Карта на действащите ВЕЦ в България

сряда, 3 февруари 2016 г.

ВЕЦ-ове превърнаха река Искър в индустриална зона

Италианци, масони и обикновени бизнесмени направиха от красивото дефиле "енергиен тигър"
Диян Моркин, снимки: Велислав Николов


от 15 Ноември 2010

Преди години един французин много обичаше да пътува от Враца до София с влак. За да се любува на красотите на Искърското дефиле. Твърдеше, че не бил виждал такива красоти. След това си замина.

Сега този французин не би погледнал през прозореца на влака. Гледката към дефилето вече се слива с индустриалната зона на София. На почти всеки завой на реката е издигната или в момента се строи малка водна електроцентрала (МВЕЦ).

Според сухата статистика, която получихме от екоминистерството, в момента по Искър са изградени и действат 8 и се довършват още два МВЕЦ-а.

Колко общо ще бъдат, не се знае. Около 100 -120 са изградените до момента малки ВЕЦ-ове в цялата страна, докато издадените разрешителни са за над 840.

Екоминистър Нона Караджова обяви, че има съмнения, че
не всички разрешителни са били издадени от предното ръководство в съответствие с изискваните оценки за съвместимост с европейската екомрежа "Натура 2000" и други екооценки. Държавата обаче няма възможност да ревизира проектите и тепърва да им назначава оценки за съвместимост.

В момента екоминистерството е предложило промени в закона за водите, според които няма да бъдат одобрявани повече проекти за водноелектрически централи на територията на "Натура 2000". Според документа долното течение на р. Искър почти изцяло влиза в защитените територии.

От справката на ековедомството се вижда, че в момента са построени и действат МВЕЦ "Мездра" - собственост на "Варуна" АД, МВЕЦ "Калето" - на "Интерстрой - калето" АД, централите "Лакатник" и "Свражен", които принадлежат на смесено дружество "ВЕЦ Своге" ООД, МВЕЦ - "Карлуково" със собственик фирма "Лукел" ООД, МВЕЦ "Енергия" до с. Койнаре, МВЕЦ "Искра" до Роман, МВЕЦ "Луковит" на НЕК ЕАД и изграждащите се МВЕЦ "Черепиш и МВЕЦ "Кунино" на "Кунино Енерджи" АД.

Екип на в. "Сега" видя, че е изградена и работи МВЕЦ "Церово", усилено се изграждат МВЕЦ "Прокопаник" и МВЕЦ "Оплетня". В момента багери изриват един от бреговете на Искър и насипват в реката над табелата над село Оплетня.

Най-големият инвеститор по реката 

е смесеното дружество "ВЕЦ Своге" ООД, в което акционери са община Своге (с дялово участие 10%) и "Петролвилла България" АД (с 90%), дъщерна компания на италианската Petrolvilla Group. Те работят по проект "Каскада Среден Искър", предвиждащ изграждането на девет малки ВЕЦ-а с обща мощност от 25,7 MW по поречието, на около 40 км северно от София.

След пускането си в експлоатация през пролетта на 2008 г. МВЕЦ "Лакатник" работи с 3 MW инсталирана мощност. Нетното годишно производство на електроенергия на първата централа от "Каскада Среден Искър" е 19 GWh, а инвестицията за изграждането й е 9,5 млн. евро, вкл. общата начална инвестиция за стартиране на проекта. Общата стойност на проекта "Каскада Среден Искър" се изчислява на около 80 млн. евро. Първата част на проекта (изграждането на МВЕЦ "Лакатник" и МВЕЦ "Свражен") се финансира от Уникредит Булбанк, а останалите две фази - от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

"ВЕЦ Своге" ООД е инвестирало и около 2 млн. лева за изграждането на 12 км далекопровод за включването на МВЕЦ "Лакатник" в националната електропреносна мрежа. Обектът е съгласуван с националната мрежа още преди началото на изграждането си, а "ВЕЦ Своге" има сключен договор за изкупуване на произведената електроенергия с ЧЕЗ.

На МВЕЦ "Лакатник" са изградени и 10 бунгала, които италианците ползват за отдих. Официално в тях не се допускат външни хора, но местните хора твърдят, че винаги може да се договориш с пазачите и да изкараш уикенда в бунгало на метър от водата и да ловиш риба.

Освен италианците от фирмените регистри се вижда, че водна електроцентрала притежава и Володя Лозанов, който е избран за Велик майстор на

Великата ложа на масоните 

Негови заместници са депутатът Марио Тагарински и Стефан Щърбанов. В момента Тагарински е независим депутат, след като напусна групата на РЗС и стана причина тя да се разпадне.

Зад водната централа до с. Крета пък стои фирма "Интерстрой - калето", която е собственост на Цанко Петков и Тони Йорданов. От регистрите се вижда, че собствениците на фирмата от Мездра имат и други интереси към енергийни проекти.

Бизнесменът Владислав Цветков е едноличен собственик на две от действащите централи - до Койнаре и Луковит. Той притежава на 100% фирмите "Лукел" ООД и ВЕЦ "Енергия", които са изградили и стопанисват обектите. Цветков е представител и на фирма "Хидропауър България 2009" ЕАД, която е изцяло собственост на "Литекс Инвестмънт Лимитид". Запознати твърдят, че Гриша Ганчев отдавна има интереси в различни енергийни проекти.

Манията по изграждане на такива съоръжения не подмина и институциите. В края на миналата година Столичната община обяви, че има идея да започне да изгражда през 2011 г. осем ВЕЦ-а по водопровода от язовир "Искър". Това е заложено в програма на кметството за възобновяеми енергийни източници и биогорива.

Места за водните централи, които са избрани и проучени, са край Бистрица, Симеоново в местността Малина, "Модерно предградие", Бояна, Коньовица. Според общината ще е нужна инвестиция от 15 млн. евро, която може да се осигури от ЕС. Инвестицията се изплаща за 8 -10 г., а експлоатацията им продължава около 50 г. ВЕЦ-овете ще произвеждат 50 000 мегаватчаса ток годишно, което било 1-2% от потреблението на София. Вредните газове във въздуха ще намалеят със 102 500 тона.

Всички водни електроцентрали може да са в рамките на закона и да са получили необходимите екооценки, но и с просто око може да се види как се разваля и премества коритото на реката. До красивите скали се изливат тонове бетон, за да мине водата през турбините на електроцентралите. Местните твърдят, че все още Искър дава риба, но и виждали често във водата обърнати по корем екземпляри .

Със сигурност онзи французин никога повече няма да бъде впечатлен от Искърското дефиле. То вече прилича на индустриалната зона на Марсилия.

Ето и едно две мнения от форума:

15 Ноември 2010 07:11
За нЕкои форумни екземпуари, цената се състои единственно от размера на баничката или хамбургера, който могат да си натъпчат в устите. Трудно е да им се обясни, че нЕкои природни дадености нЕмат цена, не и преди да бъдат засρ ани. След това имат, но не струват ; )


15 Ноември 2010 09:25
Фантата е прав, няма да е зле да ни кажат колко ни излиза масрафа. А за природата грижата не съществува, или ако съществува тя е само за скубане на чуждия инвеститор, никоя българска мутра няма да фалира от екологичен контрол - това си го знаем.


15 Ноември 2010 11:11
Проблемът е не толкова с наличието на централи, а с начина на изпълнение и вграждане в общата структура на околната среда.
Но това е начин на култура.


15 Ноември 2010 14:02
Къв е пробелмът ли. Ми екологичен, социален и т.н. Първо както всяко нещо у нас тия МВЕЦ са направени да печелят определени хора. Чували ли сте за рибни проходи мисля им се викаше. По тях трябва да може да минава рибата за де не се прекъсва нейната миграция, идете да ги видите по една педя вода в ях, стръмни и т.н. Второ да сте чували за пречиствателни станци по дефилето. Нема и тия мити МВЕЦ-ве се превърнаха в естествени утайници. А помните ли "аварийното" изпускане на МВЕЦ Лъкатник. Изтрепа всичката риба в огромен участък по поречието, е верно тая дето не се издуши местните я събраха. А че е красиво дефилето дори и слепец би разбрал, че унищожиха реката също. Любителският риболов там вече е повече пожелание и въпрос на късмет.
Както се казва природата сме я взели на заем от нашите деца, та нека като правим нещо го правим така че да не ги обричаме.


15 Ноември 2010 15:08
Грозна работа!
За 3 мв инсталирана мощност да разкопаеш Искъра! Да беше прогледнал дядо Йоцо - щеше пак да ослепее.
3 мегавата - това са десет самосвала работещи заедно. Или една вятърна перка.
Ето как "екологичните" ВЕЦ е****бават мамата на природата.
3 мегавата - павлины, говориш!


29 Декември 2010 13:58
Като чета мненията на разни хора, че ВЕЦ били екологични и не загрозявали коритата на реките, да ви кажа се отчайвам.Очевидно има дълбока пропаст в естетично и всяко друго отношение между хората. Да си сляп за естествената природна красота е щастие за непросветените и огромно нещастие за виждащите, защото те са по-малко и не могат да наложат красотата на сила.
Иначе ВЕЦ са убийци за природата, единственото им екологично нещо е че не пушат но пък за сметка на това " така красивите" задбаражни езера , тотално унищожават и променят естествения ландшафт и произвеждат обилно симпатичния парников газ метан.
Надеждата ми е в децата, дано прогледнат, възстановят насраното от нас и не компрометират по този безумен начин идеята за екологична енергия.
Междупрочем водеща тук не е идеята за еко енергия а безумната алчност на тези т.нар инвеститори и също така, не на последно място глупостта и корумпираността на държавните чиновници.
Със сигурност много хора няма изобщо да разберат за какво им говоря, но нищо, важното е поне да бъде казано, така се започва.
Бъдете щастливи невежи !


29 Декември 2010 16:10
Между другото, ало г-жо Караджова не се ослушвайте, не сте могла да направите оценка за съвместимост на тези недоносчета, това ли ви хрумна в последния момент. Ако трябва ще обявите, че енергията от тези централи не е екологична и няма да им я изкупувате на тия бандити по-скъпо, щото пак ние го плащаме, хем сме без природа, хем по-скъп ток. Не ви стиска, нали ? Щото и вие сигурно сте в далаверата. Не трябва обаче да забравяте, че все някога ще си платите, ако не вие лично, то вашите отрочета. Помнете това 


30 Декември 2010 12:00
Една река с миди и бистра водица.Осем декара на брега.Едно къще.Лятна кошара за овчици.Един геран с вода на 3 метра.Пред къщето тучна ливада за 10 овчици и 20 агънца.и после пясъчна ивица.Наредени въдици.Зеленчукова градина.Плодни дръвчета.Царевичка за прасенцето..Овес за конете.Върви с риба, чушки на езлъка
Един дядо на към 80г.Едно дете на 10 години.Всеки ден с ръчна двуколка с тенжерки с храна с по едно павурче задължително ракийка , с неизмито качамачено котле на отиване .Къпане.
На връщане прясна риба, сушена риба, чушки , домати , плодове, саламура с риба, сиренце, детска лъжичка от миди .
Детство.
Нямаше министерство на оклната среда и водите.


30 Декември 2010 12:15
По соца на кой му хрумна да обръща "реката Об "да тече на юг.
Да правърнат реката плавателна за 20 -тина километра.
Направиха канал. Старото корито локви .Развъдник на комари.Сега къщето го няма.Пред къщето грамади от чакъл дето са правили канала, селското сметище.Стрямен бряг 3 метра и долу мътна вода.
Божеее!!! Има министерство на околната среда и водите.

2 коментара:

  1. Има една модерна дума- хейтър.Живея в Своге ,кв. Орлин. Домът ми е близо до ВЕЦ Прокопаник. Природата е красива, има риба и редки птици. Има и много пластмасови боклуци.Това което грози и пречи да се наслаждаваме на прекрасното дефиле е битовият боклук.Иначе вецът върши много добра работа- контролира стихията при обилни дъждове и пътят към Орлин не потъва в Искъра.

    ОтговорИзтриване
  2. Признак на самовлюбеност е да наричаш хейтъри хора, които не разбираш. Това се дължи на ниският ти интелект и на неспособността да можеш да разбереш умствено по-развитият от теб. Силиконовият ти мозък провижда в бетонираният Искър нещо красиво, защото естетически си осакатен и не можеш да направиш разлика между естествена природа и изкуствен неин сурогат, произведен от подобни на теб. Това е все едно да предпочитам силиконови цици и джуки пред естествената женска красота, която подобно на природната може да вдъхновява. Но това разбира се е твърде далеч от теб, нали пластмасово човече?

    ОтговорИзтриване

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ