Карта на действащите ВЕЦ в България

четвъртък, 16 март 2017 г.

При второ правителство в Пловдивско се ползват минни отпадъци за улични настилки

10.03.2017 14:30 4067 0

Спрете извозването и използването за направа на улична настилка на отпадъци от мина "Влайков връх" до село Елшица, Панагюрско. Това са поискали от "Зелените" на специална среща със служебния министър на околната среда и водите Ирина Костова. 

По думите на Сандов за Actualno.com става въпрос за отпадъци, които се използват за насипване на строителни обекти – например улици в населени места покрай Пловдив. Фирмата, която използва и извозва отпадъците, е "ПИМК" ООД. 


Пред Actualno.com Васил Кадринов, който е представител на Българския център за зелена икономика, обясни, че с въпросните отпадъци са построени улици в над десет населени места в Пловдивско. Сред тях са селата Цацарово, Бенковски, Войсил, Радиново, Костиево, Строево, Граф Игнатиево, Скутаре, Рогош, Маноле, Манолско Конаре, Ясно поле и Войводино.„Зелените“ са получили и сигнал, че камиони, извозващи минни отпадъци, са ги използвали на строителен обект в близост до училище на бул. "Шести септември" в Пловдив. Точно този сигнал ги е накарал да поискат незабавна среща с Костова. 

 Какво се използва и кой е отговорен? 

 Оказва се, че проблемът изобщо не е новост. Сигнал е бил подаден пред депутатите от 43-тото Народно събрание Методи Андреев и Борис Янчев, които са отнесли случая до ДАНС и са задали въпрос на предишния екоминистър от кабинета „Борисов 2“ Ивелина Василева. Тя е отговорила писмено, като потвърждава, че „ПИМК“ ООД използва трошачно-пресевна инсталация до село Елшица, за да натрошва „скален материал“. В отговора си Василева посочва, че Община Марица е дала на „независима лицензирана лаборатория (Аграрен университет – Пловдив) проба за изследване и там установили наличие на цинк, мед, олово, кадмий, манган, хром и никел, но "под допустимите норми". Самата Василева в отговора си обаче признава, че "скално-земните маси представляват минни отпадъци". Държател на тези отпадъци е държавната „Панагюрски мини“ ЕАД. 

 Няма нужда да доказваме, че не сме маймуни, иронично коментира г-н Кадринов съдържанието на отговора на Ивелина Василева и цитира директно Наредбата за управление на минните отпадъци и Европейската директива за минните отпадъци, които забраняват използването на такива отпадъци в населени места. Г-н Кадринов посъветва и отговорните лица да видят какво предизвиква вдишването на манган - "Паркинсон". Той добави, че фирма "ПИМК" ООД е и доставчик на строителен материал за други фирми. 

 Какво следва? 

 Сметната палата проверява доколко държавата и общините се борят с мръсния въздух И Васил Кадринов, и Борислав Сандов предупреждават, че има готовност за протестни действия, ако проблемът, застрашаващ сериозно здравето на стотици хора, не бъде решен и "схемата за облагодетелстване на определени фирми продължава". Г-н Кадринов уточни, че евентуалният протест ще е пред депото на фирма "ПИМК" ООД, което се намира в близост до отклонението на Пловдивското околовръстно шосе към Пазарджик.

Прочети още : https://www.actualno.com/plovdiv/pri-vtoro-pravitelstvo-v-plovdivsko-se-polzvat-minni-otpadyci-za-ulichni-nastilki-news_598635.html
© Actualno.comНяма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ