Карта на действащите ВЕЦ в България

четвъртък, 10 юли 2014 г.

Архивите и спомените оживяват: Община Благоевград събира снимки и материали за наводнението през 1954 г., ще прави изложба

1 юли 2014 14:21  2 коментара   1997 прочита
http://www.struma.com/obshtestvo/arhivite-i-spomenite-ojivyavat-obshtina-blagoevgrad-subira-snimki-i-materiali_56968/

Община Благоевград организира съвместно с Регионален исторически музей и Държавен архив кампания по набирането на документи и снимков материал за опустошителното наводнение в града през 1954 г. С архивните материали ще бъде организирана изложба.

На 2 юли 2014 г. се навършват 60 години от най-голямото в историята на Благоевград наводнение, взело 13 жертви и причинило непоправими разрушения. На този ден през 1954 г. река Джумайска Бистрица, която пресича града, полудява. Воден талаз висок 5-6 метра, влачещ със себе си камъни, дървета и тиня, за минута залива къщи, магазини, складове, дюкяни, площади и улици. Тогавашната статистика за нанесените щети сочи - 13 жертви, 58 наводнени къщи, от които 31 напълно негодни за обитаване.

Още на другия ден благоевградчани започват работа по отстраняване на щетите. Мобилизирани са всички мъже от 18 до 60 години, но наравно с тях участват и много жени и деца, които работят денонощно за разчистването на града. На 23 юли 1954 г. с Постановление на Министерски съвет са отпуснати милиони левове за възстановяване на града и помощ за пострадалите семейства, останали без покрив и прехрана. От София идват десетки багери, камиони и стотици войници от Строителни войски, които работят денонощно.

В знак на признателност към всички съграждани, помогнали за възстановяването на Благоевград и към всички доброволци, включили се в изграждането на голяма част от днешния облик на града, Община Благоевград предвижда за 23 юли множество инициативи.

Приканват се всички, които разполагат с архивни материали за наводнението и отстраняването на последицитее от него, да ги предоставят в Регионален исторически музей или да се свържат за допълнителна информация със Снежана Захариева, представител на музея на тел. 0893/413 489 до 15. 08. 2014г.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ