Карта на действащите ВЕЦ в България

сряда, 3 февруари 2016 г.

Аварийно източват 5 язовира около Хасково

Вторник, 26 Януари 2016 19:59
http://nbox.bg/bulgaria/item/19085-avariino-iztochvat-5-yazovira-okolo-haskovo.html

От „Напоителни системи“ – Хасково аварийно източват 5 от по-големите язовири в областта. Това става по разпореждане на областния управител Станислав Дечев. Отворени са шлюзите на „Тракиец“, „Мандра“, „Книжовник“, „Доситеево“ и „Бунарча“, който е до ГКПП-Капитан Андреево. До превантивната мярка се стигна, след като комисия към областна администрация е установила 35 потенциално опасни водни басейна в района. При интензивно снеготопене, което се очаква през уикенда, там може да възникнат високи приливни вълни. Прогнозите на синоптиците сочат, че през почивните дни температурите могат да скочат до 12-14 градуса. За разлика от предходни зими сегашната изобилства от сняг. В Родопите и Сакар планина след последните валежи снежната покривка надхвърля половин метър.
При обхода на водоемите е установено, че в 5-те язовира има нива, близки до максимума на контролираните обеми. Това е количеството, което, ако бъде превишено с 15-20 %, започва да прелива през стената. Няма критични речни нива в региона, допълват от „Напоителни системи“ в Хасково.
Към момента най-пълен е язовир „Пчелина“, но обемите му непрекъснато се обработват. В единия му край отскоро работи нов мини ВЕЦ, който поема водата от басейна. Това каза за Nbox техническият директор на „Напоителни системи“ ЕАД инж. Валентин Славов.
"Няма опасност от преливане на язовирите в страната, които се стопанисват от „Напоителни системи“. Всички те разполагат с необходимите  свободни обеми, които да поемат високите води на започващото снеготопене", обясни инж. Славов. Той уточни, че общият капацитет на водните басейни, които се ползват за поливни нужди в селското стопанство, е 3, 200 млрд. кубически метра. По последни данни в съоръженията има налични над 1, 430 кубика. Това означава, че средният свободен обем за всички язовири на дружеството е  60%.
„Напоителни системи” ЕАД стопанисва 190 язовира. От тях 15 са ретензионните водни басейни. Те предпазват от заливане 1,6 млн. дка, включително населени места, техническа инфраструктура и земеделски земи. Други 21 водни съоръжения са публична държавна собственост. Водата на напояване се събира в 156 язовира.
"Най-безопасни са големите язовири, тъй като нивото на водата в тях е най-ниско", уточни инж. Валентин Славов. Това са язовирите „Огоста“ и „Жребчево“. Третият по обем е язовир „Цонево“ (старото му име е „Георги Трайков“), а на четвърто място – язовир „Тича“.

"Няма възникнали аварийни ситуации по язовирните стени и съоръженията към тях, както и критични участъци по диги и укрепителни съоръжения. Язовирите, стопанисвани от „Напоителни системи” ЕАД са под постоянно наблюдение и има готовност за контролирано изпускане при повишаване на водните количества в тях", допълни още техническият директор на „Напоителни системи“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ