Карта на действащите ВЕЦ в България

неделя, 6 октомври 2019 г.

Специален доклад на сдружение Балканка до всички БД и МОСВ и искане до БДЗБР


В изпълнение на програмата на Сдружение Балканка за спасяване на Българските реки и на хората от убийственото въздействие на ВЕЦ-овете и другите бедствия и ведомства у нас, във връзка с поетия ангажимент да помагаме  на структурите на МОСВ и БД и с мисията на сдружението за повишаване информираността на всички останали държавни органи с цел усъвършенстване на административния им капацитет за справяне с проблемите на околната среда и водите, рибарството и аквакултурите, риска от наводнения, пресушаването на питейни язовири и езера в национални паркове, изсичането на крайбрежна растителност, копането на речна баластра и т.н., и за избягване на нови наказателни процедури от ЕК, което вече е неизбежно:

 

Представям на Вашето внимание следния специален доклад за участието ни в една прекрасна и вдъхновяваща международна акция през последната седмица.

 

Преди доклада поднасяме поздравленията си за наградата "Катинар", която получихте от Програма Достъп до Информация за константата Ви практика да отказвате на граждани и НПО достъп. Ние също така Ви предложихме за наградата и за следващата година, имайки предвид факта, че БДДР скри становището си за допустимост за бъдещия в минало време ВЕЦ Ястребино.

И бяхме уредили ние да Ви връчим наградата, и няма да скрием разочарованието си, че не дойдохте да си я вземете. Нищо, догодина ще Ви я връчим на ръка в МОСВ.

 

Що се отнася до акцията, ние я организирахме заедно с Balkan River Defence и с Рафтинг Клуб "Рефлип". /Рефлип е обратното обръщане на лодката, след като се е обърнала на таван/

 

 

 

Първия ден е пристигането на Balkan River Defence.

 

Ето и следващите дни в снимки - можете да видите всички извършени прекрасни дела, за да не ги описвам с думи.

 

Ден Втори:

https://www.facebook.com/balkanriverdefence/photos/pcb.893770901005773/893768147672715/?type=3&theater

 

Ден Трети:

https://www.facebook.com/balkanriverdefence/photos/pcb.894412254274971/894409420941921/?type=3&theater

 

Ден Четвърти:

https://www.facebook.com/balkanriverdefence/photos/pcb.895237757525754/895224667527063/?type=3&theater

 

Ден Пети:

https://www.facebook.com/balkanriverdefence/photos/pcb.896018320781031/896003970782466/?type=3&theater

 

Ден Шести

https://www.facebook.com/balkanriverdefence/photos/pcb.896044400778423/896039140778949/?type=3&theater

 

Ден Седми:

https://www.facebook.com/balkanriverdefence/photos/pcb.896765104039686/896763937373136/?type=3&theater

 

Ето и репортаж от протеста на седмия ден:

https://news.bg/bulgaria/nestandarten-protest-v-kresnenskoto-defile-sreshtu-stroezha-na-am-struma.html?fbclid=IwAR1_3JBTYugtogu3V4JTlLKtdCTk8Mw6pEx-lHwbowg6TZuZ14aWU0O1BO4

 

Накрая ще отговорим само с две думи на пространното експозе на БДДР по повод идването на Дойче Велле ТВ:

 

1.       Стоим зад всяка дума от написаното в предишния доклад относно Дунав и Заплахата "БДДР". Ние намираме, че Вие не само не вършите Нищо за подобряване на състоянието на Реката и притоците, а точно обратното. В последната половин година направо бихте всички рекорди на предишните ръководства. А с двойното увеличение на лимитите на двата ВЕЦ-а и сечта на дървета по Янтра, ведно с последвалите теории на комисиите Ви,  поставихте Нов Световен Рекорд. Чудно, как ги пишете тия работи, след като знаете, че ще ги публикуваме, а и ще ги четат другите БД и МОСВ, както и целият свят?

2.      Естествено че DW ще поискат интервю от Вас! Само че досега отказахте на Скат информация за Ястребино и отказахте на други медии информация след изпускането на тинята от ВЕЦ Черепиш. По този начин нарушихте отново ЗВ. Дано да дадете сега интервю на DW, за да не се излагаме още повече пред Европата, че няма накъде вече.

3.      Кажете ни сега поне едно единствено нещо, което сте свършили, и което е довело до продобряване на състоянието на поне една едничка река, без ония работи, които ги свършиха ВВФ? Подчертаваме - което е довело до подобряване, поне едно и веднага ще Ви похвалим. Разбира се - фалшивите рибни проходи изобщо не се броят, както и ПСОВ на Елаците, защото работата стана по-зле, вместо да се подобри нещо.

 

Има и някои други много интересни новини във връзка с БДДР, но тях ще ги споделим своевременно, когато му дойде времето.

 

Искане:

Във връзка с гореописаното, предлагаме на БДЗБР отсега да направи постъпки пред Областния Управител на Благоевград, за да извършат заедно необходимите действия за включването на Кресненското Дефиле по Струма като Зона за Отдих и Водни Спортове в следващия ПУРБ на ЗБР. Мерки за зоната ще предложат нашите приятели от БКО и от Федерацията по Рафтинг. Прекратяване на замърсяването на Струма ще е една от тях и я искаме отсега.

 

Сега обмисляме такива зони и в ИБРБУ, а що се отнася до БДДР, смятаме да изчакаме малко по-добри времена и поне малко затопляне, след като спечелим безапелационно делата в съда, по които работим заедно напоследък.

 

Предварително благодаря за разбирането и съдействието!

 

С непресъхващо уважение


Сдружение Балканка, гр.София

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ