Карта на действащите ВЕЦ в България

сряда, 20 януари 2016 г.

Преди 58 години е открита първата българска подземна електроцентрала

ВЕЦ "Батак" е част от каскадата "Баташки водносилов път"

http://www.kmeta.bg/znaete-li-che/predi-58-godini-e-otkrita-pаrvata-bаlgarska-podzemna-elektrocentrala-62646.html
Автор: Kmeta.bg
Категория: Знаете ли че?
Преди 58 години е открита първата българска подземна електроцентрала
На 2 януари 1958 г. влиза в действие първата българска подземна електроцентрала – ВЕЦ "Батак". Официалното й откриване е ден по-рано. Тя е част от каскадата "Баташки водносилов път" и оползотворява водите на реките Доспат, Девинска, Чепинска и Стара река.
Идеята за строителството на електроцентрали в поречието на р. Въча, като се използва водосборния район в Западните Родопи, възниква през 1920 г., когато инж. Ив Мавров я предлага в труда си „Архив на водните сили в България“. Тази идея се лансира и по-късно през 30-те години от инж. Тодор Романов.
Идейният и техническия проект за целия "Баташки водносилов път" е разработен в "Енергохидропроект" през 1951-1955 г. Проектът е разработен от проф. инж. Димо Велев, инж. Кирил Григоров и инж. Гичев и др. Включва язовири, изравнители и три централи - ВЕЦ "Батак" (подземна), ВЕЦ "Пещера" (подземна) и ВЕЦ "Алеко" (надземна).
В изграждането на каскадата "Баташки водносилов път" участват 10 300 души, от които 5700 миньори, 1150 инженери, 250 монтажници, техници и служители. В монтажа на БЕЦ "Батак" участват специалисти от СССР.
Рехабилитацията на ВЕЦ Батак, приключила през 2001 г., увеличава мощността на централата на 48 МВт със средногодишно производство от 110 милиона кВтч електроенергия, добивани от 4 турбинни агрегата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ