Карта на действащите ВЕЦ в България

петък, 15 юли 2016 г.

Доклад Водохващане Крива река № 2

В изпълнение на програмата на Сдружение Балканка, гр.София за спасяване на Българските реки от убийственото влияние на ВЕЦ-овете у нас, във връзка с поетия ангажимент да помагаме на структурите на МОСВ и БД, представяме доклад относно посетено на 11.07.2016г.  водохващане на Крива река под с. Сестримо, намиращо се на територията на БДУВИБР. Резултатите са както следва:

 

На въпросното водохващане се натъкнахме случайно миналата година, тъй като нямахме никаква информация за него. Намира се на река Крива река, под село Сестримо, в близост до устието на реката с река Марица.

 

Координати на водохващането:

 

N42.241617, E023.933550

 

За посещението ни тогава Ви изпратихме доклад от дата 07.10.2015г., на който, уви, не получихме никакво последвало известие за предприети действия.

 

Тогава нямахме представа каква функция изпълнява това водохващане и дали изобщо е действащо. При посещението миналата година, случило се след обилни валежи в района, водохващането не отнемаше вода от реката и единственото ни възражение беше, че няма никакъв рибен проход.

 

Напомням, че проверката показва, че водохващането е разположено в границите на  ЗЗ „Голак" BG0000304 - по директивата за опазване на хабитати, в непосредствена близост до устието с река Марица.

 

За съжаление този път докладът няма да е толкова "положителен" !

С прискърбие Ви съобщавам, че наши приятели станаха свидетели на "сухата" истина, резултат от апатията. Както може да се убедите и от снимките по-долу, това водохващане не само се оказа работещо, но и отнема напълно и последните капчици вода от река Крива река, отводняваща целия дял Белмекен от Рила планина.

 

Както знаете, тази река е почти тотално унищожена от изградените на нея ВЕЦ (каскада Белмекен - Сестримо - Чаира - Момина Клисура), мВЕЦ "Света Петка", един от бруталните унищожители, за което не веднъж сме Ви информирали.

 

Тъй като не получихме отговор на призива ни да проверите това водохващане миналата година, след направена справка с топографските карти, която също ще намерите на линка по-долу, по всичко личи, че тази речна преграда захранва четвъртото стъпало на каскадата "Белмекен - Сестримо" - ВЕЦ Момина клисура. 

 

Интересното е, че това водохващане не присъства в никоя схема за захранване на каскадата "Белмекен - Сестримо". Според схемата, ВЕЦ Момина Клисура би трябвало да се захранва от изравнителя, разположен след сградата на ВЕЦ Сестримо. Но ние имаме горчив опит и с други водохващания на НЕК, които не присъстват в никоя схема на водния цикъл, затова и веднага се усъмнихме. 

 

Ясно е, че тази речна преграда тотално ликвидира всякаква възможност, живота в река Крива река, макар и в участъка от само няколко км под Сестримо да се поддържа. Както писахме в предишния доклад, есента станахме свидетели на опита на пъстърва да прескочи бента, но без успех. Но тогава поне имаше вода в реката. Сега нашите колеги са станали свидетели, на застояла локва вода в реката, в която са били затворени не малко на брой риби. Може да се убедите от снимките, качени на следния линк: http://dams.reki.bg/0487-dam/2016-07-11

 

Поразпитахме сред колеги риболовци и се оказа, че и друг път са виждали реката в участъка изцяло пресъхнала. Както може да се види и от снимките, нивото на водата е доста под горния ръб на баража, а няма никакъв рибен проход. Това водохващане е проектирано да взема всичката вода от реката с изключение на случаите на обилни валежи или когато не се отнема вода и същата прелива през баража.

 

Много важно: Обръщаме Ви внимание,че това водохващане се намира недалеч от устието на реката в река Марица. При наличие на вода в реката, риби от река Марица, риби от ЗЗ, навлизат нагоре по течението на Крива река, докато в един момент не останат приклещени в локвите, когато спре оттичането на реката, както е станало и в случая. Резултатът е ясен на всички. Единствения шанс на тези риби е да изчакат новото пускане на водата и ако до тогава не са се издушили. Това нещо се повтаря във времето и едва ли някой може да оцени щетите върху цялата екосистема.

 

Важно: Обърнете внимание и на множеството боклуци, които се виждат на някои снимки. Това се случва само при наличието на едно населено място по течението на реката, а коритото е задръстено с тях.

 

Тъй като настояваме да получим повече информация за това водохващане, по-долу ще намерите прикачена молба по ЗДОИ. Желанието ни е този път да направите необходимата проверка, да проверите документалната изрядност на това "тайно" водохващане на НЕК и най-вече, да се потърси отговорност на нарушителите за нарушените ЗВ, ЗРА, ЗООС, Директива за хабитатите .... и най-вече, това водохващане да спре да функционира в този си вид.

Предварително Ви благодарим като този път се надявам да получим входящ номер за настоящия доклад.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ