Карта на действащите ВЕЦ в България

сряда, 17 април 2013 г.

Авария на ВЕЦ в Сапарева баня пусна „циментова” вода в река Джерман

03.04.2012

размер на текста:

От години река Джерман не беше плашила дупничани с цветно преобразяване. Снимка: dennews.bg

Авария на ВЕЦ „Джерман" в Сапарева баня хвърли в паника Дупница, след като в река Джерман днес потече „циментова" вода. И докато някои с притеснение се чудеха кой може да е замърсителят, други се шегуваха, че ще чакат след сивата вода да дойде червената, а след нея и златната. Нали знаете приказката за златното момиче, пошегува се 81-годишния Илия Димитров, който все още не е успял да оправи къщата си след пораженията от наводнението на 4-и декември 2010-а година.

Служители на община Дупница са намерили източника с подробен обход на реката, а кметът на Сапарева баня Сашо Иванов още сутринта е бил уведомен за аварията на водната централа.

На откриването, в края на 2010-а година, министър Трайков лисна чиста планинска вода, за да върви по вода на веца. Снимка: Архив/dennews.bg

Задействало се през нощта свлачище е скъсало тръбите на веца на две места. „Още сутринта от фирмата ме уведомиха за аварията, която е в общинския горски фонд на Сапарева баня. Фирмата вече работи по възстановяването на водопровода, като от там увериха, че това ще стане за тяхна сметка. Ако ми се бяха обадили колегите от Дупница щях да им кажа, а не да търсят източника цял ден", обясни за dennews.bg Сашо Иванов.
51% от собствеността на ВЕЦ „Джерман" е на френската национална електрическа компания, а другия дял е на български инвеститор. Лентата на централата през декември 2010 г. прерязаха тогавашният енергиен министър Трайчо Трайков и френският посланик в България.
И кметът на Дупница Методи Чимев, и колегата му Сашо Иванов успокоиха, че няма повод за притеснение, тъй като цветът на реката се дължи на носените от водата земни маси. В района на веца пък почвата е камениста и песъчлива, на което се дължи циментовия вид на Джерман.
 

ВИДЕО

Коментари (2)

03.04.2012
1

Кмета на Сапарева баня е тъпанар! Да беше сигнализирал откъде е замърсяването, селянин ограничен!
Христо Христов
04.04.2012
2

Да беше ама не е,кой знае къде е бил на запой.А това на видеото са домоуправителите на ул.Русалка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ