждност на енергоснабдяването на светата обител. Крайната цел била рехабилитирането на сградите на манастира и други обществени здания в община Рила, като тази дейност ще се финансира със средства от продажбата на неизползваната електроенергия, която ще бъде изкупувана от ЧЕЗ, обясни игуменът.
В първите 10 г. със средствата от продажбата на неусвоената електроенергия Евлогий смята да направи топлоизолация на подпокривните пространства и стените на манастира и смяна на дограмата, в следващите 10 г. с парите от продажбите на неусвоената енергия манастирът ще финансира детските градини, яслите и училищата в община Рила за подмяна на дограмата и направата на топлоизолации, така поне твърди духовникът.

Проектът е разработен от  "Енергопроект-хидроенергетика" ООД. Управлението на огромната сума от българска страна пък ще се осъществява от Министерството на икономиката.

Новината за подписаното споразумение за финансиране на проекта изправи на нокти няколко екоорганизации, които от години се борят за спасение на българските реки от влиянието на вецовете, което те наричат „убийствено".

Сдружение "Балканка", което пое ангажимент да помага на структурите на МОСВ и басейновите дирекции, изготви мълниеносно доклад оттносно посетени и проверени ВЕЦ-ове на територията на Басейнова дирекция Западно-Беломорски район и преди дни го внесе в министерството. Накратко в доклада е посочено, че на река Благоевградска Бистрица МВЕЦ „Бистрица А" е незаконна, защото е изградена на екологичните води на други ВЕЦ-ове, каскада Благоевградска Бистрица - водохващане Картала при нормално ниво на реката за сезона изпуска през рибния проход не повече от 15 литра в секунда, поради което той е недостъпен и непреодолим за рибите и другите водни организми, а водохващанията Кривия олук и Славова река "не изпускат капка вода и реката е суха като барут", миграцията е невъзможна, но това няма значение, тъй като реките под водохващанията са мъртви.

Аналогично е положението и по поречието на Рилска река. При проверка на каскада „Рила" на 24 юни т.г. еколозите констатирали, че реката е хваната на кота 2400 метра в язовир „Малък Искър" и на практика водовземането оттук е безсмислено, поради което трябва да се закрие, а на Рилска водохващането изпуска не повече от 200 л/сек. и няма рибен проход.

Специално внимание в доклада е отделено и на бъдещата попска МВЕЦ „Илийна". Тя според еколозите ще пресуши напълно едноименната река. 

Според други екологични организации Илийна река изцяло попада в ПП „Рилски манастир", обявен за защитена територия през 1992 г. в границите на Национален парк „Рила", поради което трябва да остане чиста от всякаква човешка намеса. Тяхното смущение идва от посочената мощност на бъдещата централа, която била твърде голяма за захранване на манастир, и то в авариен режим. Те са на мнение, че при това положение основната цел на въпросното съоръжение е "печалба на сребърници от продажбата й".

Това всъщност не е единственото строителство на Рилския манастир, свързано с бъдещи приходи. Още през 2007 г. до централния му вход започна градежът на тузарски комплекс с вид на къщи за гости, но предназначен за офиси на манастирската поща, кметското наместничество, противопожарната и здравна служба, както и търговски обект и сладкарница. Обектът трябваше да бъде завършен през 2009 г., но днес все още е строителна площадка, дразнеща с вида си религиозните туристи, тръгнали да се поклонят в светинята.
Строежът започна със средства, отпуснати целево от Дирекцията по вероизповеданията по времето на Сергей Станишев, после през 2011 г. бяха пратени още 50 000 лв., но епископ Евлогий ги обяви за крайно недостатъчни и остави недовършения строеж на капризите на климата. Като „деветото чудо на България", за какъвто бе обявен, Рилският манастир остана с впечатление, че трябва да получи чек за 1 млн. лв., с които да довърши строежа, но от конкурса не получи и лев. Според Евлогий са необходими още 400 000 лв., за да приключат строителните дейности.

Рилският манастир е в списъка за световно наследство на ЮНЕСКО и по тази причина пред мнозина стои въпросът редно ли е да застрояваме преддверията на едно от най-свещените места в България.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ