Карта на действащите ВЕЦ в България

неделя, 30 юни 2019 г.

Специален доклад на сдружение Балканка до БДДР - почистване и зарибяване на река Ерма и притоци

В изпълнение на програмата на Сдружение Балканка за спасяване на Българските реки и на хората от убийственото въздействие на ВЕЦ-овете и другите бедствия и ведомства у нас, във връзка с поетия ангажимент да помагаме  на структурите на МОСВ и БД и с мисията на сдружението за повишаване информираността на всички останали държавни органи с цел усъвършенстване на административния им капацитет за справяне с проблемите на околната среда и водите, рибарството и аквакултурите, риска от наводнения и т.н., и за избягване на нови наказателни процедури от ЕК, представям на Вашето внимание следващия доклад относно почистване и зарибяване на реките Ерма и Ябланица на територията на БДДР.

 

Преди доклада уведомяваме министър Димов, че сдружение Балканка се присъединява към настояването на един депутат в деня за парламентарен контрол от миналата седмица, че директорът на РИОСВ Перник трябва да бъде уволнен мигновено. Искането беше отправено във връзка с бездействието на РИОСВ Перник, когато под носа им Струма беше отровена, а и по други причини.

 

Извън темата на доклада уведомяваме БДДР и РИОСВ София, че престъпленията на проф. дтн, инж. ктн и т.н и т.н. Цоло Вутов по река Малък Искър продължават. За описаното можете да се убедите от следващия видеоматериал:

https://www.facebook.com/ndbg.bg/videos/466994380743760/

 

Става съвсем очевидно, освен може би за РИОСВ София и БДДР, че ситуацията по река Малък Искър е много по-лоша, отколкото беше преди новата пречиствателна станция на Елаците. Очевидно събраните отрови се трупат свободно по насипищата и при всеки дъжд отиват залпово в реката, причинявайки много по-големи щети по цялото поречие на реката.

 

Ето защо сега обръщаме внимание на министър председателя - Уважаеми, Вашите благородни намерения да обърнете страната на разоран лунно-минен пейзаж биват минирани и саботирани от органите на МОСВ непрестанно.

Причината е, че, прикривайки отравянето на реките във всеки един такъв случай, както това правят БДДР и РИОСВ София в случая с Малък Искър, РИОСВ Перник в случая със Струма, БДИБР в случая с отравянето на Тунджа в Ямбол и пр. общественото недоволство расте експоненциално, расте и съпротивата на населението срещу всяка мина, където и да било.

 

Така се саботира и легитимният минен бизнес, който спазва правилата и не изтравя повърхностните и подземни води, включително и питейните водоизточници, ако изобщо някъде има такъв.

 

Поради бездействието на МОСВ, случаите на отравяне на реки непрекъснато се увеличават, хората все повече се ядосват и са приготвили гьостериците за всяка следваща мина, кариера и пр. съоръжения за добив на подземни богатства, която би се появила в техния регион!

В случая, като не го санкционират държавните органи за замърсяването на Малък Искър, печели единствено лауреатът на орден Стара Планиня Цоло Вутов, а всички останали минни компании страдат и тепърва ще страдат все повече!

 

Друг пресен пример е кариера Езерото, Пак на територията на БДДР. Вече два месеца чакаме отговор от БДДР от проверка, че цялата територия на кариерата е под забрана за голи сечи съгласно ПУРБ, и БДДР нещо си траят.

Тогава очевидно се налага предположението, че влагат размисли как да докажат, че на територията на кариерата няма повърхностни водни обекти, при положение, че тези реки са отбелязани на всяка карта, има си ги на самото място, съдебно техническа експертиза ги е установила, има решение на съда и т.н.

Очевиден е стремежат на БДДР да е в угода на само един мижав местен връзкар, който иска да троши камъни директно връз главите на село Мартиново и да потроши всички къщи в Чипровци по пътя на камионите от кариерата.

По този начин, всяка следваща кариера където и да било, ще среща все по-безмилостна съпротива!

Така не се помага на бизнеса, а му се нанасят непоправими щети!

 

И сега към доклада:

НА 29.06.2019г., събота, сдружение Балканка, в съучастие в условята на рецидив с ЛИДЛ България, почисти и зариби реките Ябланица и Ерма на територията на БДДР. Изборът не беше случаен, а беше във връзка с Международния Ден на Река Дунав, с който поздравяваме БДДР.

Бяха дошли служители на ЛИДЛ с децата си и събитието се превърна в истински празник в полза на природата.

Ето първия линк от събитието, но в скоро време ще Ви изпратим подробен видео репортаж:

https://www.facebook.com/balkanka.bg/photos/a.2416678878412625/2416679208412592/?type=3&theater

 

Припомняме Ви, че с първата такава акция преди около пет години, ЛИДЛ България спечелиха най-значимата награда в света за природозащитно ориентиран бизнес на EVENTEX AWARDS в категорията Best Cause Event и второ място в в категорията Best Sustainable Event.

http://9academy.com/a3-bulgarski-proekta-s-otlichie-za-nai-dobri-subitiia-ot-2015-godina/

 

Отбелязваме този факт, за да се убедите, че ние разбираме от бизнес и, както се вижда, помагаме за издигане на авторитета на българските компании навсякъде по света.

И когато установим наличието на зловещ репутационен риск /както е в случая с минното  дело и услужливото бездействие на МОСВ/, не би било зле, след като Вие не разбирате нищо от материята, да ни повярвате.

И ако няма да помагате на бизнеса, то поне да не му пречите!

 

Не настояваме по този доклад БДДР и РИОСВ София да извършат проверка по река Малък Искър, защото пак няма да хванат Елаците, че тровят реката.

 

Предварително благодарим за разбирането и съдействието.

 

С дълбоко уважение

Сдружение Балканка, гр.София

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ