Карта на действащите ВЕЦ в България

сряда, 20 януари 2016 г.

ВЕЦ-овете застрашават 1/3 от сладководната риба в света

Близо една трета от сладководната риба в света е застрашена при евентуално бъдещо строителство на ВЕЦ-ове по поречията на Амазонка, Конго и Меконг. Към момента има малък брой водноелектрически централи на трите тропични реки, едни от най-големите в света, поради тяхната частична изолираност откъм населени места и огромната площ на басейните им.
Въпреки това, прекалено бързото процъфтяване на градовете в тези райони изисква нови, огромни количества електроенергия. Според в. "Гардиан", поради нарастващото потребление, има планове за създаване на общо над 450 нови язовира с ВЕЦ-ове по поречията на тези три "велики" реки. 
За пример, от 1995 година насам, само по горното поречие на Меконг (Югоизточна Азия) са били построени шест огромни ВЕЦ-а, повечето от тях в Китай. Предвиден е строежът на още единадесет подобни на самата Меконг и 88 по-малки на притоците ѝ в Тайланд, Камбоджа и Лаос. Подобни са случаите с Амазонка (най-пълноводната река в Южна Америка и света) и Конго (най-пълноводната река в Африка). Специалистите сочат, че електроцентрали от този тип биха имали пагубен ефект върху екоравновесието.
"Огромните язовири прогресивно намаляват рибата и блокират свободното движение на миграционните видове, пречейки им на жизнения им цикъл. Подобни "мегаструктури" ще имат унищожителен ефект върху сладководните представители на рибите, смята екип от 39 международни учени и еколози. 
http://fakti.bg/world/168030-vec-ovete-zastrashavat-1-3-ot-sladkovodnata-riba-v-sveta
Публикувана: 9 Януари, 2016 05:30

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ