Карта на действащите ВЕЦ в България

понеделник, 18 януари 2016 г.

ЕБВР ще спре финансиране на мащабен македонски хидропроект заради екологични съображения

    Последна промяна в 14:22 на 02 ное 2015, 1716 прочитания, 26 коментара
http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/11/02/2641362_ebvr_shte_spre_finansirane_na_mashtaben_makedonski/

Противоречив проект за водноелектрическа централа в македонски национален парк е на път да пропадне заради опасения, че инвестицията на стойност 100 млн евро поставя под риск защитени видове в региона.

65 млн от инвестирана сума в проекта са заети от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Независими експерти от мисия на Бернската конвенция* за защита на биоразнообразието в западния македонски национален парк Маврово в специален доклад призоваха работата на терен да бъде спряна и финансирането – прекратено, предаде Guardian.

По думите на експертите планираното изграждане на ВЕЦ не е съвместимо с политиката на защита на статута, екосистемите и защитените видове в парка.

Самите правила за опазване на околната среда на ЕБВР, които трябва задължително да бъдат съблюдавани при финансирането на проекти, предвиждат да не се финансират проекти, забранени от Бернската конвенция. Това условие е обвързващо за 51 държави членки на конвенцията.




Банката ще прекрати финансирането за македонската централа веднага щом докладът бъде одобрен от постоянния ѝ комитет през декември.

"На мястото на банката, аз наистина бих обмислила внимателно следващата си стъпка. Няма да бъде добре за имиджа на една банка да се финансира нещо, което 51 държави, заедно с учени и политици, са сметнали за опасно за биологичното разнообразие", коментира секретарят на Бернската конвенция Ивана Д'Алесандро.

Защитената зона в Маврово се разпростира върху площ от 730 квадратни километра и е обитавана от мечки, вълци, златни орли и над 1 000 растителни видови. Паркът е също така последното естествено местообитание на балканският рис, от чиито вид се смята, че има останали 50 екземпляри.



Според доклада на екозащитниците промените в околната среда около проекта ще имат негативен ефект върху оцеляването на вида и ще го направят лесна плячка за бракониери.

"Планираните проекти в момента трябва да бъдат прекратени. Македонското правителство трябва да спре предвиденото изграждане на всички язовирни стени в националния парк Маврово. ЕБВР и Световната банка трябва да спрат финансирането на проектите в парка", красноречиво се посочва в доклада.

Два планирани хидропроекта бяха спрени в близост до босненския град Баня Лука след обществени протести. В същото време премиерът на Албания Еди Рама предостави на концесия изграждането на ВЕЦ по поречието на р. Вьоса въпреки предизборните обещания на правителството такива проекти да не бъдат стартирани.

*Конвенцията за запазване на европейската природа и естествените местообитания или Бернската конвенция е обвързващ правен инструмент към Съвета на Европа в сферата за опазване на природата и покрива цялото природно наследство в Европа и някои африкански държави.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ