Карта на действащите ВЕЦ в България

вторник, 27 август 2013 г.

Горна Арда

Подготвят процедурата по ОВОС за каскада "Горна Арда"

28 юли 2011 20:42 | Павел Тенчев | 0 Коментирай Препоръчай (0)

Подготвят процедурата по ОВОС за каскада "Горна Арда"
© снимка: DarikNews.bg  

Започват детайлни проучвания за финализиране на идейния проект за каскада "Горна Арда", на чиято база ще стартира процедурата по ОВОС. Това е съобщил областният управител на Кърджали Иванка Таушанова на председателя на Управителния съвет на Хидроенергийната компания "Горна Арда" Вернер Казагранде.

Таушанова е пожелала "проектът, който е жизненоважен за хората в Родопите и очакван от години, да се осъществи в най-близко време и по най-добрия начин".

Преди броени дни НЕК и австрийската фирма EVN станаха официално партньори в дружеството, което ще проектира, изгражда и експлоатира каскада "Горна Арда".

На общо събрание на акционерите е гласувана нова двустепенна структура на управление на ХЕК "Горна Арда" - с управителен и надзорен съвет. За председател на УС е утвърден Вернер Казагранде, а на надзорния - Адолф Аумюлер.

Пред Таушанова Казагранде изрази задоволството си, че сделката по изкупуването на акциите на "Джейлан холдинг" от страна на EVN най-после е приключила и новото ръководство на ХЕК "Горна Арда" може да пристъпи към действие.


НЕК и ЕВН ще си партнират за строителството на "Горна Арда"

  |  20 юли 2011 19:11
Размер на шрифта: A | A | A |

НЕК и ЕВН ще си партнират за строителството на "Горна Арда"

/© снимка: Sofia Photo Agency, архив


Принтирай  |  Изпрати

Националната електрическа компания (НЕК) и "ЕВН Австрия" ще си партнират при проектирането, изграждането и строителството на хидроенергийната каскада "Горна Арда", съобщиха от НЕК.

ЕВН придоби акциите, притежавани досега от турската компания "Си Си Джи Иншаат Санайъ Ятъръм ве Туризъм А.Ш.". Турското дружество държеше 30 процента от акциите на основаната през 1999 г. "Хидроенергийна компания Горна Арда" АД ("ХЕК Горна Арда").

На общо събрание днес акционерите са решили, че компанията ще се управлява от надзорен и управителен съвет. И двата органа ще имат по трима членове.

"ХЕК Горна Арда" ще проектира, строи и експлоатира едноименната каскада. Непосредствените задачи пред компанията са завършването на идейния проект и започването на процедура по оценка на въздействието върху околната среда.

Очаква се проектът да даде сериозен тласък на икономиката в региона и да спомогне за повишаване на нивото на заетост в следващите години.


Още новини в DarikNews.bg


Трайков: „Горна Арда" е хубав проект

30 юли 2010 16:43 | 1 Коментирай Препоръчай (0)

Трайков: „Горна Арда
© снимка: Sofia Photo Agency, архив  

Строителството на хидроенергийната каскада „Горна Арда" е хубав проект, който ще се реализира от западен чуждестранен инвеститор в лицето на EVN и ще осигури много работни места в западналия район на град Мадан. Това коментира енергийният министър Трайчо Трайков на извънреден брифинг, който той свика, за да отговори на обвиненията на левицата, че властта е дала основния дял в проекта на EVN без конкурс. Трайков и преди е бил обвиняван от опозицията в конфликт на интереси във връзка с този проект, тъй като преди да стане министър, той работеше като прокурист в EVN.

В началото на миналата седмица EVN и Националната електрическа компания подписаха в Австрия акционерно споразумение, според което австрийската компания ще придобие 70 процента от собствеността на каскадата „Горна Арда" срещу сума от 1,3 милиона лева, които трябва да вкара в проекта. Така НЕК остава само с 30-процентен дял, който обаче според Трайков е достатъчен, за да защити българския интерес в този проект.

 „Това е един проект, започнат, но недовършен от предишното правителство, както почти всичко, с което те са се захващали. Довършен от нас в ситуация на поредния висящ Дамоклев меч от стотина милиона евро. Довършен по начин, по който гарантира огромни инвестиции от първокласен чуждестранен инвеститор, западен, не офшорка. Проект, който се чака от населението на този регион. Не знам дали сте ходили скоро в Мадан да видите - това е като място, забравено от бога", коментира Трайков.

Според Трайков капиталът на проектната компания може да достигне 1 млрд. лева и тепърва ще се решава какъв ще бъде делът на държавната НЕК и частната EVN в дружеството. Трайков обясни, че австрийската компания е избрана без конкурс, защото предишният собственик на 30 процента от "Горна Арда" - турският "Джейлан", е прехвърлил акциите си на ЕVN.

Според Трайков „Горна Арда" е хубав проект, с който можем да достигнем изискването от ЕС за 16 процента електроенергия от ВЕИ, без да се налага потребителите да плащат скъп ток от фотоволтаици.

Инвестицията по проекта ще бъде в размер между 300 и 500 милиона евро, а пазарният риск ще бъде поет изцяло от австрийския инвеститор. Ръководството на НЕК съобщи, че държавната компанията е вложила до момента 20 млн. лв. в проекта „Горна Арда". Енергийният министър отказа да коментира колко точно ще струва токът от каскадата, но обясни, че няма да се продава трудно.


ХЕК "Горна Арда" подготвя ОВОС за каскадата

Преди дни НЕК и австрийската фирма EVN станаха официално партньори в дружеството
от iNews.bg | 29.07.2011 | 10:27

Хидроенергийната компания "Горна Арда" е започнала детайлни проучвания за финализиране на идейния проект за едноименната каскада, а на тази база ще стартира и процедурата по ОВОС.

Това е информирал областната управителка на Кърджали Иванка Таушанова председателят на Управителния съвет на компанията Вернер Казагранде, който беше на посещение в региона.

Това съобщиха от пресцентъра на областната администрация в Кърджали, цитирани от БТА.

Таушанова е пожелала "проектът, който е жизненоважен за хората в Родопите и очакван от години, да се осъществи в най-близко време и по най-добрия начин".

Пред областната управителка Казагранде изразил задоволството си, че сделката по изкупуването на акциите на "Джейлан холдинг" от страна на EVN най-после е приключила и новото ръководство на ХЕК "Горна Арда" може да пристъпи към действие.

Преди броени дни НЕК и австрийската фирма EVN станаха официално партньори в дружеството, което ще проектира, изгражда и експлоатира каскада "Горна Арда".

На общо събрание на акционерите е гласувана нова двустепенна структура на управление на ХЕК "Горна Арда" - с управителен и надзорен съвет.

За председател на УС е утвърден Вернер Казагранде, а на надзорния - Адолф Аумюлер.

Очаква се проектът да даде сериозен тласък на икономиката в региона и да спомогне за повишаване на нивото на заетост в следващите години.

Според енергийния министър Трайчо Трайков, по първоначални разчети, стойността на проекта може да достигне 500 млн. евро, а срокът на реализация - 6-7 години.

След изграждане и на трите обекта на "Горна Арда" - "Мадан", "Ардино" и "Сърница", мощността на каскадата ще достигне 174 мегавата, а годишното производство на електроенергия – 440 гигаватчаса. 


На крачка от ОВОС за „Горна Арда"

четвъртък, юли 280 коментара

http://rodopi24.blogspot.com/2011/07/blog-post_6993.html

  Областният управител на Кърджали Иванка Таушанова се запозна с развитието на проекта за каскада „Горна Арда". Това стана днес на среща с председателя на Управителния съвет на хидоенергийната компания Вернер Казагранде. Преди броени дни НЕК и австрийската фирма EVN станаха официално партньори в дружеството, което ще проектира, изгражда и експлоатира каскада „Горна Арда". На общо събрание на акционерите е гласувана нова двустепенна структура на управление на ХЕК „Горна Арда" – с управителен и надзорен съвет. За председател на УС е утвърден Вернер Казагранде, а на надзорния – Адолф Аумюлер. Пред Таушанова г-н Казагранде изрази задоволството си, че сделката по изкупуването на акциите на „Джейлан холдинг" от страна на EVN най-после е приключила и новото ръководство на ХЕК „Горна Арда" може да пристъпи към действие. Гостът информира областния управител, че започват детайлни проучвания за финализиране на идейния проект, на чиято база ще стартира процедурата по ОВОС. Таушанова пожела проектът, който е жизненоважен за хората в Родопите и очакван от години, да се осъществи в най-близко време и по най-добрия начин.


Отговор на парламетарно питане от Цвета Караянчева и Недялко Славов - народни представители от ПГ ГЕРБ

Уважаема госпожо председател, уважаеми колеги, господин Славов, госпожо Караянчева! На 6 юли 2012 г. Хидроенергийна компания "Горна Арда" – съвместно дружество на Националната електрическа компания и ЕВH, Австрия, сключи договор за разработване на идеен проект за хидроенергийна каскада "Горна Арда" с швейцарската компания "Stucky". Компанията беше избрана чрез конкурс. В момента проектантът приключва работата по концептуалния проект, като се очаква той да бъде представен за одобрение в началото на месец февруари 2013 г. – в рамките на няколко седмици.

Следващият етап от работата на проектантите е изготвянето на идеен проект, който се очаква да бъде завършен през месец април 2013 г. – след два месеца и половина. Идейният проект е основа за извършване на оценка на въздействието върху околната среда и подготовката на подробен устройствен план.

При първоначалното стартиране на проекта "Горна Арда" в края на 90-те години на ХХ век е извършено обследване на въздействието върху околната среда. Дадените препоръки за оптимизиране плана за строителство са отчетени от инвеститора. В резултат на новата разработка се очаква да бъде минимизирано влиянието на проекта върху околната среда в района на изграждане, попадащо в областите Смолян и Кърджали. Инвеститорът нееднократно е заявил, че разчита при изграждането на каскадата да се включат активно фирми от региона, което в голяма степен да подпомогне местната икономика. Обективен е големият интерес на жителите на областите Смолян и Кърджали, както са основателни очакванията им той да обезпечи трудовата заетост не само в периода на изграждането, но и след това – чрез възможности за развитие на различни туристически съпътстващи ги дейности в региона.

Очакванията на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма са реализацията на проекта да започне в  най-кратки срокове, обусловени от законовите изисквания, необходими при изграждане на един толкова мащабен проект.

Държа да уточня, че в заданието за проектиране е включено и разработване на проекта за язовир "Мадан". Държавата чрез НЕК е инвестирала в извършването на проектантски подготвителни работи, необходими за реализацията на хидровъзел "Мадан" като първи етап от каскада "Горна Арда". Акционерът в хидроенергийната компания ЕВН е поел задължението да възстанови тези разходи, което е още едно доказателство, че язовир "Мадан" е неразделна част от проекта. НЕК е възлагала проектни дейности и оценка на въздействието върху околната среда при старта на проекта за каскада "Горна Арда", значителна част от които могат да бъдат използвани на настоящия етап, с което да се намали времето за проектна подготовка – това е изключително важно. Както беше предварително заявено, очаквам строителството на каскадата да започне в рамките на около една година. Началото на строителството е обвързано с положителната оценка на въздействие върху околната среда, за която ще се използват всички налични към момента данни, за да се съкрати срокът за околната среда.


Окончателно решение за схемата, по която ще се изгражда каскадата с два или с три хидровъзела, може да бъде взета след съответното решение на Висш експертен екологичен съвет, проведен в Министерството на околната среда и водите, както и в съответствие с технико-икономическите показатели, които ще се получат от възложения идеен проект. Окончателното решение ще позволи изготвянето на подробен устройствен план, придобиване на необходимите терени и разрешение за строеж, след което може да се даде начало на строителството.

Уверенията на инвеститора са, че към настоящия момент Хидроенергийна компания "Горна Арда" среща подкрепата и съдействието на органите на изпълнителната и местната власт, имащи отношение към подготовката и изпълнението на проекта. В зависимост от приетата схема за изграждане на каскадата, срокът за изпълнение на хидровъзел "Ардино" е в рамките на три години и половина до пет години.

Тук искам да направя едно много важно уточнение. В края на миналата година на едно от последните заседания на Министерския съвет бе даден национален приоритет на проекта "Горна Арда", с което държавата направи още една крачка да улесни инвеститора в процедурите по сервитути, закупуване на земи и по процедури за ОВОС и проектиране. Благодаря Ви.

Каскада „Горна Арда" ще тръгне, 5 години е строителството й

сряда, 24 април 2013 Златоградски вестник Златоградски вестник
      

„Държа да уточня, че в заданието за проектиране на „Горна Арда" е включено и разработване на проекта за язовир „Мадан". Държавата, чрез НЕК, е инвестирала в извършването на проектантски и подготвителни работи, необходими за реализацията на хидровъзел „Мадан", като първи етап от каскада „Горна Арда". Акционерът в хидроенергийната компания ЕВН е поел задължението да възстанови тези разходи, което е още едно доказателство, че язовир „Мадан" е неразделна част от проекта".

Това заяви в Народното събрание министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в отговор на питане, отправено от Недялко Славов и Цвета Караянчева – народни  представители на ГЕРБ от Смолян и Кърджали.

„На 6 юли 2012 г. Хидроенергийна компания (ХЕК) „Горна Арда" – съвместно дружество на НЕК и ЕВН (Австрия), сключи договор за изработване на „Идеен проект за хидроенергийна каскада „Горна Арда" с швейцарската компания „Щуки". Тя беше избрана чрез конкурс. В момента проектантът приключва работа по концептуалния проект, като се очаква той да бъде представен за одобрение през месец януари  2013 г.

Следващият етап от работата на проектантите е изготвянето на идеен проект, който се очаква да бъде завършен през април 2013 г. Той ще е основа за извършване на ОВОС и подробен устройствен план. В резултат на новата разработка се очаква да бъде минимизирано влиянието на проекта върху околната среда в района на изграждане, попадащ в областите Смолян и Кърджали", каза още министърът.

По думите на Добрев инвеститорът нееднократно е заявявал, че разчита при изграждането на каскадата да се включат активно фирми от региона, което в голяма степен да подпомогне местната икономика. Обективен е големият интерес на жителите на областите Смолян и Кърджали, както са основателни и очакванията им той да обезпечи трудова заетост не само в периода на изграждането, но и след това – чрез възможностите за развитие на различни туристически и съпътстващи ги дейности в региона.

„Очакванията на Министерството на икономиката са реализацията на проекта да започне в най-кратки срокове, обусловени от  законовите изисквания, необходими при изграждането на един толкова мащабен проект", посочи Добрев. Той уточни, че НЕК е възлагала проектни дейности и ОВОС при старта на каскада „Горна Арда", значителна част от които могат да бъдат използвани, за да се намали времето за проектна подготовка.

„Окончателно решение за схемата, по която ще се изгражда каскадата – с два или с три хидровъзела, може да бъде взето след съответното решение на Висш експертен екологичен съвет, проведен в МОСВ, както и в съответствие с технико-икономическите показатели, които ще се получат от възложения идеен проект", заяви министър Делян Добрев. Той допълни, че в зависимост от приетата схема за изграждане, срокът за изпълнение на каскада „Горна Арда" е в рамките на 3,5 до 5 години.

(Бр. 2/2013 на „Златоградски вестник")

http://www.sweco.bg/bg/Bulgaria/Solutions/---/---1/

Водноелектрическа каскада "Горна Арда"

Водноелектрическа каскада "Горна Арда" е разположена в югоизточната част на България по поречието на р. Горна Арда в Западните Родопи. Каскадата е предвидена за оползотворяване на хидроенергийния потенциал в горния участък на р. Арда в Западните Родопи (между гр. Средногорци и опашката на язовир "Кърджали"). Общата дължина на проучения участък е 55 км с денивелация от 300 м.

Водноелектрическа каскада

Каскадата се състои от три хидроенергийни стъпала, като всяко от тях включва язовирна стена и ВЕЦ, с обща инсталирана мощност на трите стъпала от 174.2 МВт и годишно производство от 441.9 ГВтч.

Схемата ще се реализира чрез следните три стъпала – хидровъзел "Мадан", "Ардино" и "Сърница":

Първо стъпало: ХВ "Мадан"

Вид язовирна стена Каменно-насипна с бетонов екран (CFRD)
Височина на стената 92.4 м
Дължина на короната 457.0 м
Инсталирана мощност 47.0 МВт
Годишно производство 107.2 ГВтч

Второ стъпало: ХВ "Ардино"

Вид язовирна стена Каменно-насипна с бетонов екран (CFRD)
Височина на стената 100.1 м
Дължина на короната 273.0 м
Инсталирана мощност 58.0 МВт
Годишно производство 151.1 ГВтч

 

Трето стъпало: ХВ "Сърница"

Вид язовирна стена Валиран бетон (RCC)Височина на стената 97.4 m
Дължина на короната 340.0 m
Инсталирана мощност 69.2 МВт
Годишно производство 183.6 ГВтч

Предвижда се всеки хидровъзел да включва малка ВЕЦ, която да оползотворява екологично изпусканите води за ел. производство, за да се изпълнят екологичните изисквания.

Водноелектрическа каскада "Горна Арда" заедно с каскада "Долна Арда" ще представлява последният етап от развитието на каскада "Арда" и ще има следните параметри: средногодишно ел. производство от 900 ГВтч и средна разполагаема мощност от 400 МВт.

Описание на услугите, осигурени от "Свеко Енергопроект":

Водноелектрическа каскада

Екип от специалисти на Свеко Енергопроект изпълни следните дейности по този Проект:

  • Предпроектно проучване;
  • Геотехнически и хидрогеоложки проучвания;
  • Изпитване на хидравличен модел;
  • Изготвяне на тръжни досиета съгласно правилата на ФИДИК.

За "Енелпауър", Италия, беше изготвен преглед и кратко изложение на проекта въз основа на предпроектното проучване, направено от екип специалисти на "Свеко Енергопроект" АД, което обхващаше следните дейности:

  • Преглед на предпроектното проучване
  • Преглед на геотехническите и хидрогеоложките проучвания.

За Националната електрическа компания (НЕК), бяха изготвени работни проекти, поискани в окончателния доклад за оценка на околната среда, както следва:

  • Работен проект за ерозионна защита на бреговете на язовира.
  • Работен проект за мерки срещу еутрофикация на язовирното езеро;
  • Работен проект за рекултивация на засегнати терени;
  • Технически проект за изместване на комуникации (пътища – 52 км държавни пътища, телефонни линии, електропроводи и водопроводи) извън зоната на язовирите.
„Горна Арда" е с изтекла ОВОС и попада в НАТУРА

„Горна Арда

Business Post
20.07.2010 г.

Оценката за въздействие на околната среда (ОВОС) на проекта „Горна Арда" вече е изтекла, а проектът няма необходимата оценка за съвместимост с европейската екологична мрежа Натура 2000, алармират еколози.

По време на дебата в парламента за новата енергийна стратегия на България стана ясно, че българското правителство е договорило с EVN рестартиране на проекта „Горна Арда".

Оценката за въздействие на околната среда (ОВОС) на този проект вече е изтекла, а проектът няма необходимата оценка за съвместимост с европейската екологична мрежа Натура 2000.

Проектът „Горна Арда" ще има твърде голямо отрицателно въздействие върху околната среда и ще е в разрез с европейските действия за изменението на климата, според които големите хидроенергийни комплекси с мощност над 20 MW имат негативно влияние върху речните екосистеми и вече не се признават за ВЕИ, смятат еколозите от неправителствената организация „Коалиция за климата", сред чиито основатели е международната природозащитна организация WWF.

Около 2/3 от площта на проекта „Горна Арда" попада в зона от Натура 2000, която опазва ендемичен вид риба за река Арда.

Този вид ще бъде загубен безвъзвратно при реализацията на проекта, което би довело до нова наказателна процедура от ЕК срещу България за нарушаване на екозаконодателството.

Енергийната ни стратегия не подпомага прехода към нисковъглеродна икономика, според експерти.

Представената на кръгла маса в парламента енергийната стратегия предвижда постигане на целите на България за промените в климата и прехода към нисковъглеродна икономика предимно чрез изграждане на нови мощности в АЕЦ, увеличаване дела на потреблението на природен газ и използване на местни въглища с технологии за улавяне на въглероден диоксид (CCS). Над 50 независими енергийни експерти и представители на природозащитни организации изразиха мненията си за новата стратегия.

В същото време държавните институции не предвиждат обществено обсъждане на стратегията.

Енергийната стратегия, представена в парламента, обхваща период от само 10 г., но залага на проекти, които най-вероятно няма да бъдат реализирани в този срок или въобще, смятат еколозите.

„Коалиция за климата" наблегна по време на срещата и на миналия на първо четене проектозакон за забрана за изграждане на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в обработваемите земи от 1-4 категория.

Не е ясно, дали след като се слага такова ограничение за ВЕИ, то ще важи за разработването на находища за добив на т.нар. шистов газ, които попадат в същите тези земи и със сигурност увреждат много повече обработваемите площи отколкото ВЕИ.

http://www.bpost.bg/story-read-22682.php





Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ