Карта на действащите ВЕЦ в България

сряда, 3 февруари 2016 г.

Малките реки може приятно да изненадат

6:51, 21 януари 2016
http://novinar.bg/news/malkite-reki-mozhe-priiatno-da-iznenadat_NTI2MTs5.html#

За дълги периоди от зимния сезон вниманието на риболовците се съсредоточава към големите ни реки. Заради капризи на времето обаче водата често променя дебита си, размътва се, вдига се на талази. Работещите ВЕЦ също влияят на нивото. Всичко това има своите негативни последствия и върху речните обитатели. Рибите търсят някакво укритие, където в по-кротка вода да намерят спокойствие и завет.
Инстинктът за самосъхранение ги кара да навлизат в по-маловодни притоци и да се застояват в тях, докато отминат зимните несгоди.
В този смисъл често се случва риболовците да се групират по долните течения на малки реки, където водата се е завирила достатъчно, за да се образуват по-дълбоки участъци със забавено течение. Изпод отвесните брегове пък има подмоли, където сред коренищата на крайбрежните дървета рибата ще намери спасение и от хора, и от пернати грабители като кормораните. И макар че е доста стресирана в такива условия, все пак приема някаква храна, за да поддържа жизнени функции.
Какви са възможностите пред риболовците? В най-долните течения може да се хване същата риба, каквато обитава и голямата река и се лови в зимни условия – скобар, морунаш, кефал. По-нагоре, в по-плитка вода ще се застои бабушка и уклей. Понякога даже се стига и до разнообразие в улова, а това е добре дошло за всеки риболовец, особено в разгара на зимата, когато няма кой знае какви възможности за спортуване.
И все пак повечето от рибите си имат типични за вида местообитания. Скобарът не се плаши от забързаното течение и обикновено е в талвега, дори дълбочината да не е голяма. Морунашът предпочита по-спокойна вода, макар че често си препокрива териториите със скобара. Кефалът, изглежда, е най-зиморничав от трите вида, понеже се застоява за дълги периоди сред коренища, паднали клони или залети крайбрежни храсти. Ако водата е студена и е близо до нулата, изявите му са съвсем пестеливи, и то предимно в следобедните часове. Скобарът от студ не се плаши – може даже да посегне на примамката и при трайни минусови температури и признаци на ледоход по реката. Бабушка и уклей са подвластни на времето и ще се активизират само в по-меки дни, при това с кратък хранителен сеанс.
В типично зимни условия се практикува основно риболов на плувка. Линията обаче трябва да е максимално изтънена, особено ако водата е бистра и плитка. Рибата е наплашена от рибарския пресинг и показва мнителност при кълването. Или пък топва рязко плувката и усети ли измамата – веднага изплюва. Това е типично поведение за неголеми кефали около мерната граница, които се възприемат като стандартни за реката. При замътена или откровено мътна вода може да се допусне известен компромис с постройката на линията, най-вече предвид сложните обстоятелства на риболов. Защото при такива условия неминуемо ще се стигне до закачане на куката в дънни или крайбрежни препятствия, а ако наоколо има и дървета – надвесените клони също са потенциална заплаха.
Изборът на зимни примамки не е чак толкова разнообразен, както през лятото, но все пак има с какво да се примами рибата. Хирономуси, пинки, бели и торни червеи – това са живинки, без които не бива да се тръгва. Да прибавим и алтернативата – разноцветни мъниста и пластмасови топчета, които направиха истински бум в речния риболов през последните няколко години. Работят и самостоятелно, но най-често ги комбинират с естествени примамки. При това по тях си падат всички от изброените по-горе риби.
На някои аспекти от тактиката на зимния речен риболов ще се спрем в друг брой.

Къде, какво, как
Подледният риболов пак става актуален
Ловците подхранват дивеча


Повсеместните обилни валежи и дебелата снежна покривка в голяма част от страната усложниха и до голяма степен затрудняват риболова. На всичкото отгоре настъпиха и студове, та положението се влоши допълнително. Все пак това е добре за любителите на подледния риболов, понеже досега възможности да се стъпи на здрав лед почти липсваха. Само в Родопите имаше добре заледени язовири, които обаче след поредицата меки дни до средата на януари станаха опасни. Сега ледът отново се стабилизира и по „Малък Беглик" и "Голям Беглик” може да се проведе успешен подледен риболов. Костурите са първа цел и по двата споменати язовира, а бабушките са по-скоро като възможност за разнообразяване на улова. С оглед на студовете много е вероятно да замръзнат трайно и водоеми в равнинната част на страната.
За ловците също има възможности до края на месеца. На разположение са фазани, диви патици и гъски (голяма белочела гъска). По хищници също може да се стреля, даже на много места организират групов лов и отчитат отстреляни чакали и лисици. В Югозападна България паднаха и доста вълци. Снежната покривка до голяма степен помага за по-сполучлив лов, понеже ясно личат следите на дивеча.
При очерталата се люта зима в много сдружения от системата на Съюза на ловците и риболовците организират и акции по подхранване, като специално построените хранилки се зареждат с концентриран фураж и листна маса. Това е основен ангажимент в ловно-стопанската дейност и хората са ангажирани с мисията да помогнат на дивеча да преживее някак в снежния капан.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ