Карта на действащите ВЕЦ в България

сряда, 20 януари 2016 г.

Замръзна мини ВЕЦ-ът на Седемте езера

19 януари 2016, 15:00 | blagoevgradutre

http://www.blagoevgrad.utre.bg/2016/01/19/355459-zamruzna_mini_vets_ut_na_sedemte_ezera

Температурата паднала до минус 22 градуса

Мини ВЕЦ-ът, който захранва с ток хижа "Седемте езера", замръзнал заради безснежната зима и сухия студ в този дял на планината по Нова година, каза управителят на комплекса Павел Танинчев, пише "Труд". Температурата за празниците паднали до минус 22 градуса. Сега комплексът я кара на свещи, в редки случаи ще се включва генератор, добави той.
Юзината с мощност 20-30 киловата е разположена на около 100 м под хижата. Тя ползва вода от шестото Рибно езеро на 2196 м надморска височина. Тръбите, по които тече водата за турбинката към миницентралата, са Ф-180. Въпреки това - замръзнали.
От есента на м.г. "Седемте езера" е и водоснабдена с ВиК инсталация и водопровод, какъвто не е имало от откриването й през 1955 год. Каптиран беше извор между езерата Трилистника и Бъбрека на 2315 м, денивелацията "на каскадата" е 129 м и това създава налягане от 12 атмосфери. Водопровода Танинчев зазимил навреме, за разлика от мини ВЕЦ-а. Макар и без ток,  "Седемте езера" се посещава от туристи и планинари и в средата на зимата. Хижарят е оставил телефон за връзка, по който го търсят, да им обясни как да отворят сградата и как да се справят. Иначе Танинчев повечето време през зимните месеци е в Самоков.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ