Карта на действащите ВЕЦ в България

петък, 22 юли 2016 г.

Разложки бизнесмен влиза в бизнеса с тока, прави ВЕЦ на 2 реки

11 юли 2016 blitz.bg
Държавните и общински институции ударно издават разрешителни за строеж на поредния ВЕЦ в Пиринско. В момента действащите ВЕЦ-ове в страната са 247, от тях 80 са в Югозападна България, но само Басейнова дирекция Западнобеломорски район е издала разрешения за водовземане с цел добив на електрическа енергия от работещи и бъдещи ВЕЦ-ове в 516 точки по тукашните реки, което означава, че ударното строителство на водни централи в Пиринско тепърва предстои.

Собственик на най-новия ВЕЦ е разложкият бизнесмен Георги Фарфаров чрез една от фирмите му - „Миле Инженеринг" ЕООД, пише struma.bg.

Той е един от най-успешните бизнесмени в Разлог и до момента се занимаваше главно с търговия, строителство и хотелиерство - негов е хотел „Пирин" на гърба на община Разлог, който смята да превърне в модерна жилищна сграда, а миналата година името му се прочу като строителя, спечелил най-много обществени поръчки на стойност 15 млн. лева.

Сега Фарфаров е решил да разшири сферите си на дейност и с производство на електроенергия.

Успоредно с вкарване на инвестиционното си предложение, той вече е успял да се справи с преотреждане на необходимите му терени и част от разрешителните - има съгласието на ДГС - Симитли за прокарване на тръбопроводите и ползване на горски имот за площадка на централата, община Симитли му разреши ПУП за строежа и съвсем скоро се очаква той да започне. 

МВЕЦ „Баба Цвета" ще бъде построен на р. Еловица и р. Стружка, които се вливат в района на някогашната курортна местност Баба Цвета и продължават под името Градевска река. Мястото, намиращо се на 6 км над с. Градево, е отлично избрано, защото средният отток на двете реки е значително по-голям от 100 л/сек., поради което бъдещото съоръжение за производство на електричество се очертава доста печелившо. От двете водохващания инвеститорът предвижда да улавя общо водно количество от 1000 л/сек., с които да произвежда 2.4 млн. квтч ел. енергия. При изкупна цена от 0.15 лв./квтч Фарфаров е сметнал, че минималният му годишен приход ще е 360 000 лв., тоест в рамките на 6 г. ще успее да избие инвестицията по строежа на МВЕЦ-а. После само ще прибира печалба, защото разходите за поддръжка на една водна централа са нищожни.

Новият МВЕЦ „Баба Цвета" ще направи доста пренаселен района с такива централи, защото на 3 км под него има разрешение за водоползване от 2010 г. на ЕТ "Ангел Младенов", а на 4 км отгоре има разрешено водовземане за МВЕЦ "Еленков чарк" на СД "Етиком - Наков и СИЕ". Така на разстояние от 7 км се появяват 3 ВЕЦ-а, свързани с водите на река Стружка, която осигурява част от водоснабдяването на община Симитли. Само МВЕЦ „Баба Цвета" е планирал да ползва до 650 л/сек. от р. Еловица и до 350 л/сек. от р. Стружка, за да изпълни мощностите си. Това означава отклоняване на 70% от естествените води на реката. По тази причина инвеститорът е предположил, че в период на маловодие, когато водата в реката остава с дебит около екологичния минимум, може да му се наложи да спре МВЕЦ-а за 1-2 месеца.

Един от най-честите проблеми при такова съсредоточаване на водни централи на едно място като в случая с Градевска река е тотално пресъхване на реката, чиято вода черпят, в участъка между отклоняването на водата за нуждите на ВЕЦ-а и изсипването й обратно в коритото. Този участък често стига до дължина от няколко километра, в него водата се движи много бавно, дори да има рибен проход, рибата не може да се ориентира и да го намери, освен това започва отлагане на органични утайки и организми, които изсмукват кислорода от водата.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ