Карта на действащите ВЕЦ в България

вторник, 29 юли 2014 г.

Частна ВЕЦ удави 4 села

ПОНЕДЕЛНИК, 19 Април 2010

СЛИВЕН. Частна ВЕЦ "Караново" наводни уникални древни могили и села край Нова Загора. За това алармира пред "Стандарт" губернаторът на Сливен Марин Кавръков. Безценните находки са край Караново. Кавръков е поискал от министерствата на екологията и земеделието да бъде спряна централата, която е на софийската фирма "Стройексперт инженеринг". Всички експерти са категорични, че ВЕЦ-ът е причина за незапомненото наводнение на могилите, къщите, дворовете и нивите на хората, подчерта Кавръков. Той получил жалби от кметовете на Караново, Асеновец, Кортен и Брястово. Всичко е под вода. Лозята изсъхнаха, нивите няма да дадат реколта, разрушиха се и пътищата, жалват се кметовете. Назначената от мен проверка показа, че хората са прави и ВЕЦ-ът, който се захранва с вода от яз. "Жребчево", е причина за бедствието, и затова поисках да бъде спрян, каза Кавръков. Той ще сезира и прокуратурата. Оказало се, че централата плаща водата многократно по-евтино от селяните, които си поливат нивите. Договорът е сключен при миналото управление, каза губернаторът на Сливен. "Стандарт" видя съборените подпорни стени на къща в Караново след наводнението. Тя  е на Йонко Петков. Край селото има и 2 уникални могили, които предизвикаха възхищението на археолозите от цял свят. Там са живели хора от хиляди години преди Христа. Никъде другаде в Европа няма такива многопластови селища с толкова продължителен период на обитаване.
Георги Мангинов

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?article=321720
Новозагорското село Караново е известно със своите древни некрополи. Край него се намират две уникални могили, които нямат аналог в Европа. Едната доказва, че в Караново са живели хора още преди Христа. Никъде другаде няма подобни многопластови селища с толкова продължителен период на обитаване. Карановската могила отдавна е паметник на културата със световно значение. Миналата година пък в тракийска могила непосредствено до североизточния край на селото бе намерена уникална златна колесница. Според специалистите подобна находка се среща изключително рядко.

От 2-3 месеца районът е наводнен и навсякъде се чува квакането на земноводните. Обикновено подобен шум идва от блатата само вечер. При нас обаче е денонощно. Или трябва да свикнем, или да се изселваме, казват местните. Хората са категорични, че основата на проблема е в частната водноелектрическа централа. Тя е построена до самото село и ползва вода, която идва по канал от язовир "Жребчево".

Друга година канала ни го пускаха само два месеца през лятото за напояване. Сега обаче водата тече целогодишно, заради ВЕЦ-а, а ние ходим мокри постоянно, твърдят жителите на Караново. Оказва се, че в селото има къща, която буквално е пред срутване. Неин собственик е Йонко Петков. "Една нощ подпорната ни стена буквално се срути, а заедно с нея и други стени", разказва Петков. Заедно със свои роднини той незабавно успял да сложи дървени колове, които да възпират и без това вече наклонения таван на къщата. "Не знам обаче докога ще издържим, затова сме се прехвърлили в съседна постройка цялото семейство", обяснява собственикът. На практика основното жилище на Петкови е необитаемо заради срутилите се стени. Хората са категорични, че наводнението е причина за тяхното срутване. Петков показа водата в мазето на къщата, където плуваха компоти и бидони. Руси Господинов, който също е жител на Караново, пък се шегува, че тренира нов спорт - "изхвърляне на кофи с вода". "Три пъти дневно - сутрин, обед и вечер, изхвърлям по 30 кофи ето тук на улицата, пред двора ми. Може да включите новия спорт в тотото", заяви Господинов. Той е бесен, че тази година не може да засади нищо в двора на къщата си. Заради работещите постоянно електрически помпи в повечето дворове жителите на Караново плащат много повече ток, отколкото е нормално за този период на годината.

Баба Мария Георгиева твърди, че водата избива от плочките в самата й къща. "Цялата ни махала е така. Аз изхвърлям водата с помпа, а хората от долната махала идват да си перат чергите тук безплатно, защото помпата ми работи постоянно", обяснява баба Мария. Елена Стефанова се жалва от липса на заинтересованост от страна на държавата. Тя е категорична, че частната водноелектрическа централа е причина за перманентните наводнения. "Никога досега не е ставало нещо подобно. Аз си дадох здравето да направя къща тук,, и парите си, а сега всичко плува във вода. Елате да ми видите 20-те дръвчета в двора, отиват си", жалва се Стефанова.

Според Димитър Вълков решението е едно. Централата да се спре до цялостното ремонтиране на канала.

В Караново никой не знае чия точно е фирмата, собственик на ВЕЦ-а. Оказа се, че кметовете на Караново и близките села Асеновец, Кортен и Брястовец са пуснали жалба още миналия месец до областния управител на Сливен. Губернаторът Марин Кавръков заяви, че вече е поискал от министерството на екологията и министерството на земеделието ВЕЦ-ът да бъде спрян. Кавръков каза, че е назначил проверка, от чиито резултати е видно, че именно работещата ВЕЦ е основна причина за наводненията. Той каза, че наводненията са не само в Караново. "Този район е известен със своята селскостопанска продукция. Тук се създават най-добрите лозя и зърнени култури в региона. Има опасност хиляди декари продукция да бъде унищожена", заяви Кавръков. Той ще сезира и прокуратурата. "За съжаление не е в моите правомощия да спра водната централа. Уведомил съм и "Басейнова дирекция" - Пловдив, за създалата се ситуация", каза губернаторът.

В специална папка той съхранява историята на проблема. Кавръков съобщи, че собственик на централата е софийската фирма "Стройексперт инженеринг". "Надявам се министерствата да реагират бързо, защото в противен случай потърпевши са хората", заяви губернаторът.

Според него фирмата, собственик на водноелектрическата централа, купува водата 330 пъти по-евтино от селяните, които също купуват вода за поливане от язовир "Жребчево" (Според медийни публикации поливната вода е на цена от 41 лв. за декар. ). "Това не е нормално. Нямам нищо против някой да прави бизнес, но той да не е за сметка на останалите", заяви Марин Кавръков. Той каза, че договорът за създаването на частната ВЕЦ е сключен при миналото управление от централата на фирма "Напоителни системи". В Караново знаят само, че управител на фирмата била жена. Коя е тя обаче, никой не можа да си спомни. Въпреки уверенията на хората, че във ВЕЦ-а винаги има дежурен, екип на "Стандарт" установи, че в централата няма никого тази неделя. Входните врати бяха заключени, а само две кучета се грижеха за охраната на съоръжението.
Георги Мангинов 

Всичко това не пречи ВЕЦът да спечели и европроект.

Три дена по късно Дарик съобщава, че МОСВ спира работата на ВЕЦ временно
 Действията на екологичното министерство  са предприети след писмо от областния управител  Марин Кавръков към Басейнова дирекция Източнобеломорски район. Той е  информирал за застрашително покачване нивото на подземните води, започнало преди около два месеца. На места, в по ниските части на селата преливат кладенци, наводнени са мазета, лозя и овощни градини.
Извършена е нарочна проверка от представители на Регионална дирекция по хидромелиорация - Сливен, Напоителни системи ЕАД - клон Сливен и кметовете на засегнатите села.
Спиране работата на ВЕЦ-а, ще даде възможност експертите да преценят влиянието на открития канал върху подземните води, пише още в съобщението.

Единствената новина за тазипроблемна ВЕЦ е година по-късно отново за цената на водата.  явно скоро след това тя отново е била пусната, тъй като фигурира в Графика на МОСВ за използване на водите на комплексните и значими язовири
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ