Карта на действащите ВЕЦ в България

сряда, 17 април 2013 г.

Бобов дол скочи срещу ВЕЦ-Яхиново, общината в паника от критичното ниво на яз. Дяково

Десислава Панайотова-Янкова
07.05.2012

Спешна намеса от държавата и по-специално забрана за експлоатация на ВЕЦ-Яхиново, разположен на единия от двата дюкера на язовир Дяково иска местната власт в Бобов дол.
Критичното ниво на язовира и реалната опасност общините Бобов дол и Дупница, както и предприятията в района да останат на сух режим бяха обсъдени на отворената сесия на Общински съвет в миньорския град, която придоби характер на работна среща с представители на Напоителни системи, Кюстендилска вода, Областно пътно управление, заместник-областния управител Радослава Чеканска и депутатът Мая Манолова.
Всъщност най-критично е положението на Бобов дол, защото за разлика от Дупница, единственият източник на вода за бобовдолци е язовира.
„Хайде обяснете ми как е възможно частник да прави пари експлоатирайки държавно съоръжение и собственост, обричайки на всичко отгоре хиляди домакинства и предприятията на воден режим. Язовир Дяково никога не е бил с толкова ниско ниво, а аз имам наблюдения от години назад. Кой е собственикът на този ВЕЦ и кой му разрешава да отклонява вода, след като има проблем със запасите и се очертава жесток режим", попита разгорещено заместни-председателят на ОбС Валери Радлев. ОбС-шефът Огнян Зарев пък подчерта, че разрешителното за централата улеснява излишно частният собственик, защото му е позволено да отклонява вода на самият дюкер, за да не „харчи пари за помпи".





ВЕЦ-Яхиново има нов собственик –Френската национална електрическа компания, която изгради в партньорство с български инвеститор ВЕЦ-Джерман, стана ясно днес.

От Напоителни системи отчитат, че новият собственик спазва по-изрядно заложените в разрешителното за водоползване параметри, но и това не е достатъчно.
„В разрешителното на централата е посочено, че тя може да работи, ако обемът на язовира е над 20 милиона куб. метра. Това според нас е недостатъчно и още преди откриването на централата ние настоявахме тази цифра да бъде 27 млн. куб. метра. Сега отново ще изготвим такова становище, защото язовирът не е вана, която пълним и източваме, а съоръжение, от което зависи дългогодишната водна стратегия. Тази година имаше валежи, но не може да си позволим да губим вода, защото не се знае какво ни чака. Новият собственик е по-стриктен от предишния и наистина спазва забраната. Но параметрите на разрешителното трябва да бъдат променени", обясни от своя страна главният инженер на Напоителни системи –Дупница Виктор Мантарков.
Първоначално „наострени" едни срещу други страните стигнаха до извода, че трябва да обединят усилия и да изискват заедно мерки, които пък само държавата може да вземе.
„Като зависи от държавата – да викнем министър Нона Караджова. Нека Министерството на околната среда и водите преразгледа разрешителното за водоползване, за да се гарантира първо интереса на гражданите. Ако това не стане, каквото и да си говорим все на това дередже ще сме", отсече Радлев.
Всъщност освен добрата новина, че новият собственик засега спазва правилата за водоползване, Мантарков обяви още една добра новина. Яз. Дяково се пълни и от един месец количествата вода са се удвоили, като в момента обемът му е 16 милиона кубически метра. Но добрата новина свършва тук. Защото тази цифра все още означава, че язовирът е с „мъртъв" обем, а най-оптимистичните прогнози сочат, че до края на снеготопенето обемът ще стигне 20 млн. куб. м. „А обемът, който гарантира спокойствие е 35 милиона куб. м. За последния месец на всеки 4 дни в язовира влизат по 1 млн. куб.м., което пък е потреблението за цял месец", обясни още Мантарков.
А ако винаги сте се чудили, защо в подножието на планините у нас водата не стига, а Гърция полива цяло лято градините си с българската вода-ето ви отговора. Защото деривациите не могат да поемат по-големи количества от 5 куб.м/сек и дори при много вода тя се губи. За това обаче са нужни огромни инвестиции и отново решение на държавническо ниво.
 

Коментари (3)

кажете истината
07.05.2012
1

Кажете истината как години наред ВЕЦ Яхиново си прави каквото си иска, с мощната подкрепа на хора като бившия шеф, Нешев и т.н., както и политчадъра на Емил Гущеров, който вероятно не го прави без да му е обещано повече от едно Верту.Друг е впроса, че всички те се отчитаха на братята от Ресилово...Всичко е една голема лапаница.
07.05.2012
2

Защо чак сега се повдига този наболял проблем?Ситуацията е такава от миналата година,контролирана от шефа Костадинов и началник хидроотдел Нешев,а сега същия търчи при Манолова и ни лук ял,ни лук мирисал.Миналата година язовира също бе достигнал санитарния минимум.Крайно време е да се потърси отговорност от длъжностните лица.
setfsdvg
07.05.2012
3

Язовира се източва от няколко години ама няма никой заинтересован.При водния ревим който имахме есента това трябваше да бъде първия въпрос който да реши Чимев а не да слага легнали полицай

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ